Püf Noktası

Trending:


Prof. Dr. Salih Boğa Endoskopik reflü tedavisi nedir?

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide asidinin veya diğer mide içeriklerinin yemek borusuna anormal şekilde geri kaçması ile karakterize bir durumdur.


(Düzeltme) Yapay zeka ile akciğer kanserinde erken teşhis imkanı

Altınbaş Üniversitesi'nde yürütülen TÜBİTAK 1001 destekli proje, makine öğrenmesi kullanarak akciğer kanseri tanısında devrim yapmayı hedefliyor. Doç. Dr. Handan Tanyıldızı Kökkülünk liderliğindeki proje ekibi, sarkopeni, yeni nesil inflamasyon belirteçleri ve PET/BT anatomik-metabolik biyobelirteçler aracılığıyla daha hızlı ve doğru tanı konulmasını amaçlıyor.


Yazın kabusu! Uzmanından ölüm riski yaratan uyarı: 65 yaş üstü ve 5 yaş altındakiler dikkat

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan hastalıklarda artışa dikkat çekti. Hastalıkla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Şener, "Bağırsak alışkanlıklarında değişim olarak adlandırılıyor. Bazen tamamen sulu olabiliyor, ağırlıkla katılıklar da olabiliyor. Beraberinde bulantı ve kusma da olabiliyor. Klinik tabloda hepsi...


Excimer lazer tedavisi ile ’gözlüksüz’ görmek mümkün olabilir

Excimer lazer tedavisinin hipermetrop, miyop ve astigmat tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi olduğunu belirten Kayseri Doktor ÖZ Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, özellikle asker polis adaylarının bu tedaviden yararlanarak meslek sahibi olabileceklerini bildirdi.


Tatiliniz kabusa dönmesin! Buz küplerinden, sınırsız içeceklerden uzak durun

Tatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?


Karıncalar, yuvada uyluk kemiğinden yaralananları tedavi etmek için ampütasyon uyguluyor

Yeni bir araştırma, karıncalarının yuvadaki uyluk kemiğinden yaralanan karıncaları tedavi etmek için ampütasyon uyguladığını ortaya koydu.


Bacakları Eşitlenen Hastanın İyileşme Hikayesi

Karabük'te sağ bacağı kısa ve hareketsiz olan Cemal Karakulluk, tedavi sonucunda bacaklarının eşitlenmesiyle yürümeye başladı. Uzun süren tedavi süreci sonucunda sağ bacağı uzatılan ve sol bacağı kısaltılan Karakulluk, artık rahatça hareket edebiliyor.


Retinada saklı gerçek: Gözleriniz ne kadar ömrünüzün kaldığını ele veriyor

British Journal of Ophthalmology tarafından yayınlanan bir çalışma gözlerin yaşam süremiz hakkında bilgiler verdiği ortaya kondu.


Dünyaca ünlü araştırmacı doktor uyguladığı 'uzun ömür diyeti'nin sırlarını anlattı: Bu üç şeyi her gün yapıyor

Uzun ömürlü olmak, sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar, beslenmenin ömrü uzatmakta en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir beslenme? O sorunun cevabını da dünyanın en tanınmış uzun ömür araştırmacılarından biri verdi.


Selin Irmak KAÇMAZ Alzheimer’ı yenmek mümkün mü? Bu sorunun cevabı şaşırtıcı bir şekilde evet olabilir!

Alzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”.


Hayvan sahiplenme hastalığı: Nuh sendromu nedir, neden oluşur?

Nuh sendromu, ciddi sorunlar barındırır ve hayvan sahiplenme hastalığı olarak da bilinir.


Yara bandı bu şekilde kullanınca yaralar daha çabuk iyileşiyormuş!

Yara bandı kullanımıyla ilgili birçok insanı şaşırtan bir keşif yapıldı. Meğer yıllardır yanlış kullanıyormuşuz! Sosyal medyada yayılan bir video konuya bakışı tamamen değiştirdi.


Şaşırtan araştırma sonuçları: Dünya en mutlu zamanını yaşıyor

Yeni bir araştırmaya göre pandeminin etkili olduğu 2020 yılından bu zamana kadar dünyada olumlu duygular en yüksek seviyede.


Küçük robotlar kanser hücrelerini tespit edip öldürebiliyor

T24 Dış Haberler Bilim insanları, gelecekteki tedaviler için heyecan verici bir gelişme olarak nitelendirdikleri, kanser hücrelerini hedef alıp öldürebilen minik robotlar ürettiklerini duyurdu. Nanorobotlar, hücrenin 'ölüm reseptörlerini' aktive ederek tümörlerin küçülmesine yardımcı oluyor. Tüm hücrelerde ölüm reseptörleri bulunduğundan, asıl zorl...


"Kebap diyarının hastalığı" için uyarı! Özellikle erkeklerde görülüyor

Diyarbakır'da yaşayanlar, tescilli lezzetler arasında yer alan ciğer kebabını sabah kahvaltılarında bile tercih ediyor. Bu durum "gut" hastalığı riskini artırıyor, vakalar özellikle orta yaş üstü erkeklerde görülüyor. Vatandaşları uyaran Doç. Dr. Lütfi Akyol haftalık tüketim miktarını düşürmeyi tavsiye ederken, "Gut hastalığı eskilerin deyimiyle kralların hastalığı veya padişah hastalığı olarak da bilinir. Biz de Diyarbakır'dayız. Biz de o zaman kebap diyarının hastalığı diyebiliriz" dedi.


Yaz Mevsiminde Göz Alerjisine Dikkat

Her mevsim oluşabilen göz alerjisi; polenler, güneş ışınları, havuzdaki klorlu su ve klimanın kurutucu etkisiyle bu mevsimde daha fazla görülüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp konuyu değerlendirdi.


İş hayatına da engel olan 3 yıllık hastalıklarından bir böbreğinin alınmasıyla kurtuldu

Gaziantep'te yaşayan 32 yaşındaki Tuğba Kübra Şahin, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı şikayetiyle başvurduğu hastanede bir böbreği alınınca sağlığına kavuştu.


Uzmanı uyardı: Yaz ishali, ölümcül risk taşıyor

Prof. Dr. Alper Şener, 'yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan hastalıklardaki artışa dikkat çekerek bu hastalıktan korunmanın yollarını açıkladı.


‘Madde bulmak için yapmadığım kalmadı’

Çiğdem Yılmaz - İnsanlar farklı sebeplerden dolayı uyuşturucu alma yoluna gidiyor. Uyuşturucu kullanımının birçok nedeni olabiliyor. Akran baskısı, merak, sosyal çevre etkisi ya da sadece zevk almak için bile bireyler uyuşturucu kullanabiliyor. Bilim adamları, epigenetik adı verilen genlerin bir bireyin bağımlılık riskinin yüzde 40 ila 60’ını oluşturduğunu da tahmin ediyor. Depresyon ve anksiyete gibi duygusal sorunlar da uyuşturucu kullanımına...


Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Yaşlılık devrimine hazır olun

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sağlıklı yaşlanmayla ilgili bilgiler vererek ''Yaşlılık bir 'kayıplar, hastalıklar, doktor/hastane kapılarında sağlık sorunlarına çare aramalar' dönemi olmaktan çıkmaya 'bir huzur, bir zarafet, bir bilgelik ve bir kendine has iyilik dönemi' olarak algılanma sürecine girdi, giriyor'' dedi.


Ebeveynler dikkat: Çocuğunuz siber zorbalığa maruz kalıyor olabilir! Bu belirtiler başaldıysa...

Günümüzde internet kullanımı ilkokul çağındaki çocuklarda bile oldukça yaygın. Sanal ortamda bireyleri intihara sürükleyebilen siber zorbaların hedefi ise sıklıkla çocuklar oluyor. Uzman Psikolojik Danışman Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, “Siber zorbalık vakaları, ülkemizde özellikle orta ve lise dengi okullarda öğrenim gören öğrenciler arasında en sık karşılaşılan vakalar arasında yer alıyor” dedi.


Sağlıklı Kilo Vermenin 12 Yolu

Yazın gelmesiyle artan kilo verme telaşı, sağlıksız diyetlere yönelimi artıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek yaz sıcaklarının kendini iyice gösterdiği bugünlerde sağlıklı kilo vermek isteyenlere tavsiyelerde bulundu.


Kanser cerrahisinde robotikle hızlı iyileşme

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turan Acar, kullanım alanı giderek yaygınlaşan robotik cerrahi yöntemiyle, kolon ve rektum kanseri ameliyatlarında hızlı iyileşme ve daha az ağrı açısından konfor sağladığını söyledi. Rrobotik cerrahi, özellikle rektum tümörlerinde, dar alanda çalışma kabiliyetine olanak verdiğini belirten Doç. Dr. Acar, bu sayede bazı hastaların kalıcı kolostomiden (torba) kurtulabildiğine dikkat çekti.


Yaz sıcakları kalbinizden vurmasın

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte kalp ve damar problemlerine bağlı ölümler de artış gösteriyor. Sıcak havalarda vücudun ısı dengesinin korunması için kalp, akciğerler ve böbreklerin daha fazla çalışması gerekir. Bu da özellikle kalp hastaları için büyük bir risk oluşturuyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aşırı sıcak havalarda vücudun kendini serin tutmak için daha fazla çalıştığını, bu durumun ise kalbin...


Tarkan ÖZVARDAR Dostunuzun sağlığı için bunları günlük takip edin

Köpekler, sıkıntılarını ve rahatsızlıklarını konuşarak dile getiremeyen canlılardır. Onların dile getirmek istediklerini bizler takip ederek, izleyerek anlayabiliriz.


Uzmanından sıcak havalarda kalp hastalarına öneriler

Güneşli ve sıcak havaların kalp hastaları açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Sıcaklığın yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00) dışarıda olmayın ve yorucu aktivitelerden kaçının. Bu saatlerde dışarı çıkmanız gerekiyorsa, gölgeli alanlarda kalın ve serin ortamlarda sık sık mola verin. Kendinizi güneşten korumak için geniş kenarlı bir şapka takın” dedi.


Sabah 5-10 dakika sonra öksürüyorsanız dikkat! Uzman isim uyardı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bronşların kalıcı olarak genişlediği bir sağlık sorunu olan 'bronşektazi' hastalığına ilişkin uyarıda bulundu; "Sabahleyin uyandıktan sonra gece boyu atamadığınız birikmiş balgamı uyandıktan 5-10 dakika sonra öksürerek atıyorsanız; sizde de bronşektazi olabilir. Kalp hastalığı ya da böbrek fonksiyonları üzerinde de olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Onun için bu hastalarda tanının bir an önce...


Kalın bağırsak cerrahisinde robotik dönem

Kolon ve rektum kanserlerinin cerrahisinde robot teknolojisi sayesinde daha hızlı iyileşme sağlanıyor. Medicana Sağlık Grubu genel cerrahi uzmanlarından Doç. Dr. Turan Acar, kullanım alanı giderek yaygınlaşan robotik cerrahi yönteminin kolon ve rektum kanseri ameliyatlarında hızlı iyileşme ve daha az ağrı açısından konfor sağladığına dikkati çekti. En büyük kolaylığın, özellikle rektum tümörlerinde, dar alanda çalışma kabiliyetinin robotla çok...


Yavaş ve sinsi ilerliyor! Tüylü hücreli löseminin 11 belirtisine dikkat: Yüksek ateş, nefes darlığı, kemik ağrıları...

Yüksek ateş, nefes darlığı, kemik ağrıları ve vücudun çeşitli bölgelerinde morarmalarla kendini gösterebilen bir kan hastalığı türü olan Tüylü Hücreli (saçlı) Lösemi başlangıç aşamalarında belirti vermeyebiliyor. Adını lösemi hücrelerinin mikroskopta gözlemlenen şeklinden alan bu hastalık, toplam lösemi vakalarının yüzde 2’sini oluşturuyor. Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı, Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) hakkında bilgi verdi.


Çikolata yerken kalp sağlığını korumak mümkün mü? Şeker kontrolünde çikolatanın rolü nedir? Olumsuz etkileri var mı?

Çikolata tüketimi, hem lezzetiyle hem de sağlığa olan faydalarıyla uzun yıllardır popülerliğini koruyor. Özellikle bitter çikolatanın içerdiği yüksek kakao oranı, sağlığımıza sayısız yarar sağlıyor. Peki, çikolatanın kalp sağlığı üzerindeki etkileri neler? Cildinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyabilir mi? Ve insülin direncini nasıl azaltabilir? Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, sizler için anlattı.


Sivilcesiz Bir Cilt İçin Yazın Bunlara Dikkat Edin

Sıcak havaların gelmesi ile birlikte cilt yağlanması, siyah nokta ve sivilcelerde de artış görülebilmektedir. Sivilcelerin yaz aylarında tekrarlamasını önlemeye yardımcı olacak 10 öneriyi Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Rıza Başaran'dan dinliyoruz.


Tansiyon hastalarına 'deniz' uyarısı! Uzun süre kalmayın

Yüzmenin sağlık açısından bir çok faydası bulunurken, yüksek tansiyon hastaları için zararlı olabiliyor.


Uzmanı uyardı: ‘Uzun süre güneşte kalmak kanser riskini arttırıyor’

Doç. Dr. Mustafa Tosun, uzun süre güneşte kalmanın kanser riskini arttırdığını söyledi.


PAÜ Hastanelerinde Psiko-Onkoloji Polikliniği hizmet vermeye başladı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi bünyesinde sağlık hizmeti verecek olan Psiko-Onkoloji Polikliniğinin açılışı gerçekleştirildi.


Annesi, ölümcül hastalığa yakalanan 7 yaşındaki oğlunu öldürdüğünü itiraf etti

T24 Dış Haberler İngiltere'de bir anne, ölümcül hastalığı olan oğlunun acısını hafifletmek için yüksek dozda morfin vererek öldürdüğünü itiraf etti. Antonya Cooper'ın oğlu Hamish Cooper'a, henüz 5 yaşındayken nadir görülen bir çocukluk kanseri olan 4. evre nöroblastom teşhisi kondu ve 1 Aralık 1981'de 7 yaşındayken evinde hayatını kaybetti. Oxfords...


Uzmanlar tartışıyor: Aldatmanın haklı nedenleri olur mu?

Uzmanlara göre aldatmanın haklı nedenleri var mıdır ve en yaygın nedenler nelerdir?


Kalça kırıklarına çare! UZMAN İSİM AÇIKLADI: BUNLARA DİKKAT!

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, kalça kırıklarına artık multidisipliner yaklaşıldığını, hastanın dahiliye, geriatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları branşlarınca değerlendirilerek hızla ameliyat edilmeye çalışıldığını, bunun hastada ek problemlerin önüne geçip, ölüm oranlarını düşürdüğünü belirtti.


Yanlış sünnet kayıplara yol açabilir

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Aluç, hekim olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerin erken veya geç dönemde bazı komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi.


Sağlık hizmeti halkın ayağına gidiyor

DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Akçakoca ilçesinde mobil kanser tarama tırında sağlık taraması yaptı, halkı bilgilendiriyor.


Nadir bir hastalıkla dünyaya gelen bebeğin ayakları kontrolsüz bir şekilde büyüyor

T24 Dış Haberler İrlanda'da iki yaşındaki Axel Horgan isimli bebeğe, vücudun bazı kısımlarının diğerlerinden çok daha hızlı büyümesine neden olan konjenital lipomatöz aşırı büyüme adı verilen genetik bir rahatsızlık teşhisi kondu. Axel, dünyada damar, cilt, omurga, kemik veya eklem anormalliklerinin bir arada görüldüğü bu rahatsızlığa sahip sadece ...


Sadece 2 yılda 88 kilo veren anne konuştu: 2 çocuk yaptıktan sonra bu adımı uyguladım!

Bir anne 88 kilo verdiği macerayı anlattı. Ufak ve basit değişiklikler yaptığını söyleyen Danielle, hayatı boyunca kilo alan biri olduğunu ama artık bu durumun değiştiğini söyledi.


Living Large Fragman


Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 başarılı ameliyat daha

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez laparoskopik istmosel ve endometrioma ameliyatları yapıldı.


Yapay zeka uygulamaları, teşhis ve tedavi süreçlerinde köklü değişiklikler gerçekleştiriyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zekeriya Kökrek, yapay zeka teknolojisinin sağlık sektöründeki potansiyelinin büyük olduğunu belirtti.


Kadınların 30’lu yaşlarında sıkça karşılaştığı sağlık sorunları

Bilim insanları, kadınların 30 yaşından sonra bazı hastalıklarla ve sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığının dikkate değer şekilde arttığını ifade ediyor.


Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte gıda zehirlenmeleri de artıyor

Sıcaklıkların yükselmesiyle gıda zehirlenmeleri vakaları da ciddi oranda artış göstermeye başladı. Temel ihtiyaçlar olan gıda ve su, temizlik kurallarına dikkat edilmediğinde zararlı mikroorganizmalara ev sahipliği yaparak hastalık sebebi olabiliyor.


Güneşlenirken uyuyanlar dikkat: “Hayatı tehdit eden bir durum”

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, sıcak çarpmasına karşı uyarılarda bulundu. Güneşlenirken uyumanın hayati tehlike arz edebileceğini ifade eden Doç. Dr. Alihan Oral, sıcak çarpmasından korunmanın yollarını aktardı.


Diyabetliler 30 yıl incelendi: Ağızlar açık kaldı! Şeker hastalığının ruh ikizi besinler

Diyabet üzerine birçok araştırma yapılıyor. 30 yıl süren diyabet araştırmasına göre beslenme şekli bu hastalığı etkileyebiliyor. Peki diyabet hastalığına ne yol açar?


Sır perdesi aralandı! Ön raporda dikkat çeken detaylar: Fit vücut uğruna can vermiş...

Muğla'da sokakta ölü bulunan vücut geliştirme sporcusu Bahtiyar Bahar'ın ölümünde sır perdesi aralandı. Polis tarafından hazırlanan olay araştırma raporunda dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Muğla'da, sokakta ölü bulunan vücut geliştirme sporcusu 32 yaşındaki Bahtiyar Bahar'ın, polis tarafından hazırlanan olay araştırma raporunda, spora giderken genelde takviye edici maddeler kullandığı ve şeker hastalığı olmamasına rağmen kas yapımını...


İdrar yolu enfeksiyonu tanısı konuldu, saç ve diş çıkaran kanserli bir tümörü olduğu anlaşıldı

T24 Dış Haberler İngiltere'de Mia Robins isimli üniversite öğrencisi, doktorların kanser belirtilerini idrar yolu enfeksiyonuyla karıştırdığını iddia etti. Karnında baskılı bir ağrı hisseden genç kadına idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konuldu ancak 21 yaşındaki genç kadın daha sonra yorgunluk, kilo kaybı ve saç dökülmesi gibi endişe verici semptomla...