Gündem

Trending:


Midedeki reflü asitini sakinleştiren içecek! Yanma ve kasılma hissi yok oluyor

Mide yanması sıklıkla yaşanabilir. Özellikle reflüsü olanlar sık sık mide yanması sorunu yaşarlar. Peki mideyi en fazla sakinleştiren içecek ne?


Bağışıklığı düşüren polen alerjisine dikkat

Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Gözeten, bağışıklığı düşüren polenlere karşı uyarıda bulundu. Polenlerin sebep olduğu alerjik reaksiyonlara karşı gözlerin güneş gözlüğü ve şapka, solunum yollarının maske, cildin ise uzun kıyafetlerle korunabileceğini bildirdi.


Osman Müftüoğlu yaşlanırken kasları dipdiri tutan tüyoyu verdi! 'Kullan ya da kaybet'

Yaşlanma süreci birçok kişinin hayatı ve sağlık durumu için çok farklı ilerleyebilir. Yaşlanmayı yavaşlatmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kas kaybını önlemek için yapılması gerekenleri tek tek anlattı.


Bu hastalıklar kalp sağlığını etkiliyor! "Ülkemizde her 3 kişiden biri, yüksek tansiyon hastası"

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin düzenlediği 45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi, Antalya’da Belek’te bulunan bir otelde gerçekleşti. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cesur, "Obezite, kontrolsüz diyabet, kronik alkol alımı, sedanter yaşam, hipotiroidi, nefrotik sendrom gibi durumlar sekonder Dislipidemi durumlarını oluşturur" dedi.


Sağlık için kilo kontrolü şart

Spor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, hareketsiz bir yaşam süren orta yaşlardaki kişilerde karın bölgesinde yağlanma, kilo alma, kan yağlarında artış, hipertansiyon ve insülin direnci ile karakterize ‘metabolik sendrom’ gelişebildiğini belirterek, sağlıklı bir yaşam için kilo kontrolü yapılması gerektiğini söyledi.


Kurutulmuş ve beyaz olanı en etkilisiymiş! Pul pul dökülen egzamayı işte böyle bitiriyor

Meyvesiyle hem çiğ hem de kurutulmuş haliyle tüketilen dut birçok farklı kullanım alanına sahip.Uzmanlar dut kurusunun el ve ayakta oluşan egzama rahatsızlığına iyi geldiğini belirtiyor. Beyaz dut kurusunun cilt sorunlarına etki edebilmesi için bu şekilde kullanmanız gerekiyor.


Çocuklarının hastalığına teşhis konulup, tedavi ettirmek istiyorlar

Ordu’da yaşayan evli çift, 10 yaşındaki çocukları Metehan’a tam anlamıyla teşhis konulup, tedavi edilmesini istiyor. Serebral palsi hastası olduğu düşünülen çocuk, akranları gibi yürüyüp oynayamadığı gibi şırınga ile özel mama ile besleniyor, sürekli olarak yatakta hareketsiz duruyor.


Ağız kokusunu sorun olmaktan çıkarın! İşte nedenleri ve yapılması gerekenler

Ağız kokusu, muhtemelen bir kişinin yaşayabileceği en rahatsız edici durumlardan biri. Bu sorunun ortaya çıkmasının farklı nedenleri var. Birçok kişi diş dolgusunun ağız kokusu yapıp yapmadığını merak ediyor. İşte detaylar...


HPV testinde yeni dönem

Op. Dr. Neslihan Gürbüz, evde yapılacak HPV testinin bir çok yönden avantajlar sunduğunu belirterek, test hakkında bilgiler verdi.


Bağışıklığa format attıran ikili! Metabolizma hızlanıyor, damarlar açılıyor

Sarımsak ve limon ikilisini uzmanlar ısrarla tavsiye ediyor. Kalp ev damar rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkileri bulunan sarımsak nasıl tüketilmeli? İşte detaylar...


Bel ve boyun ağrılarını rahatlatmak için iki etkili yöntem!

Bel ve boyun ağrılarını rahatlatmak için iki yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Birincisi yürümek iken, ikincisi düz bir zeminde kısa süreli uzanmaktır. Ancak uzanmak sadece kısa süreli rahatlama sağlayacaktır, yürümek kadar etkili olmayacaktır. Sert zemin üzerinde sırt üstü 5-10 dakikalık uzanmalar omurga ve kasların doğru postürü bulması açısından faydalı olabilir. Ancak gün içerisindeki sırt üstü yatış pozisyonunun 15 dakikayı...


Böbrek taşında bu belirtilere dikkat

Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin böbrek taşı herkeste görülebiliyor. Özellikle ağrılarla bir hayli zorlayıcı olabiliyor. Peki, böbrek taşı oluşmaması için ne yapılmalı? Hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor? Kızılay Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kafkaslı, CNN TÜRK'te anlattı.


“Tokatlanmış yanak sendromu” olarak da bilinen beşinci hastalık nedir, nasıl bulaşır?

“Tokatlanmış yanak sendromu” olarak da bilinen beşinci hastalık nedir, nasıl bulaşır?


Sağlıktaki problemlere SAĞLIKFEST ile çözüm aranacak

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından 6-7 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Sağlık Bilimleri Festivali (SAĞLIKFEST) ile dünyada sağlık alanındaki problemlerin çözümü aranacak. SOSYALFEST'te 4 kategoride yapılacak yarışmalarla yenilikçi vizyon ve yaklaşım, teknolojiler ortaya koyulacak.


1 ay boyunca tüketenin kapısına hastalık uğramıyor! Sindirimi rahatlatıyor, ödem attırıyor

Zencefil sağlığa olan faydalarıyla adından söz ettiren baharatlardan biri. Ancak 30 gün peş peşe yenildiğinde vücuda olan etkisi bambaşka oluyor. İşte 30 gün boyunca zencefil tükettiğinizde vücudunuza olacaklar...


Pityriasis Rosea : Dikkat Edilmesi Gereken Uyarı Işaretleri

Özet Genellikle göğüs, karın veya sırtta meydana gelen kırmızı pullan yükseltilmiş yamalarla sonuçlanan zararsız bir cilt döküntüsü türü. Belirtiler Yeni, şiddetli veya sürekli belirtiler yaşıyorsanız bir sağlık hizmeti sağlayıcısıyla iletişime geçi. Belirtiler şunlardır: Kırmızı yükseltilmiş, oval şekilli, pulluk yamalar (herald patches olarak adl...


İlkbaharda hangi meyve, ne kadar tüketilmeli?

Uygun dozda meyve tüketiminin bireye katkılarına değinen Diyetisyen Serkan Aksoy, “Güçlü antioksidan kaynağı olan meyveleri gün içerisinde almak hücrelerin yenilenmesine, yaşlanmanın yavaşlanmasına ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hipertansiyon, diyabet ve kalp- damar hastalıklarına yakalanmanın önüne geçilmesine katkı sağlayabilir” dedi. Uzman ayrıca bahar ayında hangi meyvelerin, ne kadar tüketilmesi gerektiğini açıkladı.


Pelvik konjesyon sendromuna karşı uzmanlar uyarıyor: "Gizli hastalık olarak biliniyor, hastalar adım atmakta bile zorlanır hale geliyor"

Toplumda kadınlarda gizli hastalık olarak bilindiği belirtilen pelvik konjesyon sendromuna zor tanı konulsa da tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alındığını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Fatma Tuğba İlal Mert, “Halk içinde yumurtalık varisi olarak da adlandırılır. Sıklıkla doğurganlık çağındaki bayanları etkileyen, 6 aydan uzun süreli karnın alt kısmında şiddetli ağrıyla gözlemlenebilen bir durum. Tedavisi olunmadığında hastalar adım...


Muş Devlet Hastanesinde bir ilk: Üç kablolu pil ile sağlığına kavuştu

Muş’ta kalp problemi nedeniyle tedavi gören hasta, kardiyoloji doktorları tarafından başarılı bir operasyonla kalbine "üç kablolu pil" takıldı.


’Halk Sağlığı Tayfaları’ eğitimleri devam ediyor

"Eskişehir'deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü" kapsamında, ilköğretim okulları öğrencilerinden oluşturulan 'Halk Sağlığı Tayfaları'nın eğitimleri devam ediyor.


Burun spreyi kronik tıkanıklığa çözüm değil

Burun tıkanıklığı ilk bakışta bakıldığında basit gibi görünse de aslında bir çok hastalığa zemin hazırlayabiliyor.


Titreme hastalığında ‘Akıllı Sesötesi Tedavisi’ Türkiye’de

Titreme hastalıklarında yeni teknoloji tedavi yöntemi olan ‘Akıllı Sesötesi Tedavisi (MRgFUS)’ Türkiye’de ilk defa Medipol Sağlık Grubu bünyesinde 2018 yılından bu yana faaliyet gösteren Parkinson ve Hareket Bozuklukları Merkezi'nde (PARMER) uygulandı.


Hem estetik hem fiziksel bir sorun: Lipödem

Lipödemin, bacaklarda bazen ise kollarda ama genellikle vücudun alt bölümünü etkileyen ve anormal şekilde yağ birikmesine neden olan metabolizma ile bağlantılı bir hastalık olduğunu söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, ortalama olarak kadınların yüzde 11’ini etkileyen lipödemin, yağın kalça ve bacaklarda düzensiz dağılmasından dolayı görüntü bakımından rahatsız edici olabildiğini, ayrıca ağrı ve diğer sağlık...


Yaz yaklaşırken estetik uygulamalara ilgi artıyor

Yaz mevsimi yaklaşırken estetik cerrahi uygulamalara ilginin arttığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Rahmi Evinç, “Her yaştan kadın ve erkek danışanlarımız botoks ve dolgu gibi kozmetik uygulamalardan vücut şekillendirme ameliyatlarına kadar farklı konularda hekimlere başvurmaktadırlar” dedi.


Diş ameliyatında implant vidası beyne saplandı! Olay nerede oldu? Ameliyat olan vatandaşın durumu nasıl?

Bursa'da diş tedavisi sırasında faciadan dönüldü. Özel bir klinikteki implant tedavisinde doktor çeneye yerleştirilecek vidayı zorlayınca vida, çene kemiğini delip hastanın beynine saplandı. Hastaneye kaldırılan vatandaş saatler süren ameliyat sonrası hayata tekrar döndü.


Hızlı inme kontrolü

AKUT inme tedavisinde en önemli unsur zaman... Zira erken müdahale hem hayat kurtarıyor hem de felç gibi sorunların önüne geçiyor. “Akut inmeye ne kadar erken müdahale edilirse tedavi sonuçları da o kadar yüz güldürücü olur” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kamil Tülüce, bu nedenle kişinin kendisi veya yakınlarının akut inme geçirdiğini düşündüğü veya anladığı anda inme tedavisi yapabilecek kapasitedeki bir hastaneye hızlıca ulaşması...


Ağrı tedavisinde yeni nesil akupunktur

Nöroloji Uzmanı Dr. Sevil Tunabayoğlu, toplumda oldukça sık görülen migren ağrıları başta olmak üzere karpal tünel sendromu, ulnar nöropati, huzursuz bacak sendromu gibi kişinin hayat kalitesini kısıtlayan ağrıların tedavisinde kişiye özel beslenme programı, yeni nesil akupunktur ve biorezonans tedavileriyle yüz güldüren sonuçlar alınabildiğini söyledi.


İmplant tedavisinde vida beynine saplanmıştı! Yaşadıklarını anlattı

Bursa’da özel bir diş kliniğinde tedavi gören ve uygulanan implant, çene kemiği ile sol gözünün arkasındaki 'orbita tabanı' olarak tabir edilen kemik çukurunu delip, beyin omurilik sıvısına giren Ramazan Yılmaz (40), yaşadığı olayı gazetecilere anlattı.


Uzm. Dr. Meltem Öner Karaçay: “Sıtmaya dikkat”

Doruk Nilüfer Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “Sıtma, insandan insana dişi anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyondur. Hayatı tehdit eden sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.


Kulak memesindeki çizgi, kalp-damar hastalığı riskine işaret edebilir

Bilkent Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Balcı, "Frank çizgisi" olarak adlandırılan kulak memesindeki çapraz çizginin, artan kalp-damar hastalığı riskine işaret edebileceğini ancak bunun asla tek başına bir gösterge sayılmadığını söyledi.


Uzmanından önemli uyarı: İşte aşı olmayanların yaydığı o hastalıklar

Dünyada aşılamanın henüz istenilen düzeye gelmediğini söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Esra Çakmak Taşkın, "Dünyada yaklaşık 20 milyon eksik aşılı veya aşılanmamış çocuk bulunmaktadır. Özellikle son birkaç yıldır dünyada kızamık, difteri, boğmaca ve diğer bazı aşı ile önlenebilen hastalıklarda salgınlar yaşanmaktadır" dedi.


Doktordan uyarı: "Ortak kullanım alanlarından mantar bulaşabilir"

Vajinal mantar enfeksiyonun kadınlarda sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, “Vajinal mantarlar cinsel yolla bulaşabildiği gibi, tuvalet, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşabilir. Hastanın şikâyetleri ve muayene bulgularına göre vajinal mantar enfeksiyonlarını teşhis etmek kolaydır. Tedaviye dirençli ve tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında ek laboratuvar...


Sosyal medyada nasıl daha az zaman geçirilir?

Günümüzde birçok insanın günlük rutini haline gelen sosyal medyada, duygusal ve sosyal ihtiyaçların karşılanması için daha az zaman geçirmenin 10 yolu:


Horlama cerrahisinde Da Vinci robotik cerrahi konforu

Doç. Dr. Çağlar Çallı, ülkemizde sayılı üniversitelerde ve sayılı özel hastanelerde mevcut olan Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılan horlama cerrahilerinin hastalara büyük konfor sağladığını ve hastaların yaşam kalitesini arttırdığını söyledi.


Uşak'ta ilkokul öğrencilerinin derse ilgisi sporla arttı

Uşak'ta bir ilkokulda öğrencilerin fiziksel gelişimini desteklemek amacıyla başlatılan "ders öncesi 15 dakika spor" uygulaması, öğrencilerin motivasyonunu artırdı.


Bahar yorgunluğundan kurtulmak için 8 öneri

Bahar ayları bazı kişiler için daha çok spor yapma, hayatı düzene sokma, sağlıklı beslenme gibi durumları çağrıştırsa da pek çok kişide isteksizlik, kaygı ve hatta depresyona bile yol açabiliyor. İşte bahar mevsimini kolay geçirmenizi sağlayacak öneriler:


45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi Antalya'da yapıldı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından düzenlenen 45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi, Antalya'da gerçekleşti. Kongrede obezite, kontrolsüz diyabet ve alkolün kalp sağlığını etkilediği vurgulandı. Ayrıca, dislipidemi, endokrin hipertansiyon ve endokrin bozucu ajanlar gibi konular da ele alındı.


Psikolojiye ilgi duyanlar "Psiko-Fest"te buluştu

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bu yıl ilki düzenlenen Psikoloji Günleri'nde (Psiko-Fest) çocuk gelişiminden spora, sosyal ilişkilerden tarihi boyuta kadar farklı alanlarda psikoloji disiplini konuşuldu.


Van kedisinde heyecanlandıran gelişme: Doğum oranı yüzde 50 arttı

Van Kedi Villası’nda bir gözü mavi, diğeri kehribar renk olan dünyaca ünlü Van kedileri, 2024 yılının ilk yavrularını dünyaya getirdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van Kedi Villasında yıl boyu 3 parti şeklinde doğumların gerçekleşeceğini, ilk doğumlarının tamamlandığını söyledi. Prof. Dr. Kaya," Doğum oranlarında geçen yıla göre göre ciddi bir artış var. Geçen yıl ilk...


Yetişkinlerin yüzde 40’ında, gençlerin yüzde 80’inde var… ‘Tavuk derisi’ hastalığından nasıl kurtulunur?

Kollarda ve bacaklarda bir sürü küçük sert yumrular şeklinde ortaya çıkan keratozis pilaris oldukça yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta cilt tüyleri yolunmuş bir tavuk derisine benzetildiği için halk arasında ‘tavuk derisi’ olarak adlandırılıyor. Bu cilt rahatsızlığının genelde evde dahi tedavi edilebileceğinden bahseden dermatologlar, hayat kurtaran detayları anlattı


D vitamini eksikliği bunama riskini artırıyor! Alzheimer ve demans sebebi

İngiltere’de yapılan uzun vadeli bir araştırmaya göre D vitamini eksikliği olanlarda bunama riskinde yüzde 19-25 oranında artış gözlendi. Düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlarda ise Alzheimer riskinde yüzde 17 azalma görülürken damar hastalığına bağlı bunama riskinde yüzde 14 azalma gözlendi.


Dünyada israf edilen gıdalar, yetersiz beslenen insanların 2 katından fazlasına yetiyor

Dünya genelinde üretilen ve hiç yenmeyen gıdalar, yetersiz beslenen kişi sayısının iki katından fazlası yani 2 milyar insana yetmesine rağmen uzmanlar, hala israfın önlenmesinin öneminin anlaşılmadığına işaret ediyor.


İlk nefesin şahidi ebeler, anne ve bebeklerini ilk günkü heyecanla buluşturuyor

Doğum esnası ve sonrasında anne ve bebekleri için ayrı bir öneme sahip ebeler, bilgi, birikim ve güler yüzleriyle mesleklerini sürdürüyor.


Çocuklarda beyin tümörünün ilk sinyali olabilir! Özellikle 3 belirtiye dikkat

Beyin tümörleri, çocuklarda lösemiden sonra en yaygın görülen 2’inci kanser türünü oluşturuyor. Çocuklarda iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinin neden oluştuğuna yönelik kesin bir veri ise henüz mevcut değil. Günümüzde tıp dünyasında atılan dev adımlar, beyin tümörlerinin tedavisinden etkin sonuçlar alınmasını sağlıyor. Prof. Dr. Memet Özek, çocukluk çağı beyin tümörleriyle mücadelede ebeveynlerin rolünün de büyük önem taşıdığını belirterek,...


Mildiyö hastalığı geçti, hasarı kaldı

Manisa’nın birçok bölgesinde geçtiğimiz yıl yaşanan mildiyö hastalığı nedeniyle bu yıl da çekirdeksiz 'sultani' üzümde verim düşüşleri tespit edildi. Hastalığın geçtiği bağlarda hasar devam ederken yaklaşık 20 salkım üzüm veren bağlar ancak 3 salkım üzüm verebildi.


Bakanlıktan hipnoza standart

Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp olarak kabul edilen hipnoza standart getirdi. Bu standart ile hipnoz sertifikası bulunan hekime ve ona yardımcı olacak sağlık personeline, uygulamaları etkin ve verimli bir biçimde yerine getirmelerini sağlayacak yeterliliğin kazandırılacağı belirtildi.


Yapay zekayla hastaneler hastaların ayağına gelecek

Yapay zeka uygulamalarının sağlıkta kullanımının yaygınlaşmasıyla teşhis süreçlerinin hızlanması ve yakın gelecekte hastaların hastaneye gitmeden tedavi almaları mümkün olabilecek.


İnsanoğlu kaç yıl yaşayabilir? Bilim insanları açıkladı

İnsanların her zamankinden daha uzun bir yaşam sürdüğü son zamanlarda araştırmalarla ortaya kondu. Bilim insanları da insanların hayatta kalmasının en fazla ne kadar süre olabileceği sorusuna yanıt aradı.


Besin tercihleri ruh sağlığını etkiliyor: Bazı besinler ruhu besliyor

Araştırmalara göre günlük yaşamdaki besin tercihleri ruh sağlığı üzerinde etkili oluyor. Ruh sağlığını olumlu etkileyen besinler neler?


Horlama ve uyku apne sendromu karıştırılmamalı

Op. Dr. Cem Karas, horlama ve uyku apnesi tedavisi hakkında bilgiler verdi.