Sağlık & Fitness

Trending:


Epilepsi cerrahisi ile nöbetlere son

Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, hastaların hayat konforunu olumsuz yönde etkileyen epilepside ilaç tedavisinin bazen fayda sağlayamadığını belirterek, "Epilepsi cerrahisi, geçirilen nöbetlerin şiddetini ve sayısını durdurmak veya azaltmak için yapılan bir beyin ameliyatıdır" dedi.


Kedilerden bulaşan parazit: Toksoplazma nedir, toksoplazma belirtileri nelerdir?

Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor. Peki, toksoplazma tam olarak nedir ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerekir?


Son araştırmalar ortaya çıkardı: Böyle besleniyorsanız depresyona girebilirsiniz

Fast food ve işlenmiş yemeklerin kolayca bulunabildiği bir dünyada, beslenme tercihlerimiz genel sağlığımız üzerinde her zamankinden daha önemli bir rol oynuyor. Beslenme ve fiziksel sağlık arasındaki bağlantı iyi kurulmuş olsa da, ortaya çıkan araştırmalar diyetin ruh sağlığı üzerindeki derin etkisine ışık tutuyor. Yanlış beslenmenin sadece fiziksel sağlığınıza zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda depresyona da yol açabileceği, doğru...


Prostat büyümesini önleyen 3 bitki: “Domates, nar ve çay”

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çağlar, domates, nar ve yeşil çayın prostat büyümesini önlediğini söyledi.


Portakaldan 20 kat fazla C vitamini içeriyor

Tropikal lezzetli meyvelerin vücudumuz için sayılamayacak faydalarını biliyor muydunuz? Çin kökenli tropik bir meyve olan liçi, Güney Asya ve Güney Amerika'da yetişen bir süper besin. Adını henüz duymadıysanız yakında çok sık duyacağınız kesin çünkü liçi meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor... Tropikal meyveler ve faydaları: Yıldız, Jak, Liçi, Pitaya, Longan ve Birbirinden farklı çeşitleri var biz bugün Liçi'den bahsedeceğiz. Vücuttaki tüm...


Evde yapılan konserveleri tüketirken dikkat

Geleneksel yöntemlerle evde hazırlanan konserveler için önemli uyarılarda bulunan Bingöl Toplum Sağlığı Merkezi'nde halk sağlığı uzmanı olarak görev yapan Dr. Raşit Dursun, "Küflenmiş, kabarmış, rengi ve kokusu değişmiş, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış konserveler asla tüketilmemeli, tadına dahi bakılmamalıdır" dedi.


İspanya'da yaz sonundan beri Kovid-19 vakalarında büyük artış görülüyor

İspanya'da yaz mevsiminin sona ermesiyle Kovid-19 vakalarında patlama yaşandı.


Kadınlarda kanser taramaları hakkında bilinmesi gerekenler

Kadınlarda kanser taramaları, kanserlerin erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesinde hayati bir rol oynar. Peki, kadınlarda en sık görülen kanserler nelerdir ve hangi testler düzenli olarak yaptırılmalıdır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen sizler için anlatıyor.


Dr. Ender Saraç kanser ve obeziteye çare sebzeyi açıkladı! Suyu, çorbası, yemeği bağırsak yollarını tertemiz yapıyor

Dr Ender Saraç kanserle savaşan lahana çorbasının tarifini verdi. Lahana hem kürü hem çorbası bağırsak ve sindirim yollarını tertemiz yapıyor. Peki lahana çorbası nasıl yapılır? lahana suyunun faydaları neler?


Uzmanından öğrenci ve ebeveynlere uyarı: "Renkli ve kokulu ürünlerden uzak durun"

Dermatoloji Uzmanı Dr. Çağdaş Koç, renkli ve kokulu ürünlerin içerisinde alerji yapan ve kanserojen maddelerin bulunabileceğini söyleyerek, "Mutlaka ürünlerin üzerinde 'CE' ve 'TSE' sertifikası bulunması gerekiyor. Çok renkli, kokulu ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durmamız gerekiyor. Sade ürünler tercih edilmeli" dedi.


Yaz artık bitiyor şimdi grip mevsimi

BİR yazı daha geride bırakıyoruz... Şimdi soğuk algınlığı, grip ve nezle mevsimi... Ülkemiz başta olmak üzere Avrupa’da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay anlattı:


Eriğin bu faydasını daha önce kimse duymadı

Yeşil erik hem tadıyla hem de sağladığı faydalarla sık sık tüketiliyor. Tam bir C vitamini deposu olarak bilinen yeşil erik, kalsiyum açısından da zengindir. Bu nedenle pek çok hastalığa da iyi geliyor. İşte detaylar…


Hemodiyaliz tedavi sürecini iyileştirecek önemli proje

Bilim insanları yapay böbrek olarak bilinen hemodiyaliz sistemleri için yeni bir malzeme geliştirdi.


Saç dökülmesine karşı bire bir! Dökülmeyi durdurarak kafanızsan saç fışkırtacak, 30 dakika bekletmek yetiyor

Saç dökülmesini önleyen pek çok doğal yöntem bulunuyor. Sağlıklı saçlara kavuşmak için mutlaka günlük alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Dengeli beslenme ve doğru bakım uygulamalarıyla zayıflayan saç köklerini güçlendirip dökülmeleri durdurabilirsiniz. İşte bunun için birkaç ipucu...


Beyin tümörlerinde zaman kaybı ölüme yol açıyor

Beyin tümörlerinde zaman kaybı ölüme yol açıyor Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Enis Kuruoğlu, beyin tümörlerinin vücudun yaşamsal fonksiyonlarına zarar verebileceğini ve geç müdahale edilmesi durumunda ölüme yol açabileceğini söyledi.


Dissosiyatif bozukluk nedir? Bambaşka Biri Kenan'ın hastalığı nedir? Dissosiyatif bozukluk belirtileri nasıl olur?

Bambaşka Biri dizisinde Kenan karakterinin rahatsızlığı dikkat çekti. Kenan'ın dissosiyatif bozukluğu olduğu belirtiliyor. Peki ama dissosiyatif bozukluk nedir?


Hangi yaşta hangi sağlık kontrollerini yaptırmalıyız?

Sadece çocukluk döneminde değil, erişkin yaşlarda da sağlığın takip edilmesi yaşam kalitesi, olası hastalıkların erken teşhisi ve kronik hastalıkların takibi anlamında büyük önem taşıdığını belirten Dr. Hizan Nur Bucak Batı, “Düzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve Check-Up yaptırmak, bir takım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra bazı hastalıklarda da erken tanı konulması, tedavi...


Hormon Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Hormon Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hormon testi, kişiden kan veya idrar alınması sonucunda hormonun vücutta bulunan miktarının ölçülmesi esasına dayanmakta olan bir laboratuvar tetkiki olarak bilinmektedir. Vücudumuzda endokrin bezlerinden veya bazı organlardan salgılanarak kana karıştığı bilinen madde hormon olarak ifade edilebilir. Hormon testi kan, idrar veya tükürük örnekleriyle tetkik edilebilmektedir. Endokrin sistemine bağlı olarak gelişen hastalıkların tanı ve teşhisinde...


Canınızı sıkmayın! İşte ideal kiloya ulaşmanın formülü

Birçoğumuz kilolarımızdan hızla kurtulmak için katı diyetlerde çare arıyoruz. Ama bu tür diyetlerin sonu hep hüsranla bitiyor. Oysa beslenmeye olan yaklaşımımızı değiştirerek de istediğimiz kiloya ulaşabiliriz. Uzmanlar sıkı diyetlerden ziyade sağlıklı beslenme ve egzersize yönelmekte fayda olduğunu söylüyor. Bu süreçte psikolojik desteğin önemine de dikkat çekiyorlar. Pınar Tahirler'in haberi...


ABD'li bilim insanları açıkladı: Erkenden yaşlandırıyor

Vücut sağlığınızı korumak ve hastalıklara karşı daha dirençli olmak için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Özellikle bazı besinleri sofranızdan uzak tutmalısınız. Bunlardan biri de her öğün severek tükettiğiniz patates. Bilinçsiz şekilde tüketilen patatesin vücuda zararları saymakla bitmiyor.


“Okul menüleri karbonhidrat yönünden zengin olmamalı”

Okullarda tüketilen yemeklerin çocukların kilo kontrolünde önem taşıdığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, “Doygunluk sağlamak ve enerji açığını gidermek için oluşturulan okul menülerinde eğitimcilere görev düşüyor. Menülerin tüm besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde içermesi, tek tip pilav-makarna-mantı-pizza gibi karbonhidrat yönünden zengin olmamasına özen göstermek gerekiyor. Ayrıca mutlaka yaş gurubuna...


Uzmanından 'Obezite' uyarısı: "Cerrahi, hastanın elinde kalan son seçenektir"

Obezite tedavisinde cerrahinin son çare olarak düşünülmesi gerektiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Özdenkaya, “Son zamanlarda cerrahi yöntemlerdeki başarıyı görünce insanların buraya doğru bir meyli oldu. Cerrahi seçenek, hastanın elinde kalan son seçenektir. Hangi hastaları ameliyat edebiliriz, ameliyat edemeyiz, çok net kararlarla belirtilmiş durumda. Hastayı ameliyat etme gerekçeniz zaten zayıfsa bu affedilemez bir durum....


Görme engeline rağmen ördüğü şapkalar köy okullarına gidiyor

Eskişehir’de yaşayan ve yüzde 90 görme engelli olan Sema Kol, ördüğü şapkaları köy okullarına ve yurtlara gönderirken, kolon kanseri sürecini örgü yaparak atlattığını söyledi.


Osman MÜFTÜOĞLU Ev yapımı 3 sağlık testi

Sağlık ve sağlamlık düzeyimizi izlemek, varsa eğer mevcut sorunlarımız ve gelecekteki muhtemel risklerimizi belirlemek için her yıl düzenli olarak yaptırmamız gereken bazı “sağlık tarama testleri” var.


Aç karnına içince 10 kat hızlı yaşlandırıyor! Bu hatayı yapan yandı: Yüzü buruş buruş yapıyor

Günlük alışkanlıklar cilt sağlığını doğrudan etkiliyor. Sağlıklı, genç ve canlı bir cilde sahip olmak için hem tükettiğiniz yiyecekler-içeceklere hem de bakım rutininize dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle farkında olmadan yapılan bazı yanlışlar var ki cildi tam 10 kat hızlı yaşlandırıyor.


Tıp tarihi ve felsefenin kesişim noktasında hekimliğin elkitabı

'Küçük Tıp Kanunu', İbn Sina’nın hastalıkları kategorize ettiği, rahatsızlıkların seyrinin kişiye özel olduğunu belirttiği, temizliğin önemini vurguladığı, yaptığı fizyolojik araştırmaları kayda geçirdiği, anatomi incelemelerini ve geliştirdiği tıbbi tanımları ve terimleri kâğıda döktüğü bir metin. Bu anlamda tıp tarihinin ve felsefenin kesiştiği noktada duran, zamanını aşan bir hastalıklar ve tedaviler kataloğu. Ayrıntı Yayınları Bilim...


Pıhtı riskine dikkat; varisten nasıl korunulur?

Varis sanılanın aksine sadece estetik bir sorun değil önemli bir sağlık problemidir. Çünkü ilerlediğinde damarlarda pıhtı riski oluştuğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ezelsoy, ‘‘Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmesi hayati önem taşır’’ dedi.


Tatlı patates faydaları nelerdir?

Tatlı patatesin insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Bundan dolayı doğal yollardan tedavi olmak ve hastalıklardan uzak kalmak isteyenler tatlı patatesi tercih etmektedirler. Tatlı patates tüketimi uzman doktorlar tarafından da önerilmektedir. Tatlı patates kırmızı patates olarak da halk arasında bilinmektedir. Tatlı patatesin doğrudan bağışıklık sistemine olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.


Çocuklarda göz kapağı sarkmasına dikkat

Çocuklarda göz kapaklarının düşmesi endişe kaynağı olabilir ve altta yatan çeşitli tıbbi durumların belirtisi olabilir. Pitozis olarak bilinen bu durum doğuştan (doğumda mevcut) veya edinsel (doğumdan sonra gelişen) olabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konu hakkında bilgiler verdi.


Uzmanı açıkladı: Parkinson hastaları düzenli egzersiz yapmalı

Parkinson hastalığı, yavaş yavaş ilerleyip hareket sisteminde bozulmalara yol açıyor. Uzmanlar parkinson hastalarının düzenli olarak egzersiz yapmasını öneriyor. Uzm. Dr. Müge Yetener, yürüyüş bozuklukları ve postüral dengesizliğin parkinson hastalığında (PH) düşme ve sakatlığın önde gelen nedenleri olduğunu söyledi.


Yeni virüs yolda: 'En az 50 milyon kişi ölecek'

Sağlık uzmanları, COVID-19'dan daha ölümcül olabilecek ve muhtemelen 50 milyondan fazla can alabilecek 'Hastalık X' olarak adlandırılan potansiyel bir pandemi konusunda uyarıda bulundu.


Hamileyken Mide Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer? Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sırasında bir kadının vücudu, diğer şeylerin yanı sıra sindirimini yavaşlatan hormonal değişikliklere uğrar. Bu yavaşlama, sıvıların mideden yemek borusuna geri akmasına ve mide ekşimesine ve mide reflüüne neden olabilir. Hamile kadınlarda yaygın olan bu rahatsızlıklar genellikle 2. trimesterde ortaya çıkar ve hamilelik ilerledikçe şiddetlenebilir. Bazı kadınlarda hamileliğin erken döneminde bile ortaya çıkar.


Saf kolajen deposuymuş! Takviye ürünlere para dökmeyin, 1 kaşığında 1 kutu kolajen hapı etkisi var

Kolajen, vücudunuz için gereklidir. Sağlıklı kemikler ve sağlıklı cilt için kolajene ihtiyacınız var. Ancak vücudunuzdaki kolajen üretimi yaşınız ilerledikçe azalır. Kolajen üretimini harekete geçirmek için takviye ürünlere ihtiyaç duyarsınız. Takviye ürünlere para dökmeden vücudunuza kolajen yüklemek istiyorsanız bunun için de birkaç doğal yöntem var.


Toksinleri söküyor, bu besini sofranızdan eksik etmeyin

Bu besin kilo vermede ve toksinleri sökmede yardımcı oluyor.


Sağlık sorunları nedeniyle bakımını yapamayan kadının evinden 2 kamyon çöp çıktı

SAMSUN'da yalnız yaşayan ve sağlık sorunları nedeniyle bakımını yapamayacak durumda olan Necla Erol'un (57) evinden 2 kamyon çöp çıktı. Belediye evi ilaçlarken, Necla Erol bakımevine yerleştirildi.


Tanyeli'nin moral yürüyüşü

Pankreas kanseriyle mücadele eden Tanyeli, Türk tasarımcı Yağmur Özer'in Milano Fashion Week’teki defilesinde podyuma çıktı.


Menopoz göbeğinden kurtulun! İşte yapmanız gerekenler

Kadınların hayatının çok önemli bir dönemi olan menopozda kilo almanın biraz daha kolaylaştığını belirten Uzm. Dyt., Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, değişen hormon seviyeleri, fiziksel aktivite değişiklikleri, tıbbi durumlar, ilaç kullanımı, iştah değişikleri veya diyet gereksinimlerinizdeki değişikliklerin menopoz sırasında özellikle göbek bölgesindeki artışa neden olabileceğine işaret ederek, menopoz göbeği ile başa çıkmak için öneriler verdi.


Yıllarca kanser olmaya çalışmışız! Omleti sakın böyle pişirmeyin

Teflon tavalar sağlığınızı tehdit ediyor! Uzmanlar üretiminde kullanılan kimyasal maddeler sebebiyle ısınınca toksik maddelerin açığa çıktığı teflon tava ve tencerelere karşı uyarıyor. Teflon tavaların ısınmasıyla açığa çıkan gazlar kansere yol açmasını aynı sıra kadınlarda düşük riskini de artırıyor. En iyisi eve sokmamak olsa da, teflon tava kullanmadan yaşayamıyorsanız bu uyarılara dikkat etmelisiniz... İşte teflon tava kullanırken dikkat...


DSÖ’den 'sessiz katil' hipertansiyonla ilgili acı gerçek

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yüksek tansiyonun küresel sonuçlarına ilişkin ilk raporunu ve bu sessiz öldürücü hastalığın nasıl yenileceğine dair tavsiyelerini geçen hafta yayınladı. Rapor, yüksek tansiyonu olan yaklaşık 5 kişiden 4’ünün uygun şekilde tedavi edilmediğini, ancak ülkeler tedavi kapsamını genişletebilirse 2023 ile 2050 arasında 76 milyon ölümün önlenebileceğini belirtiyor. Dr. Demet Erciyes yazdı...


Diş fırçalarken ağzınızı mutlaka böyle çalkalayın! Dişleri çelik gibi sağlamlaştırıyor

Günde iki kez dişler düzenli olarak fırçalanmalı. Diş minesini korurken temizliği sağlayan bu işlemin detaylarını sizler için kaleme aldık. Peki diş fırçalamanın incelikleri neler? İşte yanıtı...


Araştırma: Z kuşağı hastalık izni alıp konsere gitmeye daha yatkın

Yapılan araştırmaya göre; genç neslin önceki nesillere kıyasla müzikle daha fazla ilgilendiğine işaret ediyor


“Check-Up, genetik ve yaşam tarzına bağlı risklerin yönetimini ve önlenmesini sağlar”

Sadece çocukluk döneminde değil, erişkin yaşlarda da sağlığın takip edilmesi yaşam kalitesi, olası hastalıkların erken teşhisi ve kronik hastalıkların takibi anlamında büyük önem taşıdığını belirten Medicana Sağlık Grubu Check-Up Sorumlu Hekimlerinden Dr. Hizan Nur Bucak Batı, “Düzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve Check-Up yaptırmak, bir takım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra bazı...


Uzmanlar 'asla tüketmeyin' diye uyarıyor: Sindirim sistemini parçalayan 4 besin

Tükettiğimiz besinlerle doğrudan bağlantılı olan ve bozulduğunda gündelik hayatı etkileyen besinlerden uzak durmak gerekiyor. Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için bazı besinlerin 'asla tüketilmemesi' gerektiğini vurguluyor. Gaz, şişkinlik ve daha birçok sorunun kaynağı olan bu besinler aynı zamanda bağışıklık sistemini de etkiliyor. Peki, hangi besinler sindirim sistemini bozuyor? (Sabah)


Kedi Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Kedi Otu Ne İşe Yarar? Kedi Otunun Az Bilinen Faydaları

Besinlerin sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Her bitki ve her besin vücuda önemli yararlar sağlar. Hatta bazen hastalıkların iyileştirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle de kedi otu Türkiye genelinde çok sık bulunan sağlığa faydalı bir bitkidir. Aktarlarda toz ve ya kurutulmuş olarak bulunan kedi otu en çok çay şeklinde de kullanılır.


Bu virüs bebekleri tehdit ediyor! Belirtileri griple aynı

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte bebeklerin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilen pek çok enfeksiyon hastalıkları kapımızı çalmaya başladı. Bu enfeksiyonlardan yaygın olarak görülen RSV (Respiratuar sinsityal virüs) özellikle prematüre bebeklerde hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabiliyor. Bunun nedeni ise bağışıklığı henüz yeterince güçlenmemiş olan prematüre bebeklerde virüsün hızla akciğerlere ulaşıp, bronşit veya zatürreye yol...


Erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri prostat kanseri

Prostat kanseri riskinin yaş ilerledikçe arttığına buna karşın bazı hastalarda hiç belirti göstermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Dr. Yusuf Gençten, “Erken tanıyla tedavide başarı oranı artıyor. Bu nedenle şikayeti olan ya da olmayan 50 yaş üstü erkeklerin yılda bir kez üroloji hekimine görünmelidir” dedi.


Kanser hücrelerini hızlıca tespit edecek

Google, doktorların kanser hücrelerini çok daha hızlı şekilde tespit etmesini sağlayacak, yapay zeka destekli bir mikroskop geliştiriyor.


Tıp kongresine davet edilen ve vize verilmeyen dünya çapında ürolog Prof. Dr. Cüneyd Özkürçügil’e vize çıktı

Özkürkçügil, ICS (International Continence Society) Developing World bilimsel komitesine seçilen Türkiye'den ikinci hekim olmuştu


Botoks uygulamaları...Estetik Koçu Emsal Doğan yazdı

Estetik ve güzellik kavramları, günümüzde daha fazla insanın fiziksel görünümüne önem vermesiyle popülerlik kazandı. Teknoloji ve tıbbın ilerlemesi, insanların yaşlanma belirtilerini hafifletmek ve gençliklerini korumak için yeni yöntemlere başvurmalarına olanak sağladı. Bu yöntemlerden biri de botoks enjeksiyonlarıdır.


Prostat Kanseri Erken Teşhis Edildiğinde Tedavi Edilebilir

Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, prostat kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu belirtti. Prostat kanserinin beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Soyupak, PSA test sonucu yüksek olan her hastanın prostat kanseri olmadığını söyledi. Prostat kanserinin tedavi yöntemleri arasında cerrahi, ışın tedavisi, hormon tedavisi ve kemoterapi gibi çeşitli seçenekler bulunduğunu ifade etti.