Sağlık & Fitness

Trending:


Hastanede ’Anneler günü’ sürprizi

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ve ekibi Anneler Günü’nde hem tedavisi devam eden anneleri hem hastane personeli anneleri ziyaret ederek çiçek dağıttı. Hasta yatağında yakınlarından uzak kalan anneler ise büyük mutluluk yaşadı.


İşlenmiş domates prostat kanserinden koruyor

Üroloji ve Fitoterapi Uzmanı Op. Dr. Ömer Fatih Çelik, domateste yapılan çalışmalarda içerisinde olan etken maddelerinin prostat kanserine koruyuculuğu tespit edildiğini belirterek yüzde 35 civarlarında bir koruyuculuğu olduğunu söyledi. Domatesin çiğ değil de pişmiş yenmesi daha iyi. Mandıra ürünlerinden özellikle ağır tipte peynirler prostat kanserine yatkınlığı biraz daha artırıyor.


Uykusuzluk ve stres migreni tetikliyor

Erkeklerden daha çok kadınlarda görülen migren baş ağrısı, hava değişim dönemlerinde (mevsim dönümleri) daha çok tetikleniyor. Migren baş ağrısı daha sık ev hanımlarında ortaya çıkıyor. Özellikle lodoslu havalarda migren sorunu yaşayan kişiler dışarıyla temastan uzak durmalı.


Uzmanından hamilelere yüksek şeker uyarısı

Hamilelerin şeker hastalığı ile karşılaşma riskinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Faruk Buyru, “100 gebeden 10’nda yüksek şekerle karşı karşıya kalıyoruz. Hamilelikte yüksek şeker bebekte ani ölüm nedeni. Bu durum hem anne adayı, hem bebek açısından ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle yüksek şeker seviyeleri kontrol altına alınmazsa bebeğin kalbini etkiliyor ve ani bebek ölümü dahil bir...


Haberler: Doktorlar doğruladı! Tam 16 yıl yemek yemedi, su içmedi

Dünyanın en fakir ülkelerinden olan 123 milyon nüfuslu Etiyopya'da son günlerin en ilginç gelişmelerinden biri kayda geçti. YouTube üzerinde bir gezi kanalı olan Drew Binsky'nin yaptığı bir röportaja konuk olan genç kadın 16 yıldır yemek yemediğini hatta su dahi içmediğini iddia etti. Ülkesinde ve yurtdışında sayısız doktor tarafından kontrol edilen ve tanı koyulamayan genç kadın dünya basınında kısa sürede gündem oldu. Eski ve derme çatma bir...


Elazığ’da çölyak hastalığı farkındalık etkinliği

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 9-15 Mayıs Çölyak Haftası kapsamında, çölyak hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak üzere etkinlik düzenlendi.


Yeni randevu sistemi başladı: 65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları muaf tutulacak

Merkezi Hekim Randevu Sisteminde (MHRS) 'Onaylı Randevu' dönemi başladı. Yeni uygulamayla, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar hastaların randevusuna onay vermesi veya gelemeyeceğini sisteme bildirmesi gerekecek.


Hipovolemi : Dikkat Edilmesi Gereken Uyarı Işaretleri

Özet Kan plazmasının hacminin çok düşük olduğu bir durum. Bu hızlı kalp atışına, zayıf nabza, kafa karışıklığına ve bilinç kaybına neden olur. Belirtiler Yeni, şiddetli veya sürekli belirtiler yaşıyorsanız bir sağlık hizmeti sağlayıcısıyla iletişime geçi. Hipovolemi hipovolemik şoka yol açabilir ki bu da acil bir durumdur. Yaygın belirtiler şunlard...


“Uyku apnesi olanlarda trafik kazası riski 3 kat fazla”

Uyku bozukluğu sonucu gelişen trafik kazalarında ölüm oranının yüzde 11.4, diğer sebeplerle olan kazalarda ise ölüm oranının yüzde 5.6 bulunduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Trafik kazası yapma riski tüm sürücüler açısından değerlendirildiğinde, gündüz aşırı uyku eğilimine yol açan uyku apneli olgularda riskin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu saptanmıştır” dedi.


Hasta yataklarında çiçek sürprizi duygulandırdı

Düzce(İHA) – Düze Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, hastanede tedavi olan, çocuklarına refakat eden annelere ve hemşirelere çiçek dağıttı.


Göğüs ağrısı 10 dakikadan fazla sürdüyse dikkat! ‘Kalp krizinin 9 nedeni var’

Kalp krizi tüm dünyada en önemli ölüm sebeplerinden biri olmaya devam ediyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, kalp krizi riskini artıran 9 önemli nedeni açıkladı.


'Sabah baş ağrıları, gece boğulma şikayetleriyle uyanıyorsanız' sebebi bu hastalık olabilir!

Uyku bozukluğu sonucu gelişen trafik kazalarında ölüm oranının yüzde 11.4, diğer sebeplerle olan kazalarda ise ölüm oranının yüzde 5.6 bulunduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Trafik kazası yapma riski tüm sürücüler açısından değerlendirildiğinde, gündüz aşırı uyku eğilimine yol açan uyku apneli olgularda riskin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu saptanmıştır” dedi.


Kan hastalıkları Adana’da masaya yatırıldı

İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Özdoğu, kan hastalarının kök hücre tedavileri ile uygulanan kürler ile hastalıktan kurtulma imkanının olduğunu söyledi.


Hastanelerde onaylı randevu dönemi başladı! Onay vermeyene 15 gün yeni randevu yok

Sağlık sisteminde Onaylı Randevu dönemi bugün başladı. Artık randevu alan kişiler, bir gün önce akşam saat 20.00'ye kadar, randevusunu onaylamak zorunda. Bunu yapmayanlar aynı alanda 15 gün boyunca yeni randevu alamayacak.


Türkiye’nin ölüm istatistiği raporu: İşte en çok kayba neden olan hastalıklar ve illere göre dağılımı

Türkiye’nin ölüm istatistiği raporu: İşte en çok kayba neden olan hastalıklar ve illere göre dağılımı


Obezitenin kanserle ilişkisi tespit edildi, en çok risk kadınlar ve Batı Karadeniz’de

İsveç'te yapılan araştırmada kanser vakalarının yüzde 40'ının aşırı kilo ile bağlantılı olduğunun belirlenmesi üzerine açıklamalarda bulunan Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veli Berk, "Bu çalışma Avrupa Obezite Kongresi'nde sunularak büyük yankı uyandırdı. Bizler de biraz şaşırdık açıkçası. Normalde bilinen 13 tane obezite ile ilişkili kanser hastalığının yanı sıra bu araştırmada yaklaşık 32 tane...


5 adımda öfke kontrolü! Sakinleşmek için...

Bir şeyler yolunda gitmediğinde veya aşırı kaygı durumlarında tepki olarak ortaya çıkabilen öfke, herkesin zaman zaman hissettiği doğal bir duygu. Beklentilerin karşılanmaması, haksızlığa uğramak, kültürel baskılar, başarısızlıklar, kayıplar, öz saygı, çaresizlik veya algılanan tehditlerin öfkeye neden olabildiğini belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.


Dona dayanıklı fidan geliştirildi

Sert çekirdekli meyveler doku kültürü ile artık mevsime bağlı olmadan hastalıklardan arındırılmış olarak çoğaltılabilecek.


Kanser vakalarının yüzde 40ı obeziteyle bağlantılı

İsveç'te yapılan bir araştırmada, 4,1 milyon kişinin incelenmesiyle kanser vakalarının %40'ının aşırı kilo ile ilişkilendirildiği bulundu.


Tinnitus işitme problemi: Kahve gibi kafein içeren içecekler semptomları arttırabiliyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz semptom gösteren kişilerin muayene olmasını tavsiye etti


Sorularla diyabete genel bakış

Genel olarak diyabette sorunları yaratan, diyabetin kendisi değil, glukozun yüksek olmasıdır. Zararlı olan glukoz yüksekliğidir


Z kuşağı neden botoks yaptırıyor?

Z kuşağı neden botoks yaptırıyor? Instagram ve Snapchatın ilk günlerinde fotoğraflar genelde yemyeşil ormanların içinde ya da gün batımında masum filtrelerden geçmiş selfielerden oluşuyordu. 10 yıl ileri gittiğimizde yetenekli artırılmış gerçeklik filtreleri burunları küçültüyor, ciltleri parlatıyor, ekrandaki sizi yeni bir yüzle şekillendirip örgü...


Evde serumun cezası 100 TL!

Fenomenlerin etkisiyle moda haline gelen vitamin serumlarının hastane dışında takılmasının yasalara göre suç olduğu ortaya çıktı. Ölümcül risk taşıyan tıbbi uygulamanın TCK'ya göre cezasının sadece 100 TL olduğu öğrenildi.


Kulak çınlaması neyin habercisi? Bu alışkanlıklar kulak çınlamasını daha da kötüleştiriyor

Herhangi bir ses uyarısı olmaksızın kulaklarda ve kafa içinde algılanan ses olarak tanımlanan ‘Tinnitus’ yani kulak çınlaması; sıkça görülen bir işitme sistemi problemi. Çeşitli hastalıkların belirtisi olabilen kulak çınlaması; yaş ilerledikçe daha sık görülüyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, “Tinnitus semptomlarını etkileyen faktörler kişiden kişiye değişir. En çok da 40-70 yaşları arasında görülüyor. Genel olarak sigara içmek,...


Sadece karnında değil kalbinde de taşıyor! Hamilelikte kalpte olan değişiklikler! Dr. Demet Erciyes yazdı

Dün Anneler Günü’ydü. Bizi hayata getirene kadar karnında taşıyan, hayat veren, ondan sonra da hayatımız boyunca hem kalbinde hem de aklında taşıyan annelerimizin kıymeti kelimelerle ifade edilemez. Hamilelik boyunca annelerimizin bedeninde olan değişikliklerle birlikte varlığımız sadece karnında bir yük olarak değil kalbinde de bir yüke sebep oluyor. Bunu mecazi değil mekanik anlamda söylüyorum. Buradan size sağlıkla ilgili konuları, bilgileri...


Geçici rahatlama sağlıyor ama felce bile neden olabiliyor! AVM’lerdeki masaj koltuklarına otururken bir kez daha düşünün

Alışveriş merkezlerinde dolaşırken birçoğumuz hem kısa bir dinlenme molası hem de rahatlama hissi için masaj koltuklarına oturmuşuzdur. Bu koltuklarda masaj yaptırmak kısa süreli rahatlama sağlasa da çoğumuz tehlikenin farkında değiliz. Uzmanlar, bu koltukların yanlış kullanımının felce kadar giden ciddi problemlere neden olabileceğini söylüyor. Peki, neden bu kadar zararlı? Doçent Doktor Mustafa Çorum ile konuştuk.


Bel fıtığına bağlı yürüyemeyen hasta, ameliyat sonrası sağlığına kavuştu

Van'da 15 yıldır bel ağrısı olan hasta, mikrocerrahi yöntemiyle yapılan başarılı ameliyat sonucunda yeniden sağlığına kavuştu. Bayram Tatar isimli hasta, bel fıtığına bağlı felç geçirdiği tespit edildikten sonra acil ameliyata alındı. Ameliyat sonrası ağrılarından kurtulan Tatar, ameliyatı gerçekleştiren doktor ve ekibine teşekkür etti.


İnsanlarda işitme problemine neden oluyor! En çok 40-70 yaşları arasında görülüyor

Ses uyarısı olmaksızın kulaklarda ve kafa içinde algılanan ses olarak tanımlanan ‘Tinnitus’ yani kulak çınlaması hakkında konuşan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, sıkça görülen bir işitme sistemi problemi olduğunu söyledi. Yaş ilerledikçe daha sık görüldüğünü söyleyen Bayiz, 'En çok da 40-70 yaşları arasında görülüyor' dedi.


Sporu bu saatte yapmak 10 kat hızlı zayıflatıyor! Yağlara yok edici darbeler

Yağ yakma süreci emek istiyor. Beslenme ve egzersiz beraber yapılırsa kilo verme sağlanır. Peki en hızlı zayıflama formülü ne?


Alkol almadan sarhoş eden gizemli hastalık! Vücudu kendine kendine alkol üretiyor? Nasıl mı? İşte detaylar

Belçika'da alkollü olarak araba kullanırken yakalanan ancak ceza almadan beraat eden sürücünün hastalığı herkesi şaşkına çevirdi. Bağırsak fermantasyonu sendromu olarak da bilinen ABS, bir kişi hiç alkol almamış olsa bile kanındaki alkol oranının artması ve kişinin sarhoşluk yaşamasına neden oluyor. Uzmanlar, Otomatik mayalama sendromu (ABS) ile ilgili bakın neler söylüyor? İşte tüm detaylar...


Yağları cayır cayır yakıyor! İşte o yöntem: Yağdan kilo vermenin 6 püf noktası

Fazla kilolarından kurtulmaya çalışanların çok sık başına gelir; yağdan değil kaslardan vermek! Zira kilo vermek için yapılan kalori kısıtlı diyetler yeterli protein içermiyorsa azaltılan enerji kaslardan karşılanıyor ki bu da kas kaybına yol açıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı yağdan kilo vermenin 6 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.


'Son nefese kadar' diye söz vermişlerdi... En büyük acıyı birlikte göğüslediler... Ölüm bile onları ayıramadı

Bir insanın başına gelebilecek en korkunç olaylardan biri sevdiğini kaybetmesi... Hele o sevdiği, yıllarını birlikte geçirdiği, bir yastığa uzun süre baş koyduğu, çocuklarını birlikte büyüttüğü, hayatın getirdiği bütün acıları ve sevinçleri paylaştığı eşiyse.


Dünyanın ilk domuz böbreği takılan hastası nakilden iki ay sonra öldü

62 yaşındaki Richard Slayman, Mart ayındaki nakilden önce son aşama böbrek hastasıydı.Nakil ameliyatının yapıldığı Massachusetts General Hastanesi (MGH) Slayman'ın ölümünün domuz böbreği naklinden kaynaklandığına dair bir işaret olmadığını açıkladı. Genetiğiyle oynanmış domuzlardan yapılan organ nakilleri geçmişte işe yaramamıştı, ancak Slayman'a yapılan nakil tarihi bir dönüm noktası olarak görülmüştü. Slayman böbrek rahatsızlığının yanı sıra...


Bahar yorgunluğundan kurtulmak için 6 yol

Bahar ayları bazı kişiler için daha çok spor yapma, hayatı düzene sokma, sağlıklı beslenme gibi durumları çağrıştırsa da pek çok kişide isteksizlik, kaygı ve hatta depresyona bile yol açabiliyor. Bazı basit çözüm yöntemleri bu durumla başa çıkmayı kolaylaştırabilir. İşte bahar yorgunluğundan kurtulmak için 6 yol...


Vücuttaki iltihaplanmayı bu yöntemlerle yok edin!

Obezite, diyabet, kanser, hipertansiyon, otoimmün sistem hastalıkları ve yaşlanmanın akut değil kronik inflamasyona bağlı olduğu artık bilinen bir gerçek. Ve bunun için antiinflamatuvar ilaçların da avuç avuç kullanıldığını görüyoruz. İnflamasyonu gidereceğiz derken ilaçların her türlüsünün; ister kimyasal ister bitkisel olsun, vücudumuza zararlarını da unutuyoruz. Sadece doğal beslenme ile kronik inflamasyonu iyileştirmenin yolları var. Uzman...


Bağışıklığın dopingi 3 meyve! Hastalıkları imha ediyor, adeta ilaç

Her meyve mevsimine uygun tüketilmeli. Vitamin, mineral ve lezzet bakımından eşsiz olan meyveler düzenli tüketilmeli. Peki en sağlık ve bağışıklığı kuvvetlendiren meyveler hangileri?


"Hareketsiz yaşam, baş dönmesini tetikliyor"

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Çekiç, baş dönmesine en sık kulakla ilgili sorunların neden olduğunu belirterek, “Kristal oynaması diye nitelendirdiğimiz pozisyonel vertigoda iç kulaktaki denge merkezinden kristal şeklinde mikroskopik düzeydeki parçacıklar, yine iç kulakta yer alan yarım daire kanallarına kaçak yapar. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, kafa travmaları, stres, hareketsiz yaşam tarzı ve rakım değişiklikleri bu hastalığı...


Yelda Başaran Sağlık için yeşile sarıl

Yeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, ruh durumunu olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Peki beslenmemizde hangi yeşil renkli sebzeler psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. İşte bu haftaki yazımızı okuduktan sonra beslenmenizde yeşil sebzelere yer verdiğinizde daha sağlıklı ve zinde hissettiğinizi göreceksiniz.


Harvard'daki Türk doktordan yüzde 30 zayıflatan yöntem! Obezite tedavisinde büyük devrim

Harvard Tıp Fakültesi’nde obeziteyle mücadele çalışmaları yapan Dr. Mehmet Furkan Burak, geliştirdikleri yüzde 30 kilo verdiren ve kalp krizi riskini de azaltan tedavi yöntemini anlattı.


Hemşirelik Kulübü’nden çocuklara etkinlik

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Kulübü Öğrencileri tarafından 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla ERUHEM KANKA etkinliği düzenlendi.


Tıkalı damarları açan 6 alışkanlık! Kalbiniz saat gibi sağlam çalışacak

Kalp ve damar rahatsızlıklarına çok fazla rastlanıyor. Özellikle kötü beslenme alışkanlığı damarları tıkıyor. Peki hangi 6 alışkanlık tıkalı damarları açıyor?


Sıcak yemek yedi ölümden döndü!

Sıcak yemek yedi, nefes alamaz hale geldi. 6 gün boyunca komada kalan çocuk ölümden döndü... Kars'ta yaşayan 6 yaşındaki Muhammet Emir Çiçek, sobanın üstünde pişen sıcak patatesi yedi. İşte o sıcak yemeğin ardından hastanelik oldu. Dahası 6 gün boyunca komada kaldı.


Hamilelikte stres zekâyı düşürüyor

Birçok araştırma, hamilelerin ruh sağlığının karınlarında taşıdığı çocukların fiziksel ve psikolojik gelişiminde büyük rol oynadığını gösteriyor. Danimarka’daki Odense ÜniversitesiHastanesi’nin çalışmasında ise hamilelerin yüksek düzeyde stres yaşamasının doğacak erkek bebeklerin zekâ seviyesini düşürebildiği ortaya çıktı. Hamilelerin üçüncü ‘trimester’de yaşadığı yüksek düzeydeki stresin erkek bebekleri çok daha olumsuz etkilediğinin...


İngiltere'de işitme engelli bebek gen tedavisiyle duymaya başladı

İngiltere'de doğuştan işitme engelli olan 18 aylık bir bebek, gen tedavisi yöntemi ile işitme cihazı olmadan duymaya başladı.


Dikkat! Baş dönmenizin neden bu olabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Çekiç, baş dönmesine en sık kulakla ilgili sorunların neden olduğunu belirterek, “Kristal oynaması diye nitelendirdiğimiz pozisyonel vertigoda iç kulaktaki denge merkezinden kristal şeklinde mikroskopik düzeydeki parçacıklar, yine iç kulakta yer alan yarım daire kanallarına kaçak yapar. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, kafa travmaları, stres, hareketsiz yaşam tarzı ve rakım değişiklikleri bu hastalığı...


Pekmeze 1 kaşık ekleyin! İltihabı adeta vakumlayan favori ikili...

Özellikle eski dönemlerde yaygın tüketilen bu ikili, sağlık için tam bir bağışıklık deposu. Tek tek tüketildiğinde inanılmaz faydaları olan pekmez ve zencefil, vücuttaki iltihabı adeta vakumluyor. Sağlığınızı iyileştiren bu ikili bakın nelere etki ediyormuş.


300 TL altındaysa dikkat! Tüketicinin sağlığını tehdit ediyor

Bal üretiminin başladığı Mersin'de arıcılar, glikoz ve aromatik maddelerle üretilen ürünlere dikkat çekerek, gerçek balın maliyetinin 200 TL olduğunu, 300 TL'nin altında satılan hiç bir ürünün bal olmadığına vurgu yapıp vatandaşları uyardı. Arıcılar, bu ürünlerin arı görmeden fabrika ortamında glikoz olarak tabir edilen ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay olarak elde edildiğini, bunların hem arıcılığı hem de tüketicinin sağlığını...


Bu beslenme hataları bahar yorgunluğunu artırıyor

Yağmurlu, soğuk kış günlerinin ardından gelen daha güneşli, daha sıcak günler pek çok kişi için “yorgun, bitkin, neşesizlik” yakınmalarına yol açarken, diyetisyen Hande Selin Ok, “Bahar yorgunluğu” olarak adlandırılan bu duruma karşı “beslenme formülü” önerdi. Ok, “Şeker ve şekerli yiyecekleri azaltın, yerine günde 2-3 porsiyon taze ve kuru meyve tüketin, bol sıvı alın. Sofranıza bahar gelsin” dedi.


Bahçe işleri ile uğraşmak uyku kalitesini arttırıyor

Bilim insanları tarafından yapılan araştırma, bahçeciliğin sürekli bir etkinlik olarak yapılmasının uyku problemlerini azalttığını ve uykunun kalitesini arttırdığını gösteriyor


Bu belirtileri göz ardı etmeyin: Tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir!

Orta kulak iltihabının çoğunlukla çocuklarda görülen bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Uzuner, “Genellikle çocukları etkiler ancak yetişkinleri de etkileyebilir. Kulak içinde bulunan orta kulak bölgesindeki sıvı birikimi ve enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Eğer zamanında müdahale edilmez veya yanlış tedavi uygulanırsa, orta kulak iltihabı ciddi işitme kaybına neden olabilir” diye konuştu.