Gündem

Trending:


İklim değişikliği ruhsal hastalıkları artırıyor

İklim değişikliği ruhsal hastalıkları artırıyor Uzman Psikolog Tara Çapar iklim değişikliği ve sıcaklıkların artmasının ekosistemin yanı sıra insan sağlığı için de biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Psikolog Çapar iklim değişikliğinin insan sağlığına olumsuz etkilerini "Sıcaklığa bağlı ölümlerde ...


Dövmeler kan kanserine mi neden oluyor? 10 yıl boyunca 1398 kişi incelendi… İşte tüm dövmeli insanları ilgilendiren ilginç araştırma sonuçları

Bilim insanları dövme ile ilgili şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. 10 yıl boyunca lenfoma teşhisi konan 1398 kişi incelendi. Dövmesi olanlarda olmayanlara kıyasla lenfoma riskinin yüzde 21 arttığını tespit edildi.


Uzman Diyetisyen Akyılmaz’dan yaz tavsiyesi: Karpuz, salatalık ve domates

Yaz sebzeleri ve meyveleri vücudun ihtiyacı olan vitamin ile mineralleri karşılamak için mükemmel birer kaynak olarak gösteriliyor. Uzman Diyetisyen Gülşah Akyılmaz, “Özellikle karpuz, salatalık, domates, marul gibi su içeriği yüksek besinleri tercih edin. Salatalar, taze meyve tabakları ve hafif atıştırmalıklar yazın favorisi olmalı” dedi.


Astım ve KOAH hastalarına 'klima' uyarısı

Yaz sıcakları ve nem herkes için dayanılmaz olsa da özellikle aşırı sıcak ve nem astım ve KOAH hastalarının semptomlarının kötüleşmesine neden olabiliyor. Bu noktada klima gibi serinleticilerle kontrollü bir sıcaklık ortamının sağlanmasıyla bu semptomların hafifletilmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, hastaların klima kullanırken dikkat etmesi gerektiğini söyledi.


Psikolojik rahatsızlığı bulunan adam babasını öldürdü

Isparta'da psikolojik rahatsızlığı bulunan adam tartışma yaşadığı babasını kesici aletle boğazından yaraladı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan baba hayatını kaybetti.


İş insanı Can Kıraç hayatını kaybetti

İş insanı Can Kıraç 97 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.


Kanser ve tansiyonun nefesini kesen baharat! Öksürüğü de bitiriyor

Kekik dağlarda yetişen bir şifa baharatıdır. Kekik çayı kan basıncı ve tansiyonu dengelemede kullanılır. Aynı zamanda kekik kanser içinde tedavi aracıdır. İşte detaylar...


Uzmanından uyarı: "Yaz günlerinde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyin”

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, yaz aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunabilmesi için en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.


Uzmanı açıkladı: Çocuğun eğitimi ve okula hazırlığı doğumla başlar

İlkokula başlayan çocuktan, arkadaşları ve öğretmeniyle sağlıklı ilişkiler kurması, sosyal kurallara uyması, öğretmenin verdiği yönergeleri yerine getirmesi, okuma-yazma ve aritmetik gibi temel akademik becerileri öğrenmesi beklenir. Çocuğun içine girdiği bu yeni sosyal çevrenin beklentilerine cevap verebilmesi ve bu farklı ortama uyum sağlayabilmesi için çocuğun belli bir hazır bulunuşluk düzeyine erişmiş olması gerektiğini belirten Çocuk...


Doğum hızını artırmak için 3 yeni adım yolda: Doğum izninde artış, bakım desteği ve yeni teşvikler

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2001’de 2,38 olan doğurganlık hızı 2023’te 1,51’e geriledi. Doğum oranındaki düşüş önümüzdeki günlerde AKP tarafından düzenlenecek çalıştayla masaya yatırılacak. Çalıştayda alınması planlanan tedbirler tartışılacak. Bu tedbirler arasında doğum izninin artırılması, ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi ve kreş vey...


Tatlı yiyerek zayıflamak mümkün! İşte o sağlıklı atıştırmalıklar...

Yaz aylarına girdiğimiz günlerde vücut formunu korumak her ne kadar zor gibi görünse de sağlıklı atıştırmalıklar tüketerek tatlı krizleriyle başa çıkmak mümkün.


Çocuklarda ağız kokusuna dikkat!

Erişkinlerde çok iyi bilinen ‘‘Sinüzit’’ hastalığı çocuklarda da sık rastlanan önemli bir hastalıktır. Fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edilebiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal çocuklarda sinüzit hakkında önemli bilgiler verdi.


Spora gitmedi, diyet yapmadı! 10 ayda 23 kilo verdiren tüyoyu uygulayan adam tığ gibi delikanlı oldu

Kimileri için kilo vermek zorlu bir süreçtir. Hem bedeni hem sağlığı aynı anda götürebilmek büyük bir dönüşüme hazırlanmak demektir. Ancak spor salonuna gitmeden ya da diyet yapmadan 10 ayda 23 kilo veren bir adam, sır gibi sakladığı yöntemi açıkladı. Basit ama etkili zayıflama yöntemi haberimizde.


Bu belirtiler mide kanseri habercisi olabilir!

Ülkemizde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan mide kanseri, dünyada da sıkça görülüyor. Erkeklerde daha çok rastlanılan bir hastalık olan mide kanseri, akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Mide kanserine neden olan risk faktörleri genel olarak; kontrol edilebilir ve kontrol edilemez olarak ayrılıyor. Sigara kullanımı kontrol edilebilir bir risk faktörü olarak görülebilirken, genetik faktörler kontrol...


Yaz tatilinde çocuğunuzun kişisel gelişimine katkı sunacak 9 öneri

Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, çocukların öğrenme hallerinin tatilde de devam ettiğini belirterek ve ebeveynlere oldukça önemli görevler düştüğünü söyledi.


Yaz aylarında mantar enfeksiyonlarına dikkat

Yaz aylarında hava sıcaklığı ve nem miktarının artmasıyla birlikte mantar hastalıklarında artış görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, mikroskobik canlılar olan mantarların bazı türlerinin, uygun ortam şartlarını bulduklarında insan derisinde, nadiren de iç organlarda hastalığa sebep olabileceğini söyledi.


Çocuğunuzu havuz enfeksiyonlarından korumak mümkün

Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vefa Mirzaliyeva, çocuklarda havuz enfeksiyonuna karşı dikkatli olunması konusunda uyararaK, alınabilecek tedbirleri sıraladı.


Evlilik öncesi ücretsiz SMA taraması yapılıyor!

Erzincan’da SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlere ücretsiz SMA taraması yapılıyor.


Böbrek nakli esnasında uyanık tutulan adam, yeni böbreğini kendi gözleriyle gördü

T24 Dış Haberler ABD'nin Chicago kentinde gerçekleştirilen bir böbrek nakli ameliyatı sırasında 28 yaşındaki hasta uyanık tutuldu. Ameliyat sırasında uyanık kalan böbrek nakli hastası, nakil öncesi yeni organını kendi gözleriyle gördüğünü söyledi. Northwestern Medicine Hastanesi'nde gerçekleşen ameliyatta nakil sırasında uyanık kalan ilk hasta olan...


Binlerce hayat kurtaran vasiyet...70 yaşında vefat eden röntgen teknisyeni astsubay bedeninin kadavra olarak kullanılmasını vasiyet etti

Binlerce hayat kurtaran vasiyet...70 yaşında vefat eden röntgen teknisyeni astsubay bedeninin kadavra olarak kullanılmasını vasiyet etti Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 11 yıl boyunca binlerce doktorun yetişmesine sebep olan kadavra Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen törenle...


Tükürükle prostat tespitinden "Sauron" adı verilen yeni balık türüne kadar hazirandaki bilimsel gelişmeler

Prostat kanseriyle bağlantılı DNA'daki genetik farklılıkları saptayan tükürük testinden, keşfedilen balık türüne Yüzüklerin Efendisi karakteri "Sauron"un isminin verilmesine kadar haziranda dünyada birçok bilimsel gelişme yaşandı.


Fiziksel aktivite ve egzersiz yaparken dikkat

Dr. Öğretim Üyesi Hikmet Uçgun, spor yaparken oluşabilecek yaralanmaların ve sakatlıkların alınacak bazı önlemlerle engellenebileceğini söyledi. Evde ya da bahçede yapılan günlük işlerin de hareketli olmaya önemli katkı sağlayabileceğini belirten Uçgun, ancak bunların egzersiz programı yerine geçmeyeceğini kaydetti.


Midenizin zili çalmayacak! Kilo verdirirken tok tutan besinler, sittin sene acıktırmıyor

Kilo verirken aç hissetme riski var. Tok tutan besinler gün boyu enerjinizin depolanmasını sağlıyor. Peki hangi besinler toklukla beraber formda kalmanızı sağlar?


Cildin en büyük düşmanı! Yaz aylarında bunu sakın yapmayın

Güneş ışınlarının etkisinin direkt olarak hissedildiği yaz ayları, cilt bakımına en fazla dikkat edilmesi gereken dönem. Özellikle güneşe çıkmadan önce mutlaka geniş spektrumlu (UVA ve UVB) güneş koruyucu kremler kullanılması öneriliyor. Ayrıca yapılan bazı hatalar da cilde yazar veriyor. Pek çok kişi farkında olmadan bu hataları yapıyor.


Günümüzün yeni problemi: Yalnızlık pandemisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz yıl mevcut küresel tahminlere göre her 4 yetişkinden birinin yalnızlık yaşadığını açıkladı ve sosyal ilişkileri olmayan insanların erken ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.


Yaşlanmayı nasıl yavaşlatabiliriz? Uzun yaşamın şifreleri

Longevity, sağlıklı ve uzun yaşamak anlamına gelir. Bu felsefe, hastalığı tedavi etmek yerine önlemeyi amaçlar. Sağlık harcamalarını azaltmanın yolu hastalıkları önlemektir. Örneğin, 80 yaşına kadar sağlıklı yaşayan bir kişi, sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltır. Kardiyoloji Uzmanı ve Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Begüm Öztürk, geleceğin sağlık felsefesi Longevity hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.


Onaylı randevu sistemi genişletildi | Artık tetkikler için de hastanın onayı gerekiyor; 7 soruda yeni dönem

Hastanelerde başlayan onaylı randevu sisteminde kapsam genişletildi. Artık sadece muayene için değil, tetkikler için de hastanın onay vermesi gerekecek. İşte 7 soruda yeni sistemin ayrıntıları...


Artan hasta sayısı dikkat çeken doktorun ölüleri muayene ettiği ortaya çıktı!

"Sistem ölü insanları yaşıyor gibi önüme getiriyordu"


“Rüzgârlı havada daha uzun süre güneşlenmek UV riskini artırır”

Yaz aylarında zararlı güneş ışınlarından korunulması gerektiğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Elli, “Güneşten korunmada en önemli basamak, yazın güneş ışınlarının en dik olduğu öğle vaktinde (saat 10.00-16.00 arası) güneşten sakınmaktır. Gölgede kalındığı zaman da yansıyan ışıktan (asfalt, kum, deniz, kar) korunulmalıdır. Bulutlu ve rüzgârlı havalar, sıcak hissi oluşturmadığından daha uzun süre UV altında kalma yanılgısına yol...


Su içerken bile zorlanan hasta 8 yıl sonra normal beslenmeye başladı

Yutma güçlüğü rahatsızlığı nedeniyle normalden dört kat fazla su tüketmek zorunda kalan 26 yaşındaki diyaliz teknikeri Kardelen Güler, Kahramanmaraş'ta ileri endoskopik tedavi yöntemi sayesinde yeniden yiyecek ve içecek tüketmeye başladı.


Ultra işlenmiş gıdalar için dikkat çeken öneri: "Sigara gibi satılsın"

Bilim insanları aşırı işlenmiş gıdaların dünya genelinde büyük bir sağlık riski oluşturduğunu açıklayarak bazı uyarılarda bulundu.


5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekler 5 saniye içerisinde tüketilebilir mi?

Bir söylenti olarak kulaktan kulağa dolaşan “5 saniye kuralı” bilim insanlarına göre gerçek değil. Bilim insanları yere düşen bir yiyeceğin “anında” tehlikeli bakterilerle kaplanabileceğini söylüyor.


Araştırma: Bitki bazlı etler, kalp için gerçek etten daha sağlıklı olabilir

Bitkilerden yapılan ikâme etlerin hayvansal bazlı etlerden daha sağlıklı olduğu tespit edildi


Efeler’de ilaçlama çalışmaları hızla sürüyor

Efeler Belediyesi halk sağlığını olumsuz etkileyen kent zararlılarına karşı başlattıkları ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Akdenizlilerin uzun ömürlü oluşundaki 10 sırrı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Longevity sırları Akdeniz’de mi gizli'' başlıklı yazısında, Akdenizlilerin diğer coğrafyada yaşayan insanlara göre daha sağlıklı yaşlandığını belirterek Akdenizlilerin uzun ömürlü oluşundaki 10 sırrı açıkladı.


Fazla kilolar ‘girişimci’ yaptı

İzmir’de yaşayan üniversite öğrencisi İlay Ülker, fazla kilolarından kurtulmak için başlattığı diyetin sonunda hem 30 kilo vererek hayal ettiği görünüme kavuştu hem de kendi markasını kurarak iş hayatına başarılı bir giriş yaptı. İçinde karbonhidrat ve şeker bulunmayan kurutulmuş meyve, fıstık ezmesi, alıç sirkesi ve kozalak şurubu gibi doğal ürünler tüketerek 90 kilodan 60’a inen Ülker, bunlardan herkesin faydalanması için ‘Gurmen Tatlar’...


Yozgat'ta Sıcak Hava Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir

Yozgat'ta son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sağlık sorunlarına da neden olabileceği belirtildi. Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Kozan, yaz aylarında günlük en az 2 ila 2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini ve suyun toksinlerin atılmasını sağladığını vurguladı. Ancak aşırı su tüketiminin su zehirlenmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.


Uzmanından sağlıklı kilo verebilmek için öneriler

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının azalması ile birlikte obezite ve aşırı zayıflığa bağlı hastalıklar da hızla yaygınlaşırken, Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Şilan Alyamaç sağlıklı zayıflama konusunda önerilerde bulundu.


Diz kireçlenmesinde bu önerileri dikkate alın

Genç veya orta yaşlı bireylerde halk arasında diz kireçlenmesi olarak bilinen sorunu tedavi etmek için yapılan ve kemik düzeltici cerrahi yani osteotomi ameliyatları, dizdeki açısal deformiteleri düzelterek uzun süreli yaşam konforu sağlıyor. Prof. Dr. Bora Bostan, osteotomi ameliyatları ile ilgili bilgi verdi.


Ruh sağlığı tedavisi gören hastaların tiyatro oyunu beğeni topladı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı koordinasyonunda, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) danışanlarının performansıyla gerçekleştirilen “Konuşulmayan Beklentiler” adlı tiyatro oyunu sanatseverlerin beğenisine sunuldu.


Işıl Yücesoy kanserle mücadelesini anlattı: Haftanın 3 günü kendimi bilmiyordum

Haberler.com'un Haber Bahane programına konuk olan Işıl Yücesoy, yıllar önce yaşadığı kanserle mücadelesini anlattı. Çalıştığı için tedaviye erken başlayamadığını ve durumunun ağırlaştığını söyleyen Yücesoy "Çalışmaya devam etmem lenflerimin alınmasına neden oldu. Kemoterapiden dolayı haftanın sadece 4 günü yaşayabiliyordum, 3 günü kendimi bilmiyordum" dedi.


Kronik hastalığı olanlara uyarı: Sıcak havalarda ilaç kullanırken dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıkların artması kalp krizi riskini artırıyor. Özellikle yaşlıların, kronik hastalığı olanların ve kalp hastalarının yüksek sıcaklıklardan daha fazla etkileneceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özdemir, dikkat edilmesi gereken konularda bilinçlenmenin hayati önem taşıdığının altını çizdi. Özdemir, kalp hastalarını ve kronik hastaları sıcak havalarda ilaç kullanımı konusunda da uyardı.


Genç yaşta Parkinson vakaları artıyor!

Genç yaşta Parkinson vakaları artıyor! Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, Parkinsonun Alzheimerdan sonra ikinci sıklıkta görülen nörolojik bir hastalık olduğunu bilgisini paylaşarak, "Bu hastalığa 40 yaş altı kişilerde sık rastlanmaz ama son yıllarda 40 yaş altında, hatta 20li, 30lu yaşlarda bile Parkinson vakaları bildiriliyor" dedi. Uzm. Dr. Özd...


Kene alarmı! Kentte 7 kişi kene ısırması sonucu hastanelik oldu

Kentte son bir haftada vücuduna yapışan keneyi çıkardıktan sonra rahatsızlanan 5 kişi, Tokat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'ne başvurdu. KKKA tanısıyla hastanede tedavi altına alınan hastaların genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. İlginizi Çekebilir Bu yıl 1 Ocak-26 Haziran tarihlerinde ise vücuduna kene yapıştığı için Tokat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü ile acil servise 450 kişi başvurdu. Hastalık...


5 yaş altı çocuğu olan aileler, güneş çarpmasına karşı daha dikkatli olmalı

Özellikle ailece çıkılan tatillerde, bebek ve çocukları başta güneş çarpması olmak üzere birçok yaz hastalığından korumak için tedbir almak gerekiyor. Uzm. Dr. Emrullah Yüksel, “Çocuklar, uzun süre güneş altında kaldıklarında bitkinlik, bilinç kaybı ve yüksek ateş gibi güneş çarpması belirtileri gösterebilir. Özellikle 5 yaş altındakiler güneş çarpmasından daha çok etkilenir” uyarısı yaptı.


Depresyonun hafif hali: Distimi

Distimi, hafif seyirli ancak uzun süren bir depresif ruh hali olarak tanımlanır. Genellikle hafif bir depresyon olarak adlandırılsa da, etkileri kişisel ve sosyal yaşam üzerinde derin izler bırakabilir. Distimi, bireyin yaşamını gölgelerken, umutlarını ve hayattan aldığı keyfi sinsi bir şekilde azaltır. Kişi kendini sürekli olarak yorgun, umutsuz ve değersiz hissedebilir. Bu hisler zamanla hayatın her alanına nüfuz ederek kişinin sosyal...


Uzmandan uyarı: "El, ayak ve ağız hastalığı havuz suyundan bulaşabilir"

Bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olan 'el, ayak ve ağız hastalığı' hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, "Hastalık solunum yoluyla, tükürükle, yakın temasla ve dışkı yoluyla bulaşabilir. Yazın havuz sezonunun açılması ve enfekte havuz sularının yutulması ise ayrı bir risk oluşturmaktadır" dedi.


Yoga tutkunları Eyüpsultan’da buluştu

Eyüpsultan'da Dünya Yoga Günü çerçevesinde “Yoga, Meditasyon ve Nefes Terapisi" etkinliği düzenlendi.


Diyette olanlar dikkat: Şeker yerine tüketilebilecek 5 besin

Rafine şeker yerine kek, kurabiye ve diğer tatlılarda kullanılabilecek sağlıklı şeker alternatifleri mevcut. İşte şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler...


Kanser yıllar sonra kronik bir hastalığa dönüşebilir

Denizli Özel Egekent Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Nail Özhan, tedavisinde her gün yeni bir aşama kaydedilen kanserin 10-20 yıl sonra kronik bir hastalığa dönüşebileceğini belirterek, "4. evre kanser hastaları da bir gün gelecek ki vereceğimiz tedavilerle kronik bir hastalık gibi rahatsızlık tam bitmese bile bununla birlikte yaşayabilecekler" dedi.