Sağlık & Fitness

Trending:


Gezmek için 8 bin 800 kilometre uzaktan geldiği Konya’da şifa buldu

Kanada'da yaşayan 26 yaşındaki Mücahit Karakoç, her yıl gezmeye geldiği Konya'da bu sefer uygulanan tedavi ile yaklaşık 14 gün içerisinde crohn hastalığına karşı şifa buldu.


Yaz tatilinde çocuğunuzun kişisel gelişimine katkı sunacak 9 öneri

Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, çocukların öğrenme hallerinin tatilde de devam ettiğini belirterek ve ebeveynlere oldukça önemli görevler düştüğünü söyledi.


Sedef Batı Ne sıkı bir diyet, ne pahalı takviyeler ne de egzersiz... 114 yaşına kadar yaşayan kadının uzun yaşamının sırları

Ne yediklerine aşırı dikkat ettiği bir diyet, ne katı bir egzersiz rutini, ne de avuç avuç aldığı takviye gıdalar… Bunların hiçbiri Pearl’in günlük rutininde yer almıyordu ama 114 yaşına kafar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Pearl Berg, Şubat ayında öldüğünde 114 yaşındaydı. Ölmeden önce ABD'deki en yaşlı üçüncü ve dünyanın dokuzuncu en yaşlı insanıydı.


Tatlı yiyerek zayıflamak mümkün! İşte o sağlıklı atıştırmalıklar...

Yaz aylarına girdiğimiz günlerde vücut formunu korumak her ne kadar zor gibi görünse de sağlıklı atıştırmalıklar tüketerek tatlı krizleriyle başa çıkmak mümkün.


Kontrolsüz protein takviyesi böbrek ve karaciğer sağlığını tehlikeye atıyor

Profesyonel sporcu olmadıkları halde kas geliştirmek için egzersiz yapanların aldıkları yüksek doz protein takviyesinin, karaciğer ve böbrekleri olumsuz etkileyebildiği, bu ürünlerin ancak doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiği belirtildi. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Fizyopatoloji ile Disiplinlerarası Gıda Metabolizma Klinik Beslenme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Yazıhan, AA muhabirine...


“Öğlen bilinçsiz güneşlenmek, lekelere davetiye çıkarıyor”

Güneş lekelerinden korunma yollarından bahseden Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Alakbarov, “Güneş lekelerinden korunmak için hayat boyu güneş kremi kullanmak, çok güneşli havalarda dışarıda uzun süre kalmamak, öğle saatlerinde bilinçsizce güneşlenmemek, gerekli durumlarda koruyucu giysi ve geniş kenarlı şapka kullanmak gibi önlemler alınmalıdır. Bu önlemlere önem vermeyenlerde ise erken yaşlarda ve çok sayıda güneş lekeleri görülebilir” dedi.


“İklim değişikliği ruhsal hastalıkları artırıyor”

İklim değişikliğine bağlı gelişen depresyondan uyku güçlüğüne, panik bozukluktan anksiyeteye kadar pek çok ruhsal sorunun artabileceğine dikkat çeken Psikolog Çapar, bu sorunlara karşı günlük yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesinin yanı sıra gerektiğinde profesyonel destek alınması gerektiğini belirtti.


Kronik hastalığı olanlara 10 önemli yaz uyarısı!

Tatil ve dinlenmek için sabırsızlıkla beklediğimiz yaz ayları, diyabet ve kalp rahatsızlığı olanlar açısından kabûsa dönüşebilir. Peki kronik hastalığı bulunanlar mevsim normallerinin üstüne çıkan sıcak havalarda nelere dikkat etmeli?


Yeni tedavi yöntemi: ''HOLOGRAM''

ABD'nin Teksas eyaletinde bir hastane, doktorların hastaları hologram aracılığıyla uzaktan tedavi edebilmelerine olanak tanıyan teknolojiyi kullanmaya başladı. Doktorlar fiziksel olarak hastaneye gitmeden hastalara müdahale edebiliyor.


Endoskopik reflü tedavisinde güncel yöntemler nelerdir?

Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ve bu hastalığın tedavisinde kullanılan yenilikçi yöntemler hakkında bilgi veriyor.


Dibi tutan tencereler için pratik temizlik önerileri! Kollarınızı yormayın, bu yöntemleri deneyin

Tencerenizin dibi tuttuysa ve çıkarmakta zorlanıyorsanız, bu basit ve etkili yöntemlerle tencerelerinizi yeniden temiz ve parlak hale getirebilirsiniz.


Kilo vermenin önündeki engel “insülin direncinin” 5 belirtisi

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, vücudun yağ depolamasını artıran insülin direnci yüksekliği ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Yazıcıoğlu, “İnsülin direnci damar sertliği sürecini de hızlandırır; kalp krizi riski artar, hatta bazı kanserleri bile tetikleyebilir” dedi.


5 yaş altı çocuğu olan aileler, güneş çarpmasına karşı daha dikkatli olmalı

Özellikle ailece çıkılan tatillerde, bebek ve çocukları başta güneş çarpması olmak üzere birçok yaz hastalığından korumak için tedbir almak gerekiyor. Uzm. Dr. Emrullah Yüksel, “Çocuklar, uzun süre güneş altında kaldıklarında bitkinlik, bilinç kaybı ve yüksek ateş gibi güneş çarpması belirtileri gösterebilir. Özellikle 5 yaş altındakiler güneş çarpmasından daha çok etkilenir” uyarısı yaptı.


) Covid-19’dan vefat eden sağlık çalışanın LGS birincisi evladı, tıp okuyarak insanlara şifa dağıtmak istiyor

Hatay'ın İskenderun ilçesinde koranavirüsten vefat eden sağlık çalışanının oğlu Arda Köker, LGS'de tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puan almayı başardı. LGS birincisi Köker'in şimdiki hayali tıp okuyarak, babası gibi insanların derdine derman olabilmek.


Dövmeler kan kanserine mi neden oluyor? 10 yıl boyunca 1398 kişi incelendi… İşte tüm dövmeli insanları ilgilendiren ilginç araştırma sonuçları

Bilim insanları dövme ile ilgili şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. 10 yıl boyunca lenfoma teşhisi konan 1398 kişi incelendi. Dövmesi olanlarda olmayanlara kıyasla lenfoma riskinin yüzde 21 arttığını tespit edildi.


Sıcakların tetiklediği bu hastalıklara dikkat!

Yaz döneminde artan sıcaklıklar bir çok ciddi hastalıkları da tetikleyebiliyor. Fazla sıcaklıklara alışık olmayan vücutlarımız fazlaca maruz kaldığında ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Sıcaklık artışı ile birlikte terleme ve cildimizden sıvı kaybı oluşuyor. Bu da ani tansiyon düşmelerine kalbe giden kan akımının azalmasına ve kalp krizi riski gibi hayatı tehdit edecek hastalıklara neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr....


Parasız cilt güzelleştirici 5 alışkanlık! Sivilce ve akneler size veda ediyor

Cildi güzelleştiren birden fazla etken var. Cildi korumak için hijyen çok önemli. Peki masrafsız bir cilt güzelliğine ne dersiniz?


Eşini kaybettiği kansere oğlu da yakalanan terzi, bu hastalıkla mücadele edenlerden ücret almıyor

Konya'da karısını kaybettiği kansere oğlu da yakalanan 67 yaşındaki terzi Fevzi İçöz, bu hastalığın tedavisini görenlere ücretsiz hizmet vererek dayanışma örneği sergiliyor.


3 yaşındaki çocuğa kabusu yaşattılar! Yanlış teşhisle kemoterapi eziyeti

3 yaşındayken yanlış teşhis konulan Buğra Koç, 2.5 yıl boyunca yok yere kemoterapi tedavisi gördü. Çocuğun romatizma hastası olduğu ortaya çıktı.


Yaz aylarında çocukları ishalden korumanın 5 yolu

Yaz mevsimiyle beraber ishal vakalarında da artış görülebiliyor. Çocuklar ise bu durumdan en çok etkilenen grup. Sıcak hava nedeniyle fazla sıvı alma isteğinin mikrop tehlikesini artırması, besinlerin hızlı bir şekilde bozulması ve hijyen kurallarına önem verilmemesi gibi sebeplerin sulu dışkılama şikayetlerini artırdığını ifade eden Dr. Ayşe Sokullu, “İshal; bakteriler, parazitler ve yaygın olarak virüslerden kaynaklanıyor. Virüs kaynaklı ishal...


Uzmanından artan genç yaş Parkinson vakalarına karşı uyarı

Uzm. Dr. Gülten Özdemir, beyin hücrelerini etkileyen ve ilerleyici bir hastalık olan Parkinson'un genellikle 60 yaş üstü kişileri etkilediğini, ancak son yıllarda 40 yaş altında vakaların görüldüğünü bildirdi.


Flight Risk Fragman


Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Akdenizlilerin uzun ömürlü oluşundaki 10 sırrı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Longevity sırları Akdeniz’de mi gizli'' başlıklı yazısında, Akdenizlilerin diğer coğrafyada yaşayan insanlara göre daha sağlıklı yaşlandığını belirterek Akdenizlilerin uzun ömürlü oluşundaki 10 sırrı açıkladı.


5 adımda temiz beslenme!

“Clean eating” olarak da bilinen temiz beslenme, tükettiğimiz tüm gıdalara şüpheyle yaklaştığımız bu dönemde yeni bir çıkış kapısı olarak görülüyor. Özünde dengeli ve sağlıklı beslenmeye teşvik eden bir yaşam biçimi sunan temiz beslenme, en basit tanımıyla yiyecekleri olabildiğince doğal halleriyle ve hatta organik tüketmek anlamına geliyor. İşlenmiş gıdaların ve tüketiminin artmasıyla, yüksek miktarda rafine şeker, tuz, sağlıksız yağlar, katkı...


Depresyonun hafif hali: Distimi

Distimi, hafif seyirli ancak uzun süren bir depresif ruh hali olarak tanımlanır. Genellikle hafif bir depresyon olarak adlandırılsa da, etkileri kişisel ve sosyal yaşam üzerinde derin izler bırakabilir. Distimi, bireyin yaşamını gölgelerken, umutlarını ve hayattan aldığı keyfi sinsi bir şekilde azaltır. Kişi kendini sürekli olarak yorgun, umutsuz ve değersiz hissedebilir. Bu hisler zamanla hayatın her alanına nüfuz ederek kişinin sosyal...


İngiltere'de devam eden koli basili salgınında bir kişi öldü

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, yıl sonuna kadar ada ülkesinde vaka sayısının 1.500'e çıkabileceğini açıklamıştı. View on euronews


Fiziksel aktivite ve egzersiz yaparken dikkat

Dr. Öğretim Üyesi Hikmet Uçgun, spor yaparken oluşabilecek yaralanmaların ve sakatlıkların alınacak bazı önlemlerle engellenebileceğini söyledi. Evde ya da bahçede yapılan günlük işlerin de hareketli olmaya önemli katkı sağlayabileceğini belirten Uçgun, ancak bunların egzersiz programı yerine geçmeyeceğini kaydetti.


Estetikte cerrahide yaz trendleri: "Cilt parlaklığı, eksozom ve kök hücre işlemleri"

Yaz döneminde estetik cerrahların en fazla yaptığı işlemlerden bahseden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, "Özellikle gençlik aşısı tarzında yüzde lift etkisi oluşturan ve aynı zamanda cildi parlatan işlemler son dönemlerde çok fazla trend olmaktadır. Bunların haricinde kök hücre uygulamaları ve egsozom uygulamaları son derece arttı" dedi.


Ayça Kaya Meyvelerin tadını çıkarırken...

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sofralarımız renkleniyor. Kirazdan şeftaliye taze, ferah ve vitamin deposu meyveler hem sağlığımıza hem de damak zevkimize hitap ediyor. Yeter ki porsiyon miktarını kaçırmayalım!


Doğum hızını artırmak için 3 yeni adım yolda: Doğum izninde artış, bakım desteği ve yeni teşvikler

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2001’de 2,38 olan doğurganlık hızı 2023’te 1,51’e geriledi. Doğum oranındaki düşüş önümüzdeki günlerde AKP tarafından düzenlenecek çalıştayla masaya yatırılacak. Çalıştayda alınması planlanan tedbirler tartışılacak. Bu tedbirler arasında doğum izninin artırılması, ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi ve kreş vey...


Sıcakta bekleyen sular tehlike saçıyor

Sıcakta bekleyen sular tehlike saçıyor Yaz aylarında su tüketim gerekliliği artarken uygun şartları sağlamayan sular tehlike saçıyor. Güneşe maruz kalan noktalarda bekletilen pet şişeler ve damacanalardaki suların tüketimi konusunda uzmanlar da uyarıyor. Trafikte satılan, arabada bırakılarak özellikle sıcak yaz günlerinde uzun süre güneşe maruz kal...


Uzman Dr. Rodoplu, yaz aylarında kene ısırmasına karşı uyardı

Uzman Dr. Rodoplu, yaz aylarında kene ısırmasına karşı uyardı Yağmur ÖNGÜN/İZMİR, (DHA)- YAZ aylarında sık rastlanan kene ısırmalarına ilişkin uyarılarda bulunan Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, Kene yapıştığında ya da ısırdığında, bilinçli bir şekilde çıkartmak, kenenin ayak parçalarını cildimizde bırakmamak ge...


30'lu yaşlardan sonra görülmeye başlanıyor! Yüz ve ellerdeki bu değişime dikkat

Güneş lekelerinden korunma yollarından bahseden Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Alakbarov, “Güneş lekelerinden korunmak için hayat boyu güneş kremi kullanmak, çok güneşli havalarda dışarıda uzun süre kalmamak, öğle saatlerinde bilinçsizce güneşlenmemek, gerekli durumlarda koruyucu giysi ve geniş kenarlı şapka kullanmak gibi önlemler alınmalıdır. Bu önlemlere önem vermeyenlerde ise erken yaşlarda ve çok sayıda güneş lekeleri görülebilir” dedi.


Tükürükle prostat tespitinden "Sauron" adı verilen yeni balık türüne kadar hazirandaki bilimsel gelişmeler

Prostat kanseriyle bağlantılı DNA'daki genetik farklılıkları saptayan tükürük testinden, keşfedilen balık türüne Yüzüklerin Efendisi karakteri "Sauron"un isminin verilmesine kadar haziranda dünyada birçok bilimsel gelişme yaşandı.


Uzmanından uyarı: "Yaz günlerinde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyin”

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, yaz aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunabilmesi için en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.


5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekler 5 saniye içerisinde tüketilebilir mi?

Bir söylenti olarak kulaktan kulağa dolaşan “5 saniye kuralı” bilim insanlarına göre gerçek değil. Bilim insanları yere düşen bir yiyeceğin “anında” tehlikeli bakterilerle kaplanabileceğini söylüyor.


Baş ağrısı, mide bulantısı ve kalp çarpıntısına neden oluyor! Sürekli ve aşırı yaşanıyorsa dikkat, uzmanı uyardı!

Belirsizlik, gelecek kaygısı, tehdit algısı, olası olumsuz senaryolar… Endişeyi ortaya çıkaran nedenler farklı olsa da yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Zaman zaman herkesin yaşadığı duygular arasında yer alan endişenin sürekli ve aşırı olması bir sorun. Psikiyatri Uzmanı Dr. Cemil Çelik “İnsanlar farklı nedenlerle endişe duyabilirler” diyerek endişe duygusuna ve etkilerine yönelik bilgiler verdi.


Çocuğunuzu havuz enfeksiyonlarından korumak mümkün

Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vefa Mirzaliyeva, çocuklarda havuz enfeksiyonuna karşı dikkatli olunması konusunda uyararaK, alınabilecek tedbirleri sıraladı.


Psikolojik rahatsızlığı bulunan adam babasını öldürdü

Isparta'da psikolojik rahatsızlığı bulunan adam tartışma yaşadığı babasını kesici aletle boğazından yaraladı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan baba hayatını kaybetti.


Yaşlanmanın en belirgin özelliği: Beyazlayan saçlar eski haline döndürülebilir mi?

Saç beyazlamasının bir bağışıklık tepkisiyle ilişkili olabileceğini ortaya koyan Melissa Harris, şu anda kök hücreleri yeniden etkinleştirmenin yolları üzerinde çalışıyor.


Sıcak yaz günlerinde güneşe dikkat: "Gözlerinizi UV ışınlarından koruyun"

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Talha Özdemir, “UV (ultraviyole) ışınları, kornea ve lens dâhil olmak üzere gözün tüm yüzeylerine nüfuz edebilir. Uzun süreli UV maruziyeti, katarakt, makula dejenerasyonu ve hatta göz kanseri gibi ciddi göz hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle, güneş gözlüğü kullanımı yalnızca moda değil, aynı zamanda sağlık açısından da hayati öneme sahiptir” dedi.


Hac hayalini "yüzde 96 engelli" durumuna rağmen gerçekleştirdi

Manisa'da yaşayan şeker, hipertansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkları nedeniyle yüzde 96 engelli raporuna sahip 60 yaşındaki Mümin İşbitiren, 24 yıldır kurduğu hac hayalini gerçekleştirdi.


Uzmanı açıkladı: Çocuğun eğitimi ve okula hazırlığı doğumla başlar

İlkokula başlayan çocuktan, arkadaşları ve öğretmeniyle sağlıklı ilişkiler kurması, sosyal kurallara uyması, öğretmenin verdiği yönergeleri yerine getirmesi, okuma-yazma ve aritmetik gibi temel akademik becerileri öğrenmesi beklenir. Çocuğun içine girdiği bu yeni sosyal çevrenin beklentilerine cevap verebilmesi ve bu farklı ortama uyum sağlayabilmesi için çocuğun belli bir hazır bulunuşluk düzeyine erişmiş olması gerektiğini belirten Çocuk...


Sağlık Bakanlığı uyardı: Güneş ışınlarına maruz kalmak kanser riskini artırıyor

Sağlık Bakanlığı, güneşin zararlı etkilerinden korunma konusunda vatandaşları uyardı ve güneşten korunmanın doğru yöntemlerini açıkladı. İşte o yöntemler...


Buğra Adil Buyrukcu Yaz ishallerine dikkat!

Kavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.


Dünya uyuşuyor!

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, uyuşturucu kullanımının küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu, dünyada artan uyuşturucu kullanımının endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. Dinç, 'Dünya genelinde uyuşturucu kullanımı son 10 yılda yüzde 23 arttı. Yine dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 17 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor.' şeklinde konuştu.


Neden esniyoruz

Esnemenin birçok nedeni vardır ve bu doğal davranış, beyin sıcaklığını düzenlemekten oksijen seviyelerini artırmaya, uyanıklık seviyesini yükseltmekten sosyal bağları güçlendirmeye kadar çeşitli işlevler görebilir. Esnemenin nedenlerini anlamak, bu yaygın eylemin ardındaki biyolojik ve sosyal dinamikleri daha iyi kavramamıza yardımcı olabilir.


Bu belirtiler mide kanseri habercisi olabilir!

Ülkemizde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan mide kanseri, dünyada da sıkça görülüyor. Erkeklerde daha çok rastlanılan bir hastalık olan mide kanseri, akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Mide kanserine neden olan risk faktörleri genel olarak; kontrol edilebilir ve kontrol edilemez olarak ayrılıyor. Sigara kullanımı kontrol edilebilir bir risk faktörü olarak görülebilirken, genetik faktörler kontrol...


10 kutu enerji içeceğine bedel meyveler! Sporcular kilolarca alıyor

Enerji verici meyveleri sporcular sıklıkla tüketiyor. Bu meyveleri tüketen yorulmak nedir bilmiyor. Peki gücünüze güç katan meyveler neler?


Karın germe ameliyatı yaptıracaklar dikkat

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kamil Yıldırım, "Karın germe ameliyatlarını ve liposuction (yağ aldırma) işlemlerini yaptırmak istiyorsanız bu işin eğitimini almış bu konuda gerekli tecrübeye sahip bir plastik cerrahi uzmanına başvurmanız gerekmektedir" dedi.