Yaşam

Trending:


Ödem düşmanı meyve melatonin salgılatıyor! Uykusuzlar kapış kapış alıyor

Ananasın en önemli etkilerinden biri de ödemi söküp alması. Ananas aynı zamanda cildi de güzelleştiriyor. Peki ananas meyvesinin uyku üzerinde etkisi var mı?


Sıcaklıklar artıyor, astım hastaları dikkat

Yurdun büyük bölümünde baharın gelişiyle birlikte hava sıcaklıkları da artış göstermeye başladı. Sıcaklık artışına bağlı olarak lodosun hakim olduğu bölgelerse astım hastalarını olumsuz etkilendiğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, astım hastaları için uyarılarda bulundu.


Hormon sağlığı için nasıl beslenmeli?

Hormonların çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz” dedi.


Artan Hayat Pahalılığı Çocukların Beslenmesini Olumsuz Etkiliyor

Artan hayat pahalılığı, özellikle temel gıda ürünleri olan et, süt ve yumurtanın fiyatlarındaki fahiş artış çocukların beslenmesini de olumsuz etkiliyor. Yurttaşlar çocuklarını bir nebze iyi beslemek için kendi ihtiyaçlarından kısıyor. Emekli öğretmen Mustafa Kara, “Beslenme diye bir şey yok. Bizim kuşak bir şekilde idare etti ama şimdi bırak çocukları anne babalar bile beslenemiyor. Çocuklar beslenme çantalarına istediğini koyamıyor. Ekmeğin içine ekmek koyuyorlar. Böyle beslenme zor” dedi. ANKA'ya derdini anlatan bir anne de "Çocuğa 200-300 gram alıyoruz alıyoruz, bize yok. En son eti 6 ay önce aldık. O da yarım kilo. Böyle idare etmeye çalışıyoruz. Yoktan var etmeye çalışıyoruz" sözleri ile durumu anlattı.


Sevgilisinin boğazından bıçakladığı kadın 20 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Kırıkkale'de tartıştığı sevgilisi tarafından boğazından bıçaklanarak ağır yaralanan kadın, 20 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.


Doç. Dr. Uğur, “Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde beslenmeliyiz”

Hormonların çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz” dedi.


Yapay zeka çocukluk travmalarını tespit edebiliyor

T24 Dış Haberler Çocukken istismar ve akut duygusal hasar yaşayan yüzlerce kişinin beyin taramasını yeniden incelemek için yapay zeka kullanıldı. İngiltere'de Essex Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, travmanın genç bir beynin gelişimini değiştirdiğini ve problem çözme ve empati gibi alanları etkilediğini buldu. Dr Megan Klabunde, bu keşfin ...


Sinsi ilerleyen HPV’ye karşı en etkili koz aşı

Herkesin hayatının bir döneminde en az bir HPV türü geçirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Saadet Ünsal, “Çoğu HPV enfeksiyonu zaman içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen HPV enfeksiyonları daha uzun sürer ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde kansere neden olabilir. HPV enfeksiyonun çoğu geçicidir ve genelde belirti vermeden ilerler. Enfeksiyondan korunmada en etkili ve güvenilir yöntemin HPV aşısıdır” dedi.


Yanlış AIDS teşhisi davasında karar!

Yanlış AIDS teşhisi davasında karar! Olay 2018 yılı ortalarında Konyada özel bir hastanede yaşandı. İddialara göre enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. D.U., arkadaşı M.H.ye yaptığı bir dizi test sonucu HIV pozitif olduğunu söyledi. Bunun üzerine nişanlısından ve işinden ayrılan genç adam, 2.5 yıl boyunca AIDS ilacı kullandı. Psikolojisi de bozulan g...


Kaş Düşüklüğü Problemi Yaş Aldıkça Artabilir!

Yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir ve vücudumuzun pek çok bölgesini etkiler. Bu süreç, genellikle ciltte kırışıklıklar, elastikiyet kaybı ve sarkmalar olarak görülür. Ancak, bazen göz ardı edilen bir durum olan kaş düşüklüğü, yaşlılık belirtilerinden biri olarak karşımıza çıkabilir. Özellikle ilerleyen yaşlarda kadınları rahatsız eden kaş düşüklüğü problemi ile ilgili merak edilenleri Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu,...


Bahar alerjisi olanlara uyarı: Kronik hastalıklara neden olabilir

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nacaroğlu, sürekli maruz kalınan alerjenlerin kronik hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti. Alerjik reaksiyonlar arasında potansiyel olarak hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanma riski bulunan alerjik reaksiyonlara "anafilaksi" adı verildiğini kaydeden Nacaroğlu, "Eğer hızlı müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabileceğini unutmamak gerekir" dedi.


Kanser tedavisinde nasıl beslenmek gerekir; işte 8 öneri

Tedavi yöntemlerinde çok önemli ilerlemeler yaşansa da günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kanser, özellikle beslenme konusunda hasta ve ailelerin endişelenmesine neden olabiliyor. İşte uzmanından kanser hastalarına beslenmede dikkat edilmesi gerekenler, önemli uyarılar ve öneriler...


Korkutan artış: Yozgat’ta son bir haftada 255 kişinin vücudundan kene çıkartıldı

Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanırken, Yozgat’ta son bir haftada 255 kişi vücuduna yapışan kene nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu.


Fazlası gibi azı da zarar veriyor! Tuz tüketmeyi durdurunca bunlar oluyor

Sağlıklı beslenmeye karar verdiğimizde tuz genellikle diyetimizden tamamen çıkarmak istediğimiz ilk şeylerden biridir. Çok fazla tuz yemenin sağlığınıza zararlı olduğu doğru olsa da günlük olarak yeterli miktarda sodyum almamak da genel sağlığınızı etkileyebilir.


Günde 1 fincan tüketmenin faydası inanılmaz! Cevizin sağlığa 6 müthiş etkisi

Cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Ceviz, besin değeri açısından oldukça zengin. “Ceviz, içerisindeki zengin yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller kalp rahatsızlıklarından beyin hastalıklarına, hafıza sorunlarından diyabete, kanser riskinden korunmaya ve cilt sağlığının desteklenmesine kadar birçok fayda sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, cevizin 6 faydasını anlattı.


Uzmanı uyardı: 10 km uzaklıktaki yetiştiriciyi bile etkiliyor

Arıcıların kovanlarını düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiği belirtilerek, Amerikan Yavru Çürüğü hastalığının 10 kilometre uzaklıktaki arı yetiştiricilerini de tehdit ettiği uyarısında bulunuldu. Hastalığın hızla yayılabildiği ve arıcıların ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Ayrıca, arıcıların yeni arı kolonileri alırken dikkatli olmaları ve sağlıklı koloniler seçmeleri gerektiği vurgulandı.


Toplum sağlığı eğitimleri sürüyor

DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürlüğü tarafından üreme sağlığı, aile planlaması ve danışmanlığı, güvenli annelik ile gençlerde üreme sağlığı konulu 2024 yılı birinci grup sağlık modüler eğitimi tamamlandı.


“Porsiyonum küçük, ideallerim büyük”

Uzmanlar, diyetisyenin temel görevinin, insanların sağlıklarını korumaları veya bozulan sağlık durumu mevcut ise sağlıklarını geri kazanmalarına yardım etmek amacıyla besin gereksinimlerini planladığını ifade ettiler.


Kepçe kulak bantları tehlike saçıyor! Uzman isim uyardı: Öldürücü anafilaktik şok oluşabilir

Kulaktaki bu şekil bozukluğu bireyleri küçük yaştan itibaren özgüven eksikliği başta olmak üzere pek çok psikolojik sorunların oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu durumun üstesinde gelmek için ameliyatı önerse de son zamanlarda sosyal medyada kepçe kulak bandı ya da sıvılarına ilgi artıyor. Peki bu ürünler sağlıklı mı? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen anlattı. İsmail SARI'nın haberi...


Hava Değişimleri Nedeniyle Grip Vakaları Arttı, Servisler Doldu

Trabzon'da havaların değişkenlik göstermesiyle birlikte gribal enfeksiyon vakalarının arttığı ve grip salgınının devam ettiği belirtildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, hava değişimlerinin enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlar olduğunu ve şu anda enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulunamadığını söyledi.


Şiddet uygulanarak çenesi kırılan kedinin tedavisi sürüyor

Zonguldak'ta şiddet uygulanması sonucu çenesi kırıldığı değerlendirilen sahipsiz kedinin veteriner kliniğindeki tedavisi sürüyor.


Çıplak elle öldürülmemeli, patlatılmamalı!

Çıplak elle öldürülmemeli, patlatılmamalı! Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ece Ertürk Kocabaş, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin (KKKA) kenelerden bulaşan, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ve baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanl...


Yeni yayılan bir virüs, dünyanın çikolata arzını yok ediyor

T24 Dış Haberler Küçük bir böceğin yaydığı bir virüs, Batı Afrika'daki kakao ağaçlarını yok etmeye başladı. Sıcak iklimlerde gelişen tüylü bir böcek olan unlubitler tarafından yayılan virüs, ekolojik açıdan dünyadaki "en yıkıcı" virüslerden biri olarak tanımlandı. Virüs, dünyanın en büyük ikinci çikolata üreticisi olan Gana'da 50 bin hektarlık kaka...


Karın ağrısıyla gelen hasta 8 saatlik ameliyatla hayata tutundu

52 yaşındaki Aytunç Demirtaş, karnında hissettiği şiddetli ağrı nedeniyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde aort damarında içten yırtılma tespit edildi. 8 saat süren komplike bir ameliyat sonucu sağlığına kavuştu. Aort yırtılması durumunda saatlerin hatta dakikaların bile risk açısından çok önemli olduğu belirtildi.


Üzgün ve endişeli ruh haline dikkat

Hem kendinizden hem de çevrenizden kopuyor, sıklıkla gerçek dünyadan uzaklaştığınızı düşünüyorsanız, olay ve durumlara karşı duyarsız kalıyorsanız Derealizasyon ile karşı karşıya olabilirsiniz. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.


ESOGÜ Hastanesi’nde 24 Nisan Avrupa Hormon Günü etkinliği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 24 Nisan Avrupa Hormon Günü dolayısıyla, ESOGÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından bilgilendirme etkinliği düzenlendi. Hastane poliklinikler girişinde gerçekleştirilen etkinlikte hormonların önemi vurgulanarak obezite ile kanser ilişkisinin önemine dikkat çekildi.


Medical Point araç tercihini ‘çevreden’ yana kullandı

‘Gezegenin sağlığı eşittir insan sağlığı mottosuyla’ yoluna devam eden İEÜ Medical Point Hastanesi’nde çevre dostu elektrikli araç TOGG, makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, “Medical Point Hastaneleri olarak çevre dostu politikalar izlemeye devam ediyoruz. Bunun son örneklerinden biri de makam aracı olarak fosil yakıt üretmeyen TOGG’u tercih etmek oldu” dedi.


Mışıl mışıl uyutan ot! Papatya çayından daha etkili, top patlasa uyandırmıyor

Papatya çayı sakinleştiriyor ve uykuya geçişi hızlandırıyor. Yapılan araştırmalara göre papatya kadar etkili bir ot daha var: Kedi otu. Peki hızlıca uyutan kedi otu nasıl demlenir?


Vücudumuzu destekleyen 8 besin

Karbonhidratlar, yiyecek ve içeceklerde bulunan üç ana besin maddesinden biri olan, oksijen, hidrojen ve karbon elementlerinden oluşan şeker molekülüdür. Vücudun ana enerji kaynağıdır


Sürekli güzel ve yakışıklı olma çabası kişilik bozukluğu! ‘Yaşlanma tehdit gibi görüldüğünde kaygı artıyor’

Dış görünüşe önem verme veya dış görünüş ile aşırı uğraşarak vücudunda kusur olarak gördüğü bir şeyi aşırı büyütmenin psikiyatrideki karşılığının ‘Beden Dismorfik Bozukluğu’ olduğunu kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Günlük dilde bunu çirkin olma korkusu, çirkinlik korkusu olarak da anlatabiliriz” dedi.


1 ayda karın kası yapmak mümkün mü? Yaz geliyor, plajda tüm gözler üzerinizde olacak

Sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermek için dengeli bir diyet programına sadık kalınması gereklidir. Düzenli egzersiz ve hareketli yaşam tarzının yanı sıra, porsiyon kontrolü ile su tüketimi de önemlidir. Yaz yaklaşırken birçok kişi daha fit görünmenin yollarını araştırıyor. Peki, kısa sürede karın kası yapmak mümkün mü? Uzmanların açıkladığı unsurlara dikkat ederseniz bu yaz plajda tüm gözler üzerinizde olacak.


Günlerdir yoğun bakımda yatan Nuri Alço taburcu oldu! İlk fotoğraf da geldi

Evinde geçirdiği beyin kanaması sonrası günlerdir yoğun bakımda tedavi gören ve kalp pili takılan Nuri Alço, sağlık durumunun iyiye gitmesiyle taburcu edildi. Alço'dan 17 gün olsun ilk fotoğraf da geldi.


“Sıtma tedavisinin gecikmesi ölümcül olabilir”

Ülkemizde tanı konulan sıtma vakalarının hepsinin kaynağının başta Afrika olmak başka ülkeler olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Özer, “Sıtmanın etkin bir tedavisi olsa da, gecikilmesi halinde ölümcül olabilir. Bu nedenle sıtmanın yaygın görüldüğü yerlere seyahat edecek kişiler, o bölgelere gitmeden verilmeye başlanan koruyucu ilaçları alarak önlem almalıdır” dedi.


Uzm. Dr. uyardı: “Keneler patlatılmamalı”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ece Ertürk Kocabaş, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak ülkemizde bahar ve yaz aylarında görüldüğünü belirterek, “Keneler patlatılmamalı” dedi.


Lekeden ve çilden eser bırakmıyor! İçecek olarak tüketildiğinde tam bir panzehir

Günümüzde pek bilinmese de sarısabır ağacı cilt sağlığına faydalarıyla biliniyor. İşte su ve bal ile hazırlanan macun kıvamında da tüketilen sarısabır ağacının sağlığa faydaları.


incitaneleri12

incitaneleri12


Osman MÜFTÜOĞLU Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş

İsterseniz gelin önce “Epigenetik nedir?” sorusunun yanıtını yeniden bir hatırlayalım: Epigenetik son yılların en popüler sağlıklı yaşam ve uzun ömür alanlarından biri.


Prof. Dr. İbrahim Şahin: "Genç nüfusta obezite ve diyabet hastalığı artıyor"

TEMD Araştırma Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Şahin, obezitenin basite indirgenmeyecek kadar zor bir hastalık olduğuna işaret ederek, "Gençlerimiz şişmanlıyor, 15-20 yaş grubu arasında obezite ve diyabet hastalığı çok artıyor. O yaşlarda eskiden Tip 2 diyabet görmezdik, artık o yaşlarda görmeye başladık" ifadelerine yer verdi.


Ayak altına sürülen sarımsak şifaymış! Ne mikrop ne hastalık kalıyor, bu saatte yapın

Sarımsak, vücuda sayısız fayda sağlayan doğal ilaçlardan biridir. Yıllardır kullanılan bu tedavi yöntemi özellikle enfeksiyon ve mantarı ortadan kaldırıyor. Bakın sarımsağın içindeki o bileşenler vücudu nasıl etkiliyor.


Şok diyet şiş göbekleri süzüyor! 2 günde 2 kilo verdiren liste

Kısa ama etkili diyet programları zayıflamaya yardımcı olabiliyor. Yağdan verdiren bu diyetler sayesinde vücut detoks ile temizleniyor. İşte 2 günde 2 kilo verdiren diyet programı...


'Basit bir ısırık' deyip geçmemek de fayda var! 'Organ yetmezliğine kadar gidebilir'

Havaların ısınmasıyla birlikte sinek ısırıkları da beraberinde geliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay sinek ısırıklarına karşı uyarıda bulundu. Dr. Karaçay'a göre 'Basit bir sinek ısırığı' deyip geçmemekte fayda var.


Genetik faktörler iyi huylu prostat büyümesini tetikleyebilir

Prostat büyümesinin hayat kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sezgin Yeni, “İyi huylu prostat büyümesinin gelişmesinde etkili hormon testosterondur. Genetik yatkınlık, iyi huylu prostat büyümesini tetikler. Yakınlarında iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerin bu hastalığa yakalanma ihtimali daha fazladır” dedi.


Genital estetik sanılanın aksine bir ihtiyaç olabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sibel Atağ, genital estetik olarak adlandırılan işlemlerin çoğunun yalnızca görsel nedenler ile değil genel sağlık ve cinsel sağlık açısından bir ihtiyaç sonucu yapıldığını söyledi.


Diş implantı omurilik sıvısına girdi! Şimdi hukuk mücadelesi veriyor

Diş implantı omurilik sıvısına girdi! Şimdi hukuk mücadelesi veriyor Bursada yaşayan Ramazan Yılmaz (40), geçen yıl temmuz ayında, çene kemiğinde sızlama şikayetiyle Nilüfer ilçesindeki özel bir kliniğe gitti. Diş hekimi A.D, dişlerinin sallandığını, bu nedenle çekilmesi gerektiğini söyleyip, implant tedavisi önerdi. Dişini çektiren Yılmaz, implant...


Bahar rahatsızlıklarına bitkisel çözümler

Kayseri’de aktarlık yapan Muhammed Hanzala Altun, baharın gelmesiyle çıkan polenlerden kaynaklı meydana gelen rahatsızlıklar için bitkisel çözümler hakkında bilgiler vererek, “Bitkileri hem kaynatarak hem de tütsü olarak kullanabiliriz” dedi.


İlişkilerde en sık yapılan hata: Sürekli haklı olma çabası

Haklı olmak, herhangi bir konuda doğru olanı düşünmek, yapmak, desteklemek anlamına gelmektedir. Yaşamı devam ettirebilmek için gereklidir. Doğru düşünürseniz, davranırsanız hata yapmazsınız. Böylece yaşam sürenizi uzatabilirsiniz. Uzman Psikolojik Danışman Şura Saka konu hakkında önemli bilgiler verdi.


Dünya genelinde 2022'de sıtma nedeniyle 608 bin kişi öldü

Dünyada 2022'de 249 milyon sıtma vakası tespit edildi ve hastalık nedeniyle 608 bin kişi yaşamını yitirdi.


Bir tutamı hafızayı 10 yıl gençleştiriyor! İbn-i Sina önerisi, beyni yeniliyor

Hafızayı kuvvetlendiren baharatların başında zerdeçal geliyor. Zerdeçal beyni geliştiriyor. Peki zerdeçalın bilişsel faydaları neler?


Düşük kalori, 20 kat fazla antioksidan içeriyor! Kambersiz düğün yoğurtsuz bu ot olmuyor, Canan Karatay tavsiyesi

Semizotu toprakta yetişiyor. Prof. Dr. Canan Karatay semizotunun diğer sebzelere oranla 20 kat fazla antioksidan içerdiğini söylüyor. Peki semizotu şifaları neler?


Başka hastalıklarla karıştırılıyor! Yediklerinize dikkat: Baş ağrısı, yorgunluk ve halsizliğin nedeni bu olabilir

Batı toplumlarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülen gıda intoleransı, teşhis konulup tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesini önemli oranda düşürüyor. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, toplumda en çok görülen gıda intoleranslarından biri olan histamin intoleransının her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmesine rağmen daha çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünün belirtti.