EPILEPSI NöBETINE çIPLI öNLEM

İngiltere'de epilepsi hastası 13 yaşındaki Oran Knowlson'un kafatasına nöbetleri kontrol altına almak için bir çip yerleştirildi. Knowlson, dünyada bu yöntemin denendiği ilk hasta oldu.

İngiltere'de yaşayan Oran Knowlson (13) üç yaşında epilepsi nöbetleri geçirmeye başladı. Beyindeki anormal elektriksel aktivelerle oluşan epilepsi nöbetlerini günde 20-100 arası geçiren Knowlson'a, şimdiye kadar sadece ilaç tedavisi uygulandı. Otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalıkları da olan çocuğun beynine, elektrik sinyalleri gönderen bir çip takıldı. Beyne yerleştirilen sabit bir akım yayan nöröstimülatör cihazı, anormal sinyalleri engellemeyi veya bozmayı amaçlıyor. Cihaz gündüz nöbetlerini yüzde 80 oranında azalttı.

Oran Knowlson, televizyon izlerken veya başka şeylerle uğraşırken cihazı her gün kablosuz kulaklıklar aracılığıyla şarj ediyor.

Bu tedavinin uygulandığı ilk kişinin Knowlson olduğunu belirten beyin Cerrahı Martin Tisdall, 'Bu çalışma, derin beyin stimülasyonunun bu ciddi epilepsi türü için etkili bir tedavi olup olmadığını belirlememize olanak tanıyor. Çocuklarda yararlı olan yeni bir cihaz tipini de araştırıyoruz çünkü implant göğüste değil kafatasında. Bunun potansiyel komplikasyonları azaltacağını umuyoruz' dedi. Tedavi sonrası binicilik dersleri alan Oran cihaz açıkken bunu hissedemiyor. Anne Justin ise oğlunun daha mutlu olduğunu ve 'çok daha iyi bir yaşam kalitesine' sahip olduğunu söyledi.

2024-06-25T05:37:33Z dg43tfdfdgfd