ALDığıNıZ PROTEINLER IDRARLA GIDIYOR OLABILIR! BESLENMEDEKI DEğIşIKLIK BöBREKLERIN IşLEVINI YERINE GETIREBILIR

Böbreklerin filtreleme işlevindeki aksaklıklar, vücut için hayati öneme sahip proteinlerin idrarla kaybına neden olabiliyor. 'Protein kaçağı' olarak bilinen bu durum, bir sağlık sorununun belirtisi olsa da, beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerle önlenebiliyor. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, bu konuda bilgi verirken, protein kaçağını önlemeye yardımcı olacak beslenme önerilerini de paylaştı.

Proteinüri olarak adlandırılan protein kaçağı, idrarda normalden fazla protein bulunması durumudur. Böbrekler, kanı atık maddelerden arındırırken gerekli proteinleri koruyarak dolaşımda kalmalarını sağlar. Ancak, proteinüri durumunda bu filtreleme işlevi bozulur ve proteinler idrarla kaybedilir. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, "Diyetle alınan protein miktarını, özellikle et, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinleri azaltmak, böbreklerin üzerindeki yükü hafifletebilir." diyerek, böbreklerin daha rahat filtreleyebileceği fasulye, mercimek, tofu ve fındık gibi bitkisel protein kaynaklarının tercih edilmesini öneriyor.

TUZ ALIMINI SINIRLAMAK ÖNEMLİ

Aşırı miktarda tüketmemek için protein alımının takip edilmesini tavsiye eden Arslan, yüksek sodyum alımının böbrek sorunlarını daha da kötüleştirdiğini belirterek “İşlenmiş ve tuzlu gıdalardan kaçının ve taze bütün gıdaları tercih edin. Yiyeceklerinizi çeşnilendirmek için de tuz yerine otlar ve baharatlar kullanın” dedi.

Susuz kalmamanın altığını çizen Arslan uygun hidrasyonun sürdürülmesinin çok önemli olduğunu, ancak aşırı su almamaya da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi ve doğru sıvı alımı konusunda sağlık uzmanından tavsiye alınmasını belirtti.

POTASYUM ALIMINA DİKKAT

Fosfor ve potasyum alımının da sınırlanması gerektiğini ifade eden Arslan “Böbrek fonksiyonu bozulduğunda kan dolaşımınızda birikebilen fosfor ve potasyum alımınızı sınırlamanız gerekebilir.

Bu mineraller açısından zengin gıdalar arasında süt ürünleri, kuruyemişler, tohumlar ve bazı meyve ve sebzeler yer alır. Doktorunuz veya diyetisyeniniz size özel önerilerde bulunabilir” açıklamasında bulundu.

YAĞSIZ SÜT ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİN

Süt ürünlerinin ve yağsız et kesimlerinin az yağlı veya yağsız versiyonlarının tercih edilmesini tavsiye eden Arslan et ve süt ürünlerinde düşük yağlı ürünlerin tercih edilmesinin böbrekler üzerindeki iş yükünü azaltmaya yardımcı olduğunu vurguladı.

Arslan son olarak daha küçük ve sık öğünler yenilmesini hatırlatarak “Gün boyunca daha küçük öğünler yemek, kan şekeri seviyenizi dengelemeye ve böbrekleriniz üzerindeki yükü azaltmaya yardımcı olabilir.” Dedi.

2024-06-21T04:14:57Z dg43tfdfdgfd