Yaşam

Trending:


Spina Bifida: Nedir Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

spina bifida, bebekte omurga ve omurilik tamamen gelişmediğinde ortaya çıkan bir doğum kusurudur. semptomlar, kusur yerinde saç tutamı, gamze veya doğum lekesi gibi olabilir. nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik, beslenme ve çevresel faktörler rol oynayabilir. prenatal tarama, durumu gebelik sırasında tespit etmeye yardımcı olabilir. tedavi, belirtileri yönetmeye, nörolojik hasarı önlemeye veya azaltmaya ve enfeksiyon riskini...


Sivilce sorununu kökünden çözüyor! Tıkanan gözenekleri açmanın en etkili yolu...

Akne, kıl köklerinin yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkanması sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Beyaz nokta, siyah nokta veya sivilcelere neden olur. Akne, her yaştan insanı etkilemesine rağmen en çok gençler arasında yaygındır. Sıcak havaların gelmesi ile birlikte cilt yağlanması, siyah nokta ve sivilcelerde de artış görülebilmektedir. Peki yaz döneminde sivilce sorunlarına karşı ne gibi önlemler alınmalı? İşte sivilcelerin...


Bakkal poşeti bile taşıtmayan hastalık: Dermografik ürtiker! Yaz sıcakları tetikliyor

Ürtiker yani halk arasındaki adıyla kurdeşen, özellikle 6 haftadan uzun süre devam edip kronikleştiğinde, hastaları canından bezdirebiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermotoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, kronik kurdeşen türleri içinde en ilginç olanın Dermografik ürtiker olduğunu kaydederek, hastanın alışveriş poşetini taşırken bile cildinin kabarabildiğini belirtti. Prof. Dr. Kutlubay, hastaların ezbere kortizon içeren...


"Bir türlü zayıflayamıyorum" diyenler dikkat! Erimeyen yağların sebebi bu

Doğru kilo aralığında bulunmak için doğru şekilde beslenmek ve günlük kalori alımının dengelenmesi gerektiğine dair birçok kez uyarılıyor yapılıyor. Örneğin; kilo vermek istiyorsanız, aldığınız kaloriden fazlasını yakmanız gerektiğine dair uzmanların uyarılarını sıklıkla dinlemişsinizdir. Fakat vücudunuzda bir şeyler “eksikse” bu kurallar önemini kaybedebilir. İşte doğru kiloya erişememenin ardındaki vitamin eksikliği…


Antibiyotikte çığır açan buluş

Bağırsaktaki faydalı bakterilere zarar vermeyen ve en zor bakterilere karşı etki eden bir antibiyotik molekülü bulundu. Prof. Dr. Vedat Turhan, “Çığır açan bir keşfe imza atılmış oldu” dedi.


Yalnızlığınızın habercisi yastığınız olabilir! Problemsiz uyku için dikkat edin

Geçmiş zamanlarda insanlar yastıkların ve uykunun mistik bir şey olduğuna inanıyordu. Bazı kurallar ve önemler de o çağlardan itibaren alınmaya başlanmıştı. Üstelik farkında olmasanız da uyguladığınız ya da uygulamanız gereken şeyler de bunlar arasında!


Hangi besin hangi öğünde tüketilmeli?

Sirkadiyen ritim, biyolojik saat olarak da bilinir ve vücutta günlük yaşam döngülerini düzenleyen bir iç saat sistemidir. Bu ritim, her bireyde farklılık gösterir ve vücuttaki çeşitli fizyolojik süreçleri düzenler. Sirkadiyen ritmin bozulması, birçok sağlık sorununa yol açabilir. Diyetisyen Deniz Pirçek, sirkadiyen ritim ile sağlıklı beslenme arasındaki ilişkiyi açıklıyor.


Tütsünün faydası da zararı da var! Lösemi riski artıyor olabilir

Hoş kokularıyla büyüleyen tütsüler her ne kadar dinlendirici ve sakinleştirici etkiler gösterse de yapılan araştırmalar ciddi yan etkilerinin olabileceğini de gösteriyor. Sık sık tütsü yakıyorsanız haberimizi okumanızda fayda var!


Bu hastalıklar el bileğinde ağrıya neden oluyor! Ciddiye alınmazsa durum kötüleşebiliyor

Elin hareketlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemli bir role sahip olan el bileğinde ağrı gelişmesi sık rastlanan eklem sorunlarından birini oluşturuyor. Uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalanlar, spor yapmak ya da tekrarlayan bilek hareketleri gerektiren bir işle uğraşan kişiler bilek ağrısı açısından potansiyel riskli grupta yer alıyor. Bununla birlikte bazı hastalıklar, yanlış egzersizler ve travma sonrasında da el bileğinde ağrı ortaya çıkabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ömer Yonga, bu noktada zamanında hekime başvurmanın önemini hatırlattı.


“İklim değişikliği ruhsal hastalıkları artırıyor”

İklim değişikliğine bağlı gelişen depresyondan uyku güçlüğüne, panik bozukluktan anksiyeteye kadar pek çok ruhsal sorunun artabileceğine dikkat çeken Psikolog Çapar, bu sorunlara karşı günlük yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesinin yanı sıra gerektiğinde profesyonel destek alınması gerektiğini belirtti.


Odaklanma ve farkındalığınızı artıracak egzersizler

Farkındalığınızı nasıl artırırsınız? İşte size yardımcı olacak egzersizler...


Sağlığa etkisi inanılmaz! Günde sadece 12 dakika ayırmanız yeterli! İşte yürümenin gizli faydaları... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı

YÜRÜMEK kazandığımız ilk yaşamsal becerilerden biri. Hepimiz çocuklarımızın ayağa kalkıp ilk adımlarını attıkları o mucizevi andan itibaren hayata daha net ve açık şekilde tutunduklarını düşünürüz. Haklıyız! Zaten bu yüzden de “Ayakta kal, hayatta kal!” deyimi bizim değişmez mottolarımızdan biri olmuştur ve öyle de kalacaktır. Zira düzenli yürüyüş yapmak bizi daha sağlıklı, formda, fit biri yapar. Bilimsel araştırmalar da bu bilgiyi destekliyor.


Çocuklarda bacak ağrısının arkasında yatanlar: Büyüme ağrısı mı, ciddi bir sorun mu?

Çocukluk çağı bacak ağrılarının değerlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirten Opr. Dr. İlyas Tarık Katırcı, “Kemik tümörleri, hematolojik hastalık tümörleri, eklem iltihabı ve romatizmal eklem hastalıklarının tanısında da önemli bir bulgu olan bacak ağrılarının basit bir masajla iyileştirilebilen büyüme ağrısından ayrıştırılması büyük önem taşır. 3-12 yaş aralığında bulunan çocuklarda sıklıkla görülen bacak ağrılarının...


Bağırsağa iyi gelen 10 besin! Sindirim sorunlarını söküp atıyor

Bağırsak sağlığı her yaştan insan için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemine sahip olmak birçok hastalığın önüne geçebilmek anlamına geliyor. Peki sağlıklı bağırsaklara sahip olmak gerçekten çok mu zor? Basit bir beslenme düzeniyle buna sahip olmak mümkün mü? Elbette! İşte o besinler.


Araştırma: Çocuklar zekâsını anneden mi, babadan mı alıyor?

Yapılan araştırmalar çocukların zekâsı üzerinde anne ve babanın farklı oranlarda payı olduğunu ortaya koydu.


Sağlıklı kalbin 11 sırrı! Bu öneriler kan şekerini dengeliyor, hipertansiyonu önlüyor

Prof. Dr. Hamza Duygu, kalp ve damar hastalıkları ile savaşta ana hedef obezite, hipertansiyon ve sigara olduğunu söyledi. Prof. Dr. Duygu, “Kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığı bilinen ve her toplumda etkin olduğu kabul edilen risk faktörleri var. Bu risk faktörlerini en aza indirmek için; sigara içmemek, sağlıklı beslenmek, en az günde yarım saat ve haftada beş gün düzenli egzersiz yapmak, normal şeker metabolizmasına sahip olmak ve...


Kadın Psikolojik Sorunları Nedeniyle Kamyonun Önüne Atladı

Kartal'da psikolojik sorunları olduğu iddia edilen bir kadın, seyir halindeki hafriyat kamyonunun önüne atlayarak hayatını kaybetti. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından kadının cenazesi Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.


Erken yatıp erken kalkmanın 5 faydası

Erken yatıp erken kalkmanın 5 faydası


Diyetten diyete koşuyor ama hedefine bir türlü ulaşamıyordu... İki basit değişiklikle nasıl 20 kilo verdiğini anlattı

Dünyada milyonlarca insan obeziteyle ve aşırı kilolarla savaşabilmek için çeşit çeşit yola başvuruyor. Uzmanlar dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenmenin ve hareket etmenin en etkili yol olduğunu sık sık dile getirse de dönem dönem moda olan diyetlerden medet umanların sayısı bir hayli fazla. Bethany Dobson da onlardan biriydi. Ta ki önemli bir gerçeğin farkına varıp hayatında iki şeyi değiştirene kadar...


Berrin Yiğit Serin ve hafif tatiller geçirmek için

Yaz sıcaklarında sahillerde ve deniz kenarında iyi beslenmek için önerilerime dikkat ederek vücudunuzu serin ve enerji seviyenizi oldukça yüksek tutabilirsiniz. Unutmayalım; dengeli bir beslenme planı ve yeterli sıvı tüketimi sıcak havalarda sağlığımızı korumanın asıl anahtarı…


Süt içmek için bir sebep daha!

Her yaşta içilmesi önerilen ve vücuda birçok faydası bulunan sütün, kalp sağlığını yakından ilgilendiren hipertansiyonu önlediği biliniyor. (Pembenar)


Hafızayı silen kötü alışkanlıklar! Beyin hücreleri zedeleniyor

Güçlü hafızanın sırrı yeterli uyku ve az stres. Sağlıklı beyin için mutlaka beslenmek de önemli. Özellikle bol su içmek beyne iyi geliyor. İşte detaylar...


Yaz Mevsiminde Göz Alerjisine Dikkat

Her mevsim oluşabilen göz alerjisi; polenler, güneş ışınları, havuzdaki klorlu su ve klimanın kurutucu etkisiyle bu mevsimde daha fazla görülüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp konuyu değerlendirdi.


Astım ve KOAH hastalarına 'klima' uyarısı

Yaz sıcakları ve nem herkes için dayanılmaz olsa da özellikle aşırı sıcak ve nem astım ve KOAH hastalarının semptomlarının kötüleşmesine neden olabiliyor. Bu noktada klima gibi serinleticilerle kontrollü bir sıcaklık ortamının sağlanmasıyla bu semptomların hafifletilmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, hastaların klima kullanırken dikkat etmesi gerektiğini söyledi.


Ruhsal ve finansal sağlığı güçlendirmenin yolları

Hem ruh sağlığınızı hem de finansal sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. İşte size bu yolda yardımcı olacak adımlar...


En büyük sebebi stres, sizi uykudayken yakalıyor! İşte zonanın bilinmeyen yüzü

Su çiçeği hastalığı sonrasında sinir köklerinde ortaya çıkan varisella zoster virüsü sizi uykuda yakalıyor. Uzmanlar sebebini ve dikkat edilmesi gereken tüm bilinmeyenleri tek tek anlattı. İşte detaylar.


Bu belirtiler kansızlık habercisi olabilir

Sağlığımızın temel taşlarından biri olan kan, vücudumuzun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Ancak, bazen bu önemli sıvının miktarı azalabilir ve buna kansızlık denir. Diyetisyen Begüm Yılmaz Ün konu hakkında önemli bilgiler verdi.


Hem uyuyun hem de çatır çatır zayıflayın! Battaniyesiz uyumak zayıflatıyor

Kilo vermek zor olabilir ancak sağlıklı bir diyet uygulamak ve bir egzersiz rutini takip etmek kesinlikle formda kalmanıza yardımcı olur. Yağ yakmanın daha kolay yolları da vardır. Aslında yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklikle uykunuzda bile daha hızlı kalori yakabilirsiniz.


Yüzü insana benziyor! Kavanozda beslemeye başladı

Hatay'da haşere ilaçlama uzmanı Mehmet Şirin, toplum içinde 'insan yüzlü örümcek' olarak bilinen ve merak uyandıran köşeli yengeç örümceğini kavanozda beslemeye başladı. https://haberglobal.com.tr/gundem/yuzu-insana-benziyor-kavanozda-beslemeye-basladi-358946


2-3 haftayı geçen yorgunluk bu 7 hastalığın erken işareti olabilir!

İş, okul, sosyal hayat... Hızlanan hayat temposu, aşırı stres, yoğun çalışma, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik kişiyi yorgun düşürebiliyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu geçmeyen yorgunluğun ciddi hastalıkların işareti olabileceği yönünde önemli uyarıda bulundu. Uzman isim güncel hayattaki basit hataların da yorgunluğa neden olabileceğini söyledi. Peki neler yorgunluğa yol açıyor?


Anti Hbs Nedir, Kaç Olmalıdır? Anti Hbs Değeri Yüksekliği Ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Hepatit B virüsü (HBV) tarafından taşınan HBs antijenlerine karşı yönlendirilirler. Başka bir deyişle, HBs antikorları bu virüsle savaşmayı mümkün kılar. Hepatit B serolojisi sırasında, dozajları bir kan testi aracılığıyla gerçekleştirilir. Analiz ayrıca HBs antijeni, HBe antijeni ve hatta d varlığı gibi diğer enfeksiyon belirteçlerini de arar.


Stres ve yorgunluğa dikkat! Uzman isim uyardı, o hastalığa yol açabilir

Stres ve yorgunluğun kalp ritmini bozabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Canbay, diyabet ve tiroit hastalarını da uyardı. Uzman isim yaptığı açıklamada “Stres, yorgunluk, kafein veya alkol tüketimi gibi faktörler kalp ritminizi etkileyebilir. Ayrıca kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet veya tiroit problemleri gibi sağlık sorunları da kalp düzensizliklerine neden olabilir. Eğer kalp düzensizliği belirtileri yaşıyorsanız,...


Yazın sağlıklı beslenmeniz için 4 önemli ipucu

Yaz aylarında yeme, içme düzeni de aynı iş hayatı ve sosyal hayat gibi değişebiliyor. Sağlıklı beslenmenin genel şartları belli olsa da her dönem aynı planların uygulanması zor olabiliyor. Yaz aylarında artan sıcaklık ile yeme düzeninde bazı bozulmaların görülebildiğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanlarından Diyetisyen Kübra Sert, bu bozulmaların önüne geçmek ve yaz mevsiminde düzenli beslenmeyi sağlamaya dair önemli...


Antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor mu?

Vücudumuz, yaşamımız için hayati önem taşıyan trilyonlarca bakteriye ev sahipliği yapıyor ve bu bakterilerin çoğu bağırsakta bulunuyor. Peki her antibiyotik aldığımızda vücudumuzun bu önemli kısmına kalıcı olarak zarar mı veriyoruz?


Z kuşağı tehlikede! Dijital çağın yeni hastalığı: Mesaj Boynu Sendromu! İşte sebebi ve belirtileri

Gelişen teknoloji çocukları sanal dünyaya mahkum etti. Oyunlar, uygulamalar derken çocuklar vakitlerinin çoğunu bilgisayar, telefon ve tablet başında geçirmeye başladı. Bu da çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdi. Duruş bozukluğu, obezite derken uzmanlar çocuklarda yeni bir hastalık daha keşfetti 'Mesaj boynu sendromu'. İşte dijital çağın çocuklarda yol açtığı hastalıklar...


Kendinizi daha iyi hissetmeniz için öneriler...

Hava durumu dönüşümleri, iç dünyamızı da etkiler. Ruhsal durumumuzu olumsuz etkileyen değişimlerle başa çıkmak ve daha canlı hissetmek için şu tavsiyeleri değerlendirebilirsiniz...


Penis kanseri vakaları artış gösteriyor

T24 Dış Haberler Uzmanşar, penis kanseri vakalarının ve amputasyonların dünya çapında "endişe verici bir oranda" arttığını ifade etti. Vakaların önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 77 oranında artabileceği uyarısı yapıldı. Penis kanseri, sıklıkla 50 yaş üstündeki erkekleri etkileyen nadir bir hastalık türü olarak biliniyor. Penis kanserinin belirtileri ...


Günlük olarak 2-3 fincan kahveden fazlası zarar

Kahvenin tüketildiğinde kandaki kafein seviyesinin yaklaşık bir saat içinde zirveye ulaştığını belirten Prof. Dr. Göral, kafeinin yarısının 6 saatte, tamamının ise 10 saatte vücuttan atıldığını açıkladı. Günlük olarak 2-3 fincan kahveden fazlasının zararlı olabileceğini vurguladı.


Çocuklarda bu yürüyüş şekline dikkat

Çocuklarda yaygın olarak görülen parmak ucunda yürüme geçici olabileceği gibi kalıcı bir hastalığı da işaret edebilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak konu hakkında önemli bilgiler verdi.


’Tetik parmak sendromu’nu iyileştiren bitkisel karışım geliştirdi

Adana'da, hazırladığı karışımı 'tetik parmak sendromu' yaşayan 12 farklı hastada deneyen ve işe yaradığını fark eden Prof. Dr. Hikmet Yeter Çoğun, karışım için patent başvurusuna hazırlandıklarını söyledi.


Bu psikolojik sorun kadınları daha çok etkiliyor

Kişilerin yaşamlarını olumsuz etkileyen, tehlikede bırakan, kötü olaylar travma olarak belirtilir. Trafik kazaları, afetler, ölüme neden olan rahatsızlıklar, savaşlar travmatik durumlar için gösterilen örneklerdendir. Travmanın ardından kişilerde travma sonrası stres bozukluğu görülebilmektedir. Kadınlar travmatik olaylara çok daha fazla maruz kalır, bu yüzden kadınlarda yoğun olarak travma sonrası stres bozukluğu meydana gelir. Uzman Psikolog...


Depresyondayken motivasyonu artırmanın 9 yolu

Depresyon belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Kronik olabileceği gibi, ailede yaşanan bir ölüm, hastalık, evliliğin sona ermesi, maddi sıkıntı gibi travmatik yaşam olaylarının neden olduğu tek seferlik dönemler olarak da ortaya çıkabilir.


Vitaminler hakkında doğru bilinen yanlışlar

Vücut sağlığımız için olmazsa olmaz öneme sahip vitaminler, gelişigüzel kullanıldığında fayda yerine zarar veriyor. Fazla C vitamini hücreleri bozuyor, fazla B6 ise sinir hasarına yol açabiliyor.


İştahı 7 saniyede bastıran kilo verme tekniği: Zayıflamaya bu kadar basit çözüm bulunamadı

Kahve ile ilgili son araştırmalar gelmeye devam ediyor. Buna göre yeni bir özellik keşfedildi. Uzmanlara göre iştahı 7 saniyede bastıran bu viral kilo verme tekniği oldukça işe yarayabilir.


Yeme bozukluğu nedir, neden olur?

Yeme bozuklukları, yeme davranışlarında ciddi bozulmalara neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu ve kaçıngan/kısıtlı yeme bozukluğu olmak üzere dört ana türü vardır. Uzman Klinik Psikolog Hatice Börek konu hakkında önemli bilgiler verdi.


Kalça kırıklarına çare! UZMAN İSİM AÇIKLADI: BUNLARA DİKKAT!

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, kalça kırıklarına artık multidisipliner yaklaşıldığını, hastanın dahiliye, geriatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları branşlarınca değerlendirilerek hızla ameliyat edilmeye çalışıldığını, bunun hastada ek problemlerin önüne geçip, ölüm oranlarını düşürdüğünü belirtti.


Sağlık Bakanlığı uyardı: Güneş ışınlarına maruz kalmak kanser riskini artırıyor

Sağlık Bakanlığı, güneşin zararlı etkilerinden korunma konusunda vatandaşları uyardı ve güneşten korunmanın doğru yöntemlerini açıkladı. İşte o yöntemler...


Yazın hamileliği rahat geçirmek için 7 altın öneri

Sıcakların yükselmesi nedeniyle anne adaylarının serin, rahat ve güvenli kalma konusunda bilinçli olmaları gerektiğine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, “Susuz kalmak kabızlık, halsizlik, erken kasılmalar, baş dönmesi ve hatta erken doğum gibi bir takım sorunlara yol açabilir. Günde 10-12 bardak su içmeyi hedefleyin” dedi.


Uzmanlar uyarıyor: "Mantar enfeksiyonlarında artış görüyoruz, tedaviye direnç söz konusu"

Uzmanlar uyarıyor: "Mantar enfeksiyonlarında artış görüyoruz, tedaviye direnç söz konusu" "Gelen hasta sayısı fazla, yıllarca devam edebiliyor" Son zamanlarda mantar enfeksiyonu vakalarında artış yaşandığını belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim...


Uzmanlardan önemli uyarı: Takviyeyi merdiven altından almayın! Ölüme bile yol açabilir

Türkiye genelinde binlerce gıda takviyesi ilaç gibi her yaştan vatandaş tarafından kullanılıyor. Bu talep artışıyla birlikte sahte ürün üretimi de arttı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Usta, “Bu pazar o kadar genişledi ki kötüye kullanım da doğal olarak arttı. Yüzde 3’lerdeyken kimse merdiven altı üretim düşünmüyordu. Ciddi suiistimal var. Zararlı, toksik olanlar var. Ölenler var” dedi.