‘ZEHIRLEYICI ETKI YARATıYOR’

Bilim insanları vücuttaki yağın dağılımıyla, Alzhaimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma riski arasındaki bağlantıyı araştırdı. Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bu hastalıklarla ilgili son yıllarda yapılan çalışmalarda vücuttaki yağ oranının, demans ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların görülme olasılığını artırıyor. Neurology adlı hakemli dergide yayımlanan makalede yağın vücudun neresinde olduğunun, bu hastalıkların görülme riskini etkilediği bulundu.

Araştırmada, 412 bin 691 kişinin verisi 9 yıl boyunca incelendi. Forbes’a göre bu süre zarfında 8224 kişide nörodejeneratif hastalıklar gelişti, bunların çoğu Parkinson, Alzheimer ve diğer demans türleriydi.

Araştırmacılar, göğüs yağı fazla olan kişilerin, kol yağı fazla olmayan katılımcılara kıyasla bu hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 18 daha yüksek olduğunu buldu. Yüksek düzeyde karın yağına sahip olan katılımcıların bu hastalıklara yakalanma riski de yüzde 13 daha fazlaydı ve bu risk erkeklerde kadınlara göre daha belirgindi.

Kas gücü önemli

Ancak bu hastalıklara yakalanma riskini azaltan bir faktör vardı. Kas gücü riski yüzde 25’ten fazla azalttı. Makalenin başyazarı Dr. Shishi Xu, “Karın ve kollardaki yağın kardiyovasküler sistem de dahil diğer organlar üzerinde zehirleyici bir etki yarattığı anlaşılıyor” dedi.

Kalbi de etkiliyor

Aynı araştırmada kalp hastalıkları ve hafıza hastalıkları üzerindeki etkisi de analiz edildi. Aşırı mide yağına sahip katılımcıların yaklaşık yüzde 35’inin ve aşırı kol yağına sahip yüzde 22’sinin kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksekti. Önceki çalışmalara göre kardiyovasküler hastalıklar, nörodejeneratif hastalıkların gelişimi için bir risk faktörü olarak tanımlanmıştır. Uzmanlar, aşırı kol ve karın yağına sahip kişilerde kardiyovasküler hastalığın erken tedavisinin, Cleveland Clinic’e göre dünya çapında 30 milyon insanın yaşadığı nörodejeneratif hastalık riskini azaltabileceğine inanıyor.

2024-07-27T04:04:43Z dg43tfdfdgfd