Yaşam

Trending:


Kilo verme ilacı 'kalp krizi riskini azaltabilir'

Yeni bir araştırmaya göre, obeziteyle mücadele için tasarlanan bir iğne, verilen kilodan bağımsız olarak kişilerde kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.


Hastanede onaylı randevu başladı

Hastane randevularında onaylı randevu dönemi bugün başladı. Artık randevu almanın yanı sıra o randevuların onaylanması gerekiyor. Ertesi gün randevusu olan her hastanın, akşam saat 20:00'ye kadar randevusuna onay vermesi ya da iptal etmesi gerekiyor. Peki, randevulara onay nereden verilecek, onay vermeyen hastaya nasıl yaptırımlar uygulanacak? Detaylar haberimizde...


Doç. Dr. Solmaz: “Talasemiye karşı gebelik öncesi bu testi yaptırın”

Yetişkin Hematoloji Hekimi Doç. Dr. Soner Solmaz, kesin tedavisi bulunmayan kan hastalığı talasemi belirtilerinin yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, nefes darlığı” olduğunu erken tanı koyabilmek için gebelik öncesinde talasemi taşıyıcılığı taraması yapılmasını tavsiye etti.


ALKÜ’lü bilim insanı yoganın MS hastalığı üzerinde olumlu etkilerini kanıtladı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özşimşek yaptıkları çalışmalarla Multipl Skleroz (MS) hastalığının tedavisinde yoga eğitiminin hastaların üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu ispatladı.


Hasta yataklarında çiçek sürprizi duygulandırdı

Düzce(İHA) – Düze Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, hastanede tedavi olan, çocuklarına refakat eden annelere ve hemşirelere çiçek dağıttı.


Çalışanları kapsıyor, rapor alanlar dikkat! Paralar geri istenebilir

Çalışan herkesi yakından ilgilendiriyor. Rapor parası olarak bilinen iş göremezlik ücreti ile ilgili bilinmeyenler ortaya çıktı. İşçinin tedavisi bitmeden işe başlaması durumunda sürekli iş göremezlik gelirinin kesileceğini söyleyen SGK Uzmanı Dilek Ete, sürekli ve geçici iş göremezlik süreçlerini detaylı bir şekilde anlattı. İşte detaylar...


"Puff bar"lardaki tehlike: "EVALI sendromu riskini artırıyor"

Özellikle ergenler ve gençler arasında kullanımı giderek artan bu tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, ‘’Tüm e-sigaralar gibi puff’lar da ciddi solunum yetmezliğine yol açıyor’’ diyerek uyardı.


Kahveyle karıştırmayı hiç düşünmeyin! Bu ilaçlarla tüketince darmadağın ediyor

Yüksek kafein içeriğiyle bir uyarıcı niteliği taşıyan kahvenin bazı ilaçlarla birlikte tüketilmesi sakıncalıdır. Kahve, vücudun ilaçların emilim şeklini değiştirebilir. İşte kahve ile birlikte kullanılmaması gereken ilaçlar.


Bu alışkanlık Alzheimer ve demans riskini yarı yarıya düşürüyor!

Yaşlanmak, hareketsiz ve pasif bir yaşam sürmek anlamına gelmiyor! Uzmanlar, yaşlılık döneminde aerobik ve yürüyüş gibi hafif egzersizlerle aktif kalmanın çok önemli olduğunu söylüyor. İleri yaşlarda düzenli egzersiz yapmanın sağlıklı yaşlanma sürecini desteklediğini belirten Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, “Düzenli olarak egzersiz yapan yaşlı yetişkinlerin başkalarına bağımlı olma ihtimali daha düşüktür. Egzersiz; kas kuvvetini artırır, dengeyi...


Her 10 gebelikten biri düşükle sonlanmaktadır

Tekrarlayan düşükleri olan anne adaylarının neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunan Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, “Normalde her 10 gebelikten biri düşükle sonlanmaktadır ve bunun da en sık nedenini genetik olarak anormal embriyolar oluşturmaktadır” dedi.


Kadınlarda sırt ve boyun ağrılarının sebebi bu olabilir!

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, kadınların en büyük şikayetlerinden biri olan sırt ve boyun ağrılarının sebeplerini sizler için anlatıyor.


Bel fıtığı nedeniyle yürüyemeyen hasta ameliyat sonrası sağlığına kavuştu

Bel fıtığı nedeniyle yürüyememe şikayetiyle Lokman Hekim Van Hastanesine başvuran hasta, mikrocerrahi yöntemiyle yapılan başarılı ameliyatın sonucunda yeniden sağlığına kavuştu.


Beş adımda D vitamini

Öyle bir vitamin düşünün ki stresten duygu durumuna, uyku düzeninizden pek çok kronik hastalığa rol oynuyor. Hatta öyle ki literatürde vitamin olarak değil, bir hormon olarak tanımlanıyor. Bu kıymetli işlevlerine rağmen kendisi maalesef hem ülkemizde hem de küresel olarak en çok eksikliği görülen vitaminler arasında; D vitamini... Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2019 Raporu’na göre ülkemizde D vitamini eksikliği yaklaşık yüzde 90...


Avustralyalı doktor, beyin kanserini kendi çalışmasıyla tedavi etti


Burun cerrahisinin önemi sadece güzel burun elde etmek değil

Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatlarının yapılış sebebi sadece güzel burunlar elde etmekle sınırlı olmadığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu, fonksiyonel burun estetiği ile nefes ve koku almanın iyileşmesi de sağlandığını söyledi.


Hemşirelik Kulübü’nden çocuklara etkinlik

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Kulübü Öğrencileri tarafından 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla ERUHEM KANKA etkinliği düzenlendi.


Başhekim Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Anneler Günü'nde Yedikule Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören anneleri ziyaret etti

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ve yönetim ekibi, Anneler Günü vesilesiyle hastanede tedavi gören anneleri ve sağlık çalışanı anneleri ziyaret etti. Annelere çiçekler veren ve iyi dilekler sunan Prof. Dr. Yiyit'in bu ziyareti hastane içinde büyük mutluluk yarattı.


Obeziteye dikkat çekmek için yürüdüler

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, sağlıklı yaşama destek vermek ve obeziteye dikkat çekmek için ‘18 Mayıs Avrupa Obezite Günü’ etkinlikleri çerçevesinde doğa yürüyüşü düzenlendi.


Onaylı randevu sistemi nedir? İşte merak edilenler...

Bugün yürürlüğe girecek olan yeni sistemde, hastaların randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar randevularını onaylamaları veya gelemeyeceklerini bildirmeleri gerekiyor. Peki, onaylı randevularla ilgili tüm detaylar nelerdir?


Yaşlılık döneminde düzenli egzersiz yapmak yaşam kalitesini yükseltiyor

Yaşlanmak, hareketsiz ve pasif bir yaşam sürmek anlamına gelmiyor! Uzmanlar, yaşlılık döneminde aerobik ve yürüyüş gibi hafif egzersizlerle aktif kalmanın çok önemli olduğunu söylüyor. İleri yaşlarda düzenli egzersiz yapmanın sağlıklı yaşlanma sürecini desteklediğini belirten Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, “Düzenli olarak egzersiz yapan yaşlı yetişkinlerin başkalarına bağımlı olma ihtimali daha düşüktür. Egzersiz; kas kuvvetini artırır, dengeyi...


Her gün tüketenin beyni yaşlanmak nedir bilmiyor! Harvardlı uzmanlar öneriyor

Son günlerde Alzheimer ve demans gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Daha genç yaşlarda görülen bu hastalıkların riskini azaltmak için ise beyne iyi gelecek şeyler tüketmek çok önemli. Harvardlı beslenme uzmanı ise beyni genç ve sağlıklı tutan, her gün tükettiği 1 numaralı vitamini paylaştı. İşte beyni genç tutan vitamin ve besinler.


İki amansız hastalığa yakalanan 25 yaşındaki İzel azmiyle engelleri aşıyor

Adana'da yaşayan Zehra ve Hakan Çalışır çiftinin iki çocuğundan biri olan İzel Çalışır (25), 1999 yılında dünyaya geldi. 5 yaşına geldiğinde yaşıtlarına oranla bedensel gelişiminin geri olduğunu fark eden Çalışır ailesi, kızlarını götürdükleri hastanede onun 200 bin kişide bir görülen cam kemik ve MPS hastası olduğunu öğrendi. Her hafta damar yoluyla enzim tedavisi gören Çalışır, toplumu 15 Mayıs Dünya MPS Farkındalık Günü'nde MPS hastalığına...


Türkiye’nin ölüm istatistiği raporu: İşte en çok kayba neden olan hastalıklar ve illere göre dağılımı

Türkiye’nin ölüm istatistiği raporu: İşte en çok kayba neden olan hastalıklar ve illere göre dağılımı


Tıkalı damarları açan 6 alışkanlık! Kalbiniz saat gibi sağlam çalışacak

Kalp ve damar rahatsızlıklarına çok fazla rastlanıyor. Özellikle kötü beslenme alışkanlığı damarları tıkıyor. Peki hangi 6 alışkanlık tıkalı damarları açıyor?


Tansiyonun sessiz hali: Dinlenirken bile nefesiniz daralıyorsa sebebi bu hastalık olabilir! 9 beslenme, 6 egzersiz önerisi

Kendini açıkça belli etmeyen ve sıklıkla tesadüfi tansiyon ölçümleri veya başka bir sağlık kontrolü sırasında tespit edilen Hipertansiyon hakkında ne biliyorsunuz? Genellikle uzun süre boyunca herhangi bir belirti göstermeyen bir durum olan hipertansiyonun türlerini, hipertansiyona sahip hastaların beslenmelerinde nelere dikkat etmesi gerektiğini ve beslenme önerilerini Kardiyoloji Uzmanı Utku Zor anlattı.


Otomatik mayalama sendromu: Alkol almadan sarhoş eden gizemli hastalık

Sindirim sistemindeki fermentasyonla ortaya çıkan ve nadir görülen hastalık, hiç alkol olmadıkları halde, insanları sarhoş ediyor. Hastalık, hayatı birçok alanda zorlaştırabiliyor.


Pekmeze 1 kaşık ekleyin! İltihabı adeta vakumlayan favori ikili...

Özellikle eski dönemlerde yaygın tüketilen bu ikili, sağlık için tam bir bağışıklık deposu. Tek tek tüketildiğinde inanılmaz faydaları olan pekmez ve zencefil, vücuttaki iltihabı adeta vakumluyor. Sağlığınızı iyileştiren bu ikili bakın nelere etki ediyormuş.


Emekli ziraat mühendisi kadın bahçesinde 30 çeşit tıbbi aromatik bitki yetiştiriyor

Karabük'te hasta babası için alternatif tedavi yöntemlerini araştırırken ilgi duyduğu tıbbi aromatik bitkileri 10 yıldır bahçesinde yetiştiren emekli ziraat mühendisi Fatma Ayhan, üretim yapmak isteyenlere de tohum gönderip tecrübelerini paylaşıyor.


Doğum hızı 1965ten beri en düşük seviyede

Doğum hızı 1965ten beri en düşük seviyede Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin doğum istatistiklerini açıkladı. Buna göre, canlı doğan bebek sayısı 2023 yılında 958 bin 408 oldu. Canlı doğan bebeklerin yüzde 51,3ü erkek, yüzde 48,7si kız oldu. Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51 çocuk olarak gerç...


Saçlarını kanser hastalarına bağışladı

Saçlarını kanser hastalarına bağışladı Kemal ERBEN/EĞİRDİR, (DHA)- ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde 3. sınıf öğrencisi Beren Korkmaz, saçlarını kanser hastaları için bağışladı.Süleyman Demirel İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi Beren Korkmaz, kanser hastalarının kullanması amacıyla bugüne kadar hiç kestirmediği saçlarını bağışladı. Saçlarını bağışlad...


4 gün sahte rapor alıp tatile gitti! Fizyoterapiste hapis şoku

Özel bir rehabilitasyon merkezinde fizyoterapist olarak çalışan Sait U., 2022 Temmuz'da merkezin sahibi Mehmet Evrim'i arayıp hasta olduğunu ve işe gelemeyeceğini söyledi, 4 gün iş göremezlik raporu gönderdi. Mehmet Evrim, raporun 4 gün olması, hastane veya eve ziyarete gelme teklifini Sait U.'nun kabul etmemesinden şüphelenip durumu araştırdı. İlginizi Çekebilir Çalışanı Sait U.'nun, raporun düzenlendiği Çumra Devlet Hastanesi'ne hiç...


Yoğun bakım magandaları... Hastaların hayatını tehlikeye attılar

15 yıldır kronik böbrek sorunları yaşayan L.K. (62), rahatsızlanarak zatürre şüphesiyle Denizli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.


İşitme engelli bebek gen tedavisiyle duymaya başladı

İşitme engelli bebek gen tedavisiyle duymaya başladı İngilterede tıp dünyası için çığır açıcı bir gelişme yaşandı. İşitsel nöropati rahatsızlığı nedeniyle doğuştan işitme engelli olan 18 aylık Opal Sandy, gen tedavisi ile duymaya başladı. Cambridge şehrindeki Addenbrookes Hastanesinde uygulanan tedavi kapsamında 16 dakikalık bir operasyon sırasında...


Bu yöntemle yarım limonlar çöpe gitmiyor! Tek kürdanı...

Limon salatalarda, yemeklerde ve içeceklerde sıklıkla kullanıyor. Limonun israf olmaması için doğru saklanmalı. İşte detaylar...


Vücuttaki iltihaplanmayı bu yöntemlerle yok edin!

Obezite, diyabet, kanser, hipertansiyon, otoimmün sistem hastalıkları ve yaşlanmanın akut değil kronik inflamasyona bağlı olduğu artık bilinen bir gerçek. Ve bunun için antiinflamatuvar ilaçların da avuç avuç kullanıldığını görüyoruz. İnflamasyonu gidereceğiz derken ilaçların her türlüsünün; ister kimyasal ister bitkisel olsun, vücudumuza zararlarını da unutuyoruz. Sadece doğal beslenme ile kronik inflamasyonu iyileştirmenin yolları var. Uzman...


“Göz eti güneşe fazla maruziyette daha çok görülüyor”

Güneşin gözler üzerindeki etkilerine yönelik uyarılarda bulunan İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Semih Çakmak, “Göz eti, kuş kanadı olarak tabir edilen pterjium, güneşe fazla maruziyet durumlarında daha çok görülmekte. Güneş altında çalışan kişilerde pterjium hastalığını daha çok görmekteyiz. Mutlaka güneş gözlüğü tavsiye ediyoruz. Alerjik olan özellikle çocuklarda güneş gözlüğünü daha küçük yaşlarda...


Yelda Başaran Sağlık için yeşile sarıl

Yeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, ruh durumunu olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Peki beslenmemizde hangi yeşil renkli sebzeler psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. İşte bu haftaki yazımızı okuduktan sonra beslenmenizde yeşil sebzelere yer verdiğinizde daha sağlıklı ve zinde hissettiğinizi göreceksiniz.


Dikkat! Baş dönmenizin neden bu olabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Çekiç, baş dönmesine en sık kulakla ilgili sorunların neden olduğunu belirterek, “Kristal oynaması diye nitelendirdiğimiz pozisyonel vertigoda iç kulaktaki denge merkezinden kristal şeklinde mikroskopik düzeydeki parçacıklar, yine iç kulakta yer alan yarım daire kanallarına kaçak yapar. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, kafa travmaları, stres, hareketsiz yaşam tarzı ve rakım değişiklikleri bu hastalığı...


Tuvalette uzun süre oturanlar dikkat! Bu hastalık kapınızı çalabilir

Özellikle karın içindeki basıncı arttıran her türlü etkenin hemoroid hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebildiğini ifade eden uzmanlar, aşırı kabızlık veya ishal, tuvalette uzun süre oturmak, gebelik döneminde artan karın içi basıncı, hareketsiz bir yaşam tarzı veya uzun süreli oturma gibi aktivitelerin hemoroid hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebildiğini söylüyor.


Dünyanın ilk domuz böbreği takılan hastası nakilden iki ay sonra öldü

62 yaşındaki Richard Slayman, Mart ayındaki nakilden önce son aşama böbrek hastasıydı.Nakil ameliyatının yapıldığı Massachusetts General Hastanesi (MGH) Slayman'ın ölümünün domuz böbreği naklinden kaynaklandığına dair bir işaret olmadığını açıkladı. Genetiğiyle oynanmış domuzlardan yapılan organ nakilleri geçmişte işe yaramamıştı, ancak Slayman'a yapılan nakil tarihi bir dönüm noktası olarak görülmüştü. Slayman böbrek rahatsızlığının yanı sıra...


İkiz bebeklerini dünyaya getiren kadının elleri ve ayakları kesildi

T24 Dış Haberler Londra'da yaşayan 29 yaşındaki Khedidja Teape, sağlıklı bir doğum yaptıktan ve ikiz bebeklerini dünyaya getirdikten sonra doğum sonrası sepsis geliştirdi. Kan zehirlenmesi yaşayan dört çocuk annesi kadın mucizevi bir şekilde hayatta kaldı ancak iki bacağı, sol kolu, bir eli ve bazı parmakları kesilmek zorunda kaldı. Doğum sonrası t...


300 TL altındaysa dikkat! Tüketicinin sağlığını tehdit ediyor

Bal üretiminin başladığı Mersin'de arıcılar, glikoz ve aromatik maddelerle üretilen ürünlere dikkat çekerek, gerçek balın maliyetinin 200 TL olduğunu, 300 TL'nin altında satılan hiç bir ürünün bal olmadığına vurgu yapıp vatandaşları uyardı. Arıcılar, bu ürünlerin arı görmeden fabrika ortamında glikoz olarak tabir edilen ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay olarak elde edildiğini, bunların hem arıcılığı hem de tüketicinin sağlığını...


Tansiyonu en az 3 puan düşüren acil uygulamalar! Derin nefes alın, soğuk duş etkisi

Tansiyon kan basıncının dengesini şaşma durumudur. Tansiyonu dengeleyen uygulamaların başında soğuk duş almak var. Peki yüksek tansiyon nasıl düşer?


Çocukluk travması geleceği yakıyor

Bilimsel çalışmalar, ruhsal problemlerin dünya çapında insanların yüzde 13’ünü etkileyerek bireysel ve toplumsal sorunlara neden olduğunu gösteriyor. Avustralya’da Sidney Üniversitesi tarafından yapılan araştırma da çocuklukta kötü davranışlara hedef olmanın yetişkinlikteki ruhsal problemlerde yüzde 40 etkili olduğunu ortaya koydu. Kötü davranışlar fiziksel-duygusal-cinsel istismardan ihmal edilmeye ve şiddete uğramaya kadar birçok travmatik...


Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Turunç: "2002 yılından itibaren Türkiye, çocuk felcinden arındırılmış ve sertifikasını kazanmış bir ülke"

Mardin'de, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Öykü Turunç, "Çiçek hastalığı, aşılar sayesinde tamamen yok edilmiş. Yine Türkiye’de 1998 yılından beri çocuk felcini görmüyoruz. 2002 yılından itibaren Türkiye, çocuk felcinden arındırılmış ve sertifikasını kazanmış bir ülke" dedi.


Adıyaman’da üreme sağlığını geliştirme etkinliği düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü iş birliğinde Vartana Geçici Yaşam Alanında “Kadın üreme sağlığını geliştirme” etkinliği düzenlendi. Uluslararası Ebelik Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerde kadınlara iki gün boyunca geniş çaplı eğitim verildi.


Hastanede ’Anneler günü’ sürprizi

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ve ekibi Anneler Günü’nde hem tedavisi devam eden anneleri hem hastane personeli anneleri ziyaret ederek çiçek dağıttı. Hasta yatağında yakınlarından uzak kalan anneler ise büyük mutluluk yaşadı.


İlişkilerde yaşadığınız sorunların sebebi ‘bağlanma stiliniz’ olabilir

İlişkilerde yaşanan sorunların sebebinin ‘bağlanma stili’ olabileceğine işaret eden Klinik Psikolog Sinem Özdener, “Bağlanma stillerinin temelleri küçük yaşlarda atılsa da bu durum sonradan değiştirilebilir. İşe güvensiz bağlanmanın nasıl geliştiğini ve ilişkilerimizi nasıl etkilediğini öğrenmekle başlayabiliriz” dedi.


Dona dayanıklı fidan geliştirildi

Sert çekirdekli meyveler doku kültürü ile artık mevsime bağlı olmadan hastalıklardan arındırılmış olarak çoğaltılabilecek.


Uzmanından hamilelere yüksek şeker uyarısı

Hamilelerin şeker hastalığı ile karşılaşma riskinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Faruk Buyru, “100 gebeden 10’nda yüksek şekerle karşı karşıya kalıyoruz. Hamilelikte yüksek şeker bebekte ani ölüm nedeni. Bu durum hem anne adayı, hem bebek açısından ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle yüksek şeker seviyeleri kontrol altına alınmazsa bebeğin kalbini etkiliyor ve ani bebek ölümü dahil bir...