Sağlık & Fitness

Trending:


Sağlık için pedal çevirdiler

Aydın Gençlik Merkezi, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdiği bisiklet turunda, hem sağlık hem topluma katkı sunmak için pedal çevirdi.


Süper bakteri kabusu

Antibiyotiklere direnç kazanarak tedavileri zorlaştıran bakteri veya patojen türleri olan süper bakteriler, küresel sağlık için artan bir tehdit olarak kabul ediliyor. “The Lancet” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 1990-2021 yılları arasında dünya genelinde antimikrobiyal direnç (AMR) olarak da adlandırılan süper bakteriler nedeniyle yılda bir milyondan fazla insan öldü. Yaşlılar savunmasız Çalışmada, süper bakterilerden kaynaklanan 5 yaş...


Basit unutkanlıkla başlıyor, sinsice ilerliyor! Unutkanlığınızdan ne zaman endişe etmelisiniz? 9 Soruda Test Edin!

En yakınlarını hatırlayamamak, evinin yolunu bulamamak, konuşurken konuyu unutmak, aynı soruları tekrar tekrar sormak… Eski bilgiler ve yaşanmışlıkları net şekilde hatırlarken, yakın zamanda yaşananları ise unutmak! Prof. Dr. Neşe Tuncer, Alzheimer hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları anlattı. İşte detaylar...


TÜİK, yaşam süresi en uzun ili açıkladı... Kentteki yaşlılar, sağlıklı yaşamın sırrını anlattı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz....


Protein tozunda risk faktörlerine dikkat! ‘Kas yapayım’ derken sağlığınızdan olmayın! Bu besinlerin her biri doğal protein kaynağı

Kemiklerde erimeden alerjiye, karaciğer ve böbrek sorunlarından kansere… Son yıllarda özellikle kas kültesini artırıp vücut geliştirmek amacıyla da kullanılan protein tozları, uzmana danışılmadığında ve bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığı ciddi şekilde tehlikeye atabiliyor!


Bebeksi cildin yapı taşı bu formüller! Su içmek yeterli değil

Tertemiz ve pürüzsüz cildin bakım tüyoları merak ediliyor. Günlük 2 litre su içmek cildi neme doyurur. Şeker ve trans yağdan uzak bir beslenme şekli cildi yeniler. Peki cilt dostu bakım sırları neler?


Parkinson’un Levodopa Karbidopa İntestinal Jel tedavi yönteminden başarılı sonuçlar elde edildi

Halk arasında titrek felç olarak da bilinen Parkinson hastalığına karşı geliştirilen tedavi yöntemlerinden biri olan ve Türkiye'de sayılı merkezlerde yapılan Levodopa Karbidopa İntestinal Jel tedavisi, Bucak Devlet Hastanesi'nde uygulanan 4 hastada başarılı sonuçlar ortaya koydu.


Gelişmiş 10 ülke arasında en kötü sağlık sistemine sahip devlet ABD oldu

Avustralya, Hollanda, İngiltere, Yeni Zelanda, Fransa, İsveç, Kanada, İsviçre, Almanya ve ABD’nin sağlık sistemlerini analiz edildi. En iyi performans gösteren sistemin Avustralya’da olduğu ortaya çıkarken, ABD, açık ara farkla en kötü sağlık sistemi olarak görüldü.


Adli tıp uzmanlarına sorduk... Ölüm sıvısı ‘katil amca’ mı demek

Adli Tıp Narin’in boğularak can verdiği kanaatine varmış, ölüm sıvısının da amca Salim Güran’ın eline, oradan da aracının direksiyonuna ve koltuğa bulaşmış olabileceği değerlendirilmişti. Peki bu bulgular failin amca olduğunu gösterir mi? Ya da katili işaret eder mi? Uzmanlar, Hürriyet’e yorumladı...


Obezite, diyabet, depresyon, anksiyete! ‘Nedeni uykusuzluk olabilir, ciddiye alın’

Hayatın vazgeçilmez bir parçası olan uyku, zihnimizin dinlenip yenilenmesini sağlıyor. Son yıllarda artan yoğun yaşam temposu ve stres ortamlarının, birçok insanın uyku düzenini olumsuz etkileyerek, yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyen Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.


Dünyada ilk kez bir gergedanın bacağındaki kırık ameliyatla tedavi edildi

İngiltere'de bacağında kırık bulunan Amara isimli gergedanı tedavi etmek için yapılan operasyon, alanında dünyadaki ilk ameliyat oldu.


Uzmanlar uyardı: “Covid-19 organlarımızı etkilemiş olabilir”

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sona erdi ancak hastalığı geçirenler üzerindeki etkileri bilim dünyası tarafından tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlar, koronavirüsün basit bir solunum yolu hastalığından çok daha fazlasına neden olabileceğini ve vücuttaki organları etkileyebileceğini söyledi.


Mikroplastikler her yerde: Anne sütünde, şişe sularda, yağan karda... Şimdi de beyin dokusunda tespit edildi!

Plastik kirliliğiyle ilgili sorunlar giderek daha ciddi bir hal alıyor. Mikroplastik adı verilen küçük plastik parçacıkları, daha önce akciğerlerimizde, kanımızda, Antarktika'da yeni yağmış karda, anne sütünde ve şişelenmiş sularda tespit edilmişti. Yeni bir araştırma, bu plastiklerin artık beynimize kadar ulaştığını ortaya koydu.


Kayıp ve kaçırma vakalarında büyük rol aileye düşüyor

Kayıp ve kaçırma vakalarını önlemenin temel kuralının, ebeveynlerin çocuklarını etkili ve aktif gözetmeleri olduğu uyarısında bulunan uzmanlar, aktif gözetimin hem çocuklar ile aileler arasındaki güvenli bağı güçlendirirken hem de hedef olan çocuğa zarar vermeyi planlayan kişilerin de bu isteklerinden vazgeçmesini sağladığına dikkat çekiyor.


50 yaş üstüne yılda 1 kez prostat muayenesi tavsiyesi

Erkeklerde en sık görülen kanser türünün prostat kanseri olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Tombul, “Kanser taraması için özellikle 50’li yaşlardan sonra erkeklere yılda 1 kez prostat muayenesi öneriyoruz” dedi.


Çocuklarda çağın tehlikesi obezite: Dijitalleşmeyi avantaja çevirin

Çocukluk çağında giderek daha fazla görülen obezite, sadece fazla kiloları değil, çeşitli hastalıkları da beraberinde getiriyor. Çocuklarda obezite tehlikesine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, çocukları bu riskten korumak için beslenmeden fiziksel aktiviteye, dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.


İnsan vücudu ambalaj oldu

Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı’ndan Dr. Birgit Geueke ve ekibi tarafından yapılan araştırma, insan vücudunda çok sayıda ambalaj kimyasalı bulunduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, daha önce plastik, kağıt, cam, metal ve diğer malzemelerden yapılmış ambalajlardan gıdalara geçen 14 bin gıda temas kimyasalını “FCC” olarak kategorize etmişti. Bunlar aynı zamanda gıda yapımının diğer kısımları olan taşıma bantlarından veya mutfak...


Kumar bağımlılığında intihar riski

Psikiyatri Uzmanı Dr. Aysu Yakın Olgun, “Tıpkı ağır ruhsal hastalıklarda olduğu gibi, kumar oynama bağımlılığında da intihar riski artmıştır. Bu sebeplerle, tedavi yaklaşımı büyük önem taşımaktadır. Günümüzde tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi bulunmakla birlikte, bilişsel davranışçı terapi ve motivasyonel görüşme gibi psikoterapilerle desteklenmesi gerekmektedir” dedi.


Van’da tedavi olamayan genç kadın, nadir görülen hastalığına İzmir’de şifa buldu

Van’da yaşayan Güler Örnek Taşdemir, halsizlik, kas ağrısı, böbrek rahatsızlığı gibi şikayetleri sonrasında paratiroid bezinde problem olduğunu ve bu bezin olması gerektiği gibi boyun bölgesinde değil, nadir rastlanan şekilde iman tahtasının arkasında olduğunu öğrendi. Başvurduğu hastanelerde Taşdemir’e göğüs kemiği açılarak açık ameliyat yapılabileceği söylendi. Ancak Taşdemir, bir gazete haberiyle bu ameliyatın daha önce Prof. Dr. Özgür...


Victoria's Secret meleği Bianca Balti kansere yakalandı! Bu belirtilere dikkat! 'Yılda yaklaşık 106,000 kadın hayatını kaybediyor!'

Victoria's Secret modeli olduğu dönemde podyuma damga vuran Bianca Balti, yumurtalık kanserine yakalandı. Bu süreçte yaşadıklarını takipçileriyle paylaşan 40 yaşındaki İtalyan model açıklamasında "Önümde uzun bir yol var. Ama bunun üstesinden geleceğimi biliyorum" ifadelerine yer verdi. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre bu hastalık halsizlik, kabızlık, idrar yolu şikayetleri, yeme güçlüğü, sırt ve karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya...


Dr. Demirkıran: "Çocuklarda ihmal edilen geniz eti ciddi sorunlara kapı aralayabiliyor"

Medline Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semih Demirkıran, "Büyüyen ve oldukça fazla miktarda mikrop barındıran geniz eti, yakın komşuluğu nedeniyle tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonlarına zemin hazırlamasının yanı sıra çocuklarda hırçınlık ve iştahsızlık gibi problemleri de beraberinde getirebiliyor" dedi.


3 gün tüketen yaşıyor! Demirde pekmezi sollayan, kan şekerini düşüren süper besin

Süt, özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve yetişkinler için önemli bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Ancak herkes süt tüketmeyi sevmez ya da laktoz intoleransı gibi sebeplerle sütü tolere edemez. Süt tüketmeyenler için birçok faydalı alternatif besin mevcuttur. Bu alternatiflerden biri de son yıllarda süper tahıl olarak ün kazanan kinoa.


Damar yollarını tazyikli suyla yıkıyor! En temizleyici bitki yoğurtla tüketin

Roka yoğurtla tüketilebilen sağlıklı bitkidir. Roka kalp ve damar yollarını temizliyor. Kemikleri kuvvetlendiren rokanın muadili yok. Peki yüksek C vitamini içeren rokanın faydaları neler?


Kırk yıl hatırı değil kırk kuralı var! Vücuttaki vitaminleri silip süpürüyor

Kahve içmek çoğumuz için bir rutindir. Hem lezzetli oluşu hem de tok tutuşuyla kahve gerçek bir hayat kurtarıcı içecektir. Ancak bugüne dek kahveyi tüketirken bazı hatalar yapmış olabiliriz. Kahvenin yanında tüketilmemesi gereken ürünler olduğunu duymuş muydunuz?


Flavonoid bakımından zengin gıdaların demans riskini azaltabileceği belirtildi

Kuzey İrlanda'da yapılan bir araştırma, çilek ve çay gibi flavonoid bakımından zengin gıdaların daha fazla tüketilmesinin, demans (bunama) riskini azaltabileceğini ortaya koydu.


Türk doktor, "endoskopik tüp mide" uygulamasında, Harvard'ın yetkilendirdiği tek yabancı hekim oldu

"Endoskopik tüp mide" tedavisinde, Harvard Üniversitesi'nin yetkilendirdiği ilk yabancı doktor Türkiye'den Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Şimşek oldu.


Kastamonu'da Kaybolan İki Genç İçin Arama Çalışması Başlatıldı

Kastamonu Cide'de kaybolan iki genç için yoğun arama çalışmaları sürüyor. Sağlıkları iyi.


Alzheimer hastalarının hayatlarını kolaylaştıracak iş birliği

Nilüfer Belediyesi, Alzheimer hastalığı alanındaki örnek projelerine bir yenisini ekledi. Türkiye Alzheimer Derneği Bursa Şubesi ile imzalanan protokol ile Alzheimer hastalığı konusunda farkındalık artırılarak, hasta ve hasta yakınlarının hayatlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapılacak.


Yemek kartı için dikkat çeken karar! Şimdi ne olacak?

Danıştay’da uzun süredir görülmekte olan bir davada nihayet karar açıklandı. Bu kararla birlikte ayni yardım yemek kartı uygulamasına yeniden geri dönüldü. Daha açık ifadeyle, yemek kartları aracılığıyla çalışanlara yemek yardımı yapılması durumunda geçmişte olduğu gibi yardım tutarı fark etmeksizin işverenlerden sigorta primi işçi ve işveren payı alınmayacak. Milliyet Gazetesi'nden Cem Kılıç'ın yazısı...


Lenfoma Belirtilerine Dikkat!

Ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri lenfoma belirtisi olabilir. Erken tanı için hekime başvurun.


Prof. Dr. Berkan Reşorlu 7 soruda mesane tümörleri

Dünya genelinde bakıldığında mesane kanseri erkeklerde en sık izlenen 7. kanser türüdür. Cinsiyetten bağımsız olarak ise en sık izlenen 11. kanser türünü oluşturmaktadır.


Yeni keşfedilen kan grubuna "MAL" ismi verildi

50 yıldır devam eden araştırmalar sonucunda yeni bir kan grubu sistemi tanımlandı


Balığın 10 faydası! Eylül ayında tüketilecek balıklar neler? Hangi balık kaç kalori...

Eylül ayı, Türkiye'de balık sezonunun başladığı bir dönem olarak kabul edilir. Balığın sağlık için oldukça faydalı olduğunu ve dengeli tüketiminin sağlık ve yaşam kalitesini artırabildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Balık, içerdiği Omega 3 ve vitaminler ile kalp ve göz sağlığı başta olmak üzere birçok hastalığa karşı oldukça faydalı. Düzenli balık tüketimi ayrıca kas gelişimini de destekler ve kilo kontrolüne katkı sağlar” dedi.


Okulda doğru kıyafet ve ayakkabı seçimi önemli

Okula giden çocukların yaklaşık 6-8 saati okulda geçirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “Çocuklar hava değişimlerine karşı ince ve kat kat giydirilmelidir. Kalın, hava almayan tek kat kıyafetlerden sakınılmalıdır. Okul çağı çocuklarında ayakkabıların sağlığı kadar biçimi de önemlidir” dedi.


Ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri lenfoma olabilir

Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Anıl Berk, 40 yaşından sonra en çok görülen kanser türünün lenfoma olduğunu açıklayarak ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri olanların erken tanı için hekime başvurmasını istedi.


Yanlış botoks ölüme yol açabilir

Gaziantep Şehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Zeynel Önder, bilinçsizce yapılan botoks uygulamalarının tehlikelerine dikkat çekti. Dr. Önder, merdiven altı ortamlarda uygulanan botoks ve yanlış ilaç kullanımının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtti.


Her 19 kişiden 1'i prostat kanseri riskinde

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, dünyada her 19 kişiden 1'i prostat kanseri riskinde olduğunu söyleyerek, "Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin ise 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli olarak muayene olması gerekir" dedi.


İşlevini yerine getiremeyen beyin hücreleri, obezite ve diyabete yol açabiliyor

Avustralya ve Kanada'dan araştırmacılar, işlevini tam olarak yerine getiremeyen beyin hücrelerinin insanları fazla tüketime teşvik ederek obezite ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açabildiğini tespit etti.


Glutensiz yemekler yarıştı

Glutensiz yemekler yarıştı Kocaelinin Çayırova Belediyesi ve Çayırova Glutensiz Yaşam Derneğinin birlikte düzenlediği "Ulusal Glutensiz Yemek Yarışması", dün Çağdaşkent Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. 11 ilden gelen dernek temsilcileri ve aşçıların katıldığı yarışmada, şefler lezzetlerini glutensiz şekilde sergiledi. Uşak, Bursa, Kütahya, Koc...


Prostat büyümesini erken fark etmek yaşam kalitesini artırır

İyi huylu prostat büyümesi, yaş ilerledikçe prostat bezinin büyümesiyle ortaya çıkan bir durum. Yaşla birlikte prostat bezinin büyümesinin idrar yollarını sıkıştırarak çeşitli sorunlara neden olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Akyıldız, “Erken aşamada yapılan müdahaleler, sağlık sorunlarının büyümesini engeller ve yaşam kalitesini artırabilir” dedi.


Keşfedilmesi tam 50 yıl sürdü, kimsede görülmemişti! Yeni kan grubu: 'MAL'

Bilim insanları, tam 50 yıl önce bir hastanın kanını incelerken insanların yüzde 99,9'unda bulunan 'AnWj' antijenini bu hastada bulamamıştı. Bu durumu çözmek için araştırmalara başlayan uzmanlar yeni bir kan grubu belirledi: MAL. İşte araştırmalar sonucunda elde edilen veriler ve merak edilen tüm detaylar.


Yeni araştırma sonuçları ortaya koydu: Bu gıdalar demans riskini azaltıyor

Kuzey İrlanda'da yapılan bir araştırma, çilek ve çay gibi flavonoid bakımından zengin gıdaların daha fazla tüketilmesinin, demans (bunama) riskini azaltabileceğini ortaya koydu.


Kemik iliği nakli hayata tutunmalarını sağladı: Şanlıurfalı kardeşler sağlığına kavuştu!

Hayatlarını Şanlıurfa'da devam ettiren 2 kardeş, Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastalığıyla zorlu bir mücadele verdi. Geçirdikleri bu sıkıntılı sürecin ardından yapılan başarılı kemik iliği nakli ile hayata yeniden tutundular. Şimdi ise sağlıklı bir yaşam sürmenin mutluluğunu yaşıyorlar. İşte tüm detaylar...


Polikistik over sendromu için beslenme önerileri! Dilara Koçak yazdı...

Dünyada en sık görülen hormon bozukluklarından biri polikistik over sendromunun (PKOS), yaklaşık her 10 kadından birini etkilediğini biliyor musunuz? Eylül, polikistik over farkındalık ayı. Ben de eylül bitmeden bu konuda güncel araştırmaları ve beslenme yönünden dikkat edilmesi gerekenleri paylaşmak istedim.


Op. Dr. Kaya: “Safra kesesi taşlarından laparoskopik yöntemle kurtulmak mümkün”

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ferudun Kaya, safra taşlarının genellikle kolesterolden veya safra pigmentlerinden oluştuğunu belirterek, “Safra taşları çoğunlukla ağrısız olabilir, ancak bazı hastalarda ciddi semptomlara yol açabilir. Laparoskopik kolesistektomi safra taşı kaynaklı semptomların tedavisinde en etkili ve güvenli yöntemlerden biridir” dedi.


AŞIRI TERLEME SORUNU OLANLAR DİKKAT! Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi: ‘Avuç içleri anında kuruyor’

Stres, egzersiz, ısı artışı ve genetik unsurların yanı sıra diyabet, obezite, menopoz, gut hastalığı, troid sorunu gibi faktörler aşırı terlemenin nedenleri arasındadır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu terleme sorunundan muzdarip kişiler için 3 bitkiden oluşan bir kür önerdi. Bu kür, avuç içlerini anında kurutup terlemeye sebep olan bütün faktörleri ortadan kaldırıyor. İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği terleme karşıtı kür…


Aşılardan önce veya hemen sonra kullanılan ateş düşürücü etkinliği azaltıyor

Denizli Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlter Paydur, aşılardan önce veya hemen sonrasında çocuklara ateş düşürücü ilaç vermenin aşının etkinliğini azalttığını belirtti.


Kokusu limon şekli patates gibi! Altın gibi gramla satılıyor, dört koldan şifalı

Zencefil çayının mideyi ve sindirimi desteklediği ispatlandı. Zencefil özellikle soğuk algınlığına birebir. Kan şekerini de dengede tutan zencefil bitkisi göğüs hastalıklarına da iyi geliyor.


Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarının tedavisinde bitkisel ilaçlar araştırılıyor

Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarının tedavisinde bitkisel ilaçların geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürüten Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin, planladıkları proje ile doğal kaynakların sağlık alanındaki potansiyelini geliştirmek istediklerini söyledi.


Yavru Kedi, Yemek Borusu Hastalığı Nedeniyle Tavuk Sesi Çıkartıyor

Eskişehir'de yemek borusu genişleyen yavru kedi 'Kupa', tedavi sonrası sıcak bir yuva arıyor.