KURBAN BAYRAMıNDA SAğLığıNıZDAN OLMAYıN UYARıSı

DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Kurban bayramında sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Dr. Yasin Yılmaz; beslenme uyarısı yaparak “Bayramlar ailelerin bir araya geldiği, tatlıların hazırlandığı ve büyük sofraların kurulduğu özel günlerdir. Bununla birlikte toplum sağlığı açısından Kurban Bayramı’nda hijyen ve sağlık şartlarına gereken önemin gösterilmesi son derece önemlidir. Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Kurban bayramı dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da geldiğini belirten Yılmaz, alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman ki gibi özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

“Eti dinlendirin”

Dr. Yasin Yılmaz, etin 24 saat bekletilmesi gerektiğini işaret ederek “Türkiye Beslenme Rehberine göre günlük tüketebileceğimiz et miktarı 5-6 adet ızgara köfte 1 el ayasından biraz fazla kadar et veya 1 adet büyük pirzola kadardır. (100-120 g), Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk oluşturur. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur, bu yüzden 24 saat bekletmeden tüketilmemelidir. Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun sağlık ve çevre şartlarına bağlı kalarak ortam şartlarının hijyenik hale getirilmesi, başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatlarını çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, gibi konularda halkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir” ifadelerinde bulundu.

Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar yaşanabildiği belirten Yasin Yılmaz, kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, evde kendi imkânları ile tedavi etmeye çalışmamaları gerektiğini belirtti.

İkramlara karşı dikkat

Su tüketimi uyarısı da yapan yılmaz “Kurban Bayramında da ısrarlı ikramlara karşı dikkatli olunmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir. Kilo kontrolü sağlamak ve kurban bayramı boyunca zorlanan sindirim sistemimizi rahatlatmak amacıyla her gün düzenli olarak fiziksel aktivite/ yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz” dedi.

Dr. Yılmaz son olarak ise “Tüm bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da halkımızın sağlıklı bir şekilde bayramlarını geçirmeleri adına hastanelerimizde gerekli önlem ve tedbirleri almış bulunmaktayız. Kurban Bayramının bu değerleri yeniden hatırlayıp yaşamamıza vesile olması dileğiyle Düzceli hemşerilerimiz ve sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban bayramını en içten dileklerimle kutluyor, sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum” dedi.

2024-06-14T06:17:50Z dg43tfdfdgfd