20 YıL BOYUNCA KAN SULANDıRıCı KULLANAN HASTANıN KALBINE TıPA TAKıLDı: YüRüYEMEZ HALE GELDI, MIDE KANAMASı TEşHISI KONDU

20 yıl önce kalp krizi geçiren ve kan sulandırıcı kullanmaya başlayan 75 yaşındaki bir hastanın kalbine tıpa takıldı. Yürüyemez hale gelen ve kan değeri 4'e düşün hastaya anında müdahale edilirken, mide kanaması teşhisi konduğu öğrenildi.

Bartın'da yaşayan ve 20 yıl önce kalp krizi geçiren 75 yaşındaki emekli iş insanı Mahmut Ata Sayın, kalbinde ritim bozukluğu geliştiği için kan sulandırıcı kullanmaya başladı. 1 ay önce halsizlik şikayetiyle doktora giden yaşlı adam mide kanaması geçirdiğinden şüphelendi ancak test negatif çıkınca tedavi olamadı. Durumu gittikçe kötüye giden Sayın, İstanbul'daki doktoru Prof. Dr. İbrahim Halil Tanboğa'nın kapısını çaldı. Kontroller sırasında yine rahatsızlığı anlaşılmayan hasta, yürüyemez hale geldi. Kan değeri 4'e düşünce hemen müdahale edilen Sayın'a mide kanaması teşhisi kondu. Kalbinde ritim bozukluğu olan ancak mide kanaması nedeniyle kan sulandırıcı verilemeyen hastanın beynine pıhtı atmaması için nadir gerçekleştirilen ve herkese uygulanamayan bir operasyon yapıldı. 1 saat süren ameliyatta hastanın göğsünü açmadan kalbin sol üst kulakçığının küçük bir uzantısı olan ve pıhtı oluşumunun sıkça gözlemlendiği sol atriyal apendiks bölgesine tıpa takıldı. Sağlığına kavuşan Sayın, 'Şu anda çok iyiyim. Sağlıklı bir hayat için doktorum dediklerine harfiyen uyacağım. Artık kan sulandırıcı kullanmayacağım' dedi.

'20 YIL BOYUNCA KAN SULANDIRICI KULLANDIM ŞİMDİ İYİYİM'

Uzun süredir kan sulandırıcı kullandığını söyleyen Sayın, 'Yapılan tahlillerde hemoglobinin 4'e düştüğü görüldü. Hemen endoskopiye girdim orada kanama olduğunu tespit ettiler. Kullandığım kan sulandırıcıların buna sebebiyet verdiği tespit edildi. O kanama giderildikten sonra, doktorum bundan sonra kan sulandırıcı kullanmamam ve pıhtı atma tehlikesinin minimuma indirilmesi için bu operasyonu düzenledi. Şu anda çok iyiyim. Yaklaşık 20 sene kan sulandırıcı kullandım. İnşallah bundan sonra kullanmayacağım. Ameliyat bir saat sürdü. Ameliyattan sonra en ufak bir sıkıntı çekmedim. Hastanede herkes çok ilgiliydi. Başta doktorum olmak üzere herkese teşekkür ediyorum' dedi.

'OPERASYON NETİCE VERDİ'

Uzun süredir kalp hastası olduğunu belirten Sayın, operasyonun faydalı olduğunu ifade ederek 'Bartın'da oturduğumuz için oradaki doktorlarla temas halindeydik. Daha sonra İbrahim hocayla tanıştım ve 10 senedir kendisinin hastasıyım. Doktor bol bol yürüyüş yapmamı, yemeklerime dikkat etmemi ve sağlıklı bir hayat yaşayabilmek için de konforun geçerli olduğunu söyledi. Doktorumun dediklerini dinleyerek yaşamıma devam edeceğim. Böyle bir ameliyata vesile olduğum için mutlu hissediyorum. Çünkü bu tür yeniliklerin herkes tarafından benimsenmesi ve yayılması gerekiyor. Operasyon çok güzel netice verdi. Hem kan sulandırıcı tehlikeniz yok hem pıhtı atma tehlikesi yok dolayısıyla hocamın tavsiyesiyle ben bu ameliyatı oldum, iyi ki olmuşum' diye konuştu.

KARDİYOLOJİ UZMANI: PIHTI ATMA RİSKİNİ AZALTABİLİRİZ

Sayın'ın ameliyatını yapan Hisar Intercontinental Hospital'dan Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Halil Tanboğa, hastanın durumuna ilişkin 'Hastanın kalbinde beyne pıhtı atma riskini arttıran bazı ritim bozuklukları vardı. Bu ritim bozuklukları için hastamız kan sulandırıcı ilaç kullanıyordu. Kan sulandırıcı ilaç alırken 2 kez mide kanaması geçirmesi nedeniyle artık kan sulandırıcı verilemeyecek bir duruma geldiği için beyni pıhtı riskini arttıran bazı kalpte özel anatomik bölgeler var o bölgeleri tedavi etmek amacıyla nispeten yeni sayılabilecek bir tedavi yöntemini hastamıza uyguladık. Kalbin sol kulakçığında apendix dediğimiz küçük bir eklenti var. Ritim bozukluğu olan hastalarda beyne pıhtının en önemli kaynaklarından biri burasıdır. O yüzden burayı anjiyoyla kapatıyoruz. Kapattığımızda pıhtı atma riskini büyük ölçüde azaltabiliriz ve hastamızda da bunu yaptık' ifadelerini kullandı.

TIPA ÖMÜR BOYU KALACAK

Takılan tıpanın ömür boyu kalacağını söyleyen Prof. Dr. Tanboğa, 'Cihazı tıpa gibi düşünün. Kapattınız, yerleştirdiniz. O kısım kapandı. Yaklaşık 2-3 ay içerisinde vücut artık bunu kendinden kabul edip üstünü kendi hücreleriyle örtmeye başlıyor. Örtmeye başladığında artık kalbin içine girip göremezsiniz. Hücreler kapatmaya başlıyor. Oradaki bir boşluğu kapatmış oluyoruz. O boşlukta bazen küçük pıhtılar oluşup beyne doğru hareket edebilir. Orayı kapattığınız için oradaki pıhtının oluşmasını ve hareketini ortadan kaldırmış oluyorsunuz' ifadelerini kullandı.

2024-06-24T06:51:14Z dg43tfdfdgfd